08.10.2018 | A
Reprezentanca pričela s pripravami na Norveško in Ciper

Slovenska reprezentanca se je v oslabljeni postavi zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na tekmi Uefa lige narodov, in sicer proti Norveški v soboto v Oslu in proti Cipru v Ljubljani tri dni pozneje. Na zboru ni poškodovanih Tima Matavža, Jasmina Kurtića, tudi Jana Oblaka, vprašljiva sta nastopa Kevina Kampla in Benjamina Verbiča.

Vezist Spala Kurtić ima zlomljeno roko, napadalec Vitesseja Matavž pa nogo. Položaj Jana Oblaka je tak kot na prejšnjem zboru, z nekaj težavami je na zbor prišel Verbič, ki ga čaka še pregled reprezentančne zdravniške službe, viroza pa je načela Kampla, tako da v slovenskem taboru še čakajo vesti iz Leipziga.

Tako kot vedno pa je tudi tokrat zraven kapetan Bojan Jokić. Ta pravi, da so se že v preteklosti soočali s takšnimi situacijami, ko rezultatsko ni šlo. "Vemo, da se mora vsak posameznik zamisliti in dati še kak odstotek več in se bo obrnilo posledično na pozitivno stran," meni Jokić.

Slovenija je uvodni tekmi Uefa lige narodov izgubila z 1:2, in sicer doma proti Bolgariji in v gosteh s Ciprom. "Res je, da je bila proti Bolgariji veliko boljša tekma z naše strani kot proti Cipru. Proti Ciprčanom nismo imeli nadzora, zaradi tega je tudi tako grenak priokus. Izgubili smo šest točk, tako da jih moramo čim prej vrniti," pravi Jokić, ki kljub dejstvu, da je Slovenija še brez točk in na zadnjem mestu skupine 3 v ligi C, še vedno verjame v osvojitev prvega mesta.

"Lahko obljubim, da bomo dali še več in da bomo poskusili ta rezultatski trend obrniti. Vedno pravim, da če že prejmeš zadetek, moraš dati dva, če ga ne dobiš, pa moraš dati vsaj enega in zmagati. Moramo biti pravi. Mogoče pa 'eksplodiramo' na eni tekmi in se bo vse postavilo na svoje mesto. Nogomet je res nepredvidljiv, zato vedno verjamem v dobre stvari," še pravi izkušeni bočni branilec.

Njemu nikoli ni bilo težko priti v izbrano vrsto, kot poudarja, bi moral tako razmišljati vsak. "Vsak igralec, ki pride v reprezentanco, mora vedeti, kako pomembna je, koliko igralcev je gradilo njen kult. Vedno je treba biti pripravljen, tudi ko ne gre. Treba se je po domače 'stepsti', samo da se iztrži pozitiven izid. Mislim, da smo kakovostnejši od Cipra, ampak tega nismo pokazali na terenu. Pomembno je, da to vrnemo na igrišče in pokažemo, da smo pravi," odgovarja Jokić.

Da so Slovenci kakovostnejši od Cipra, bržčas priznavajo tudi na tem sredozemskem otoku. Drugače je z Norvežani, ki so jih Slovenci premagali le enkrat. "Mislim, da smo zadnjo tekmo v Oslu izgubili v zadnjih trenutkih po enajstmetrovki, doma pa smo jih premagali s 3:0 in če bi tako igrali, bi jih tudi tokrat ugnali. Mislim, da imajo boljšo reprezentanco, kot so jo imeli takrat, so mlajši, polni elana, ampak tudi mi dobro delamo, ampak v tem trenutku nismo pravi. Proti Norveški pa upam, da bomo."

Po dolgi bolezni še ne bo povsem pravi Josip Iličić, ki pa je že dobil nekaj malega igralnega časa pri svoji Atalanti, pomembno pa je, da so ga vsi sprejeli z odprtimi rokami. "Mislim, da je prišel v pravem trenutku. Vsi bomo pričakovali od njega, da bo naredil nekaj izjemnega, ampak pri tem mu moramo pomagati. Potem bo tudi on pravi. Res ga dolgo časa ni bilo, ampak je pa pravi vodja," pa je Iličičevi vrnitvi v izbrano vrsto povedal Jokić.

Slovenija, 61. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se je z Norveško, ki je 52., doslej pomerila sedemkrat, enkrat je zmagala, petkrat izgubila in enkrat igrala neodločeno. S Ciprom, ki je 86. na svetovni lestvici, pa se je srečala devetkrat, petkrat je zmagala, dvakrat izgubila in dvakrat igrala neodločeno.

Tekst: STA
Foto: EKipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 17.12.2018 | A
  Peterica zadnjič letos
  Nekateri reprezentanti že uživajo v veselem decembru, spet drugi tudi v zadnjem mesecu leta ne bodo imeli pravega počitka. Konec minulega tedna so zadnjo tekmo leta sicer odigrali klubi Mihe Blažiča, Jake Bijola, Petra Stojanovića, Benjamin Verbič in Domna Črnigoja.
 • 11.12.2018 | A
  Oblak znova kandidat za idealno enajsterico leta
  Slovenski nogometni vratar v dresu španskega Atletica iz Madrida Jan Oblak se je prebil med 50 najboljših igralcev stare celine, ki se bodo potegovali za idealno enajsterico Evropske nogometne zveze (Uefa).
 • 10.12.2018 | A
  Šporar in Zahović spet med strelci
  Minuli teden je ponudil zadetek Andraža Šporarja in Luke Zahovića, med asistenti pa sta se znašla Amir Dervišević in Miha Zajc.
 • 03.12.2018 | A
  Kek videl sedem zadetkov
  Članska izbrana vrsta Slovenije je v začetku minulega tedna dobila novega selektorja. Na reprezentančno klop se je vrnil Matjaž Kek, ki je že videl z goli bogat konec tedna. Če prištejemo tudi zadetka Jasmina Kurtića, so reprezentanti v minulem tednu v polno merili kar sedemkrat.
 • 03.12.2018 | A
  Sloveniji UEFA Euro do 21 let
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveza (UEFA) je na današnji seji odločil, da bo Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21. leta 2021 odigrano v Sloveniji in na Madžarskem, potem ko je skupna kandidatura NZS in MLSZ prepričala člane izvršnega odbora.
 • 02.12.2018 | A
  Kvalifikacije za EP 2020: Slovenija v skupini G
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 igrala v skupini G skupaj s Poljsko, Avstrijo, Izraelom, Makedonijo in Latvijo. Tako je določil žreb Evropske nogometne zveze v Dublinu.
 • 30.11.2018 | A
  Slovenija v pričakovanju žreba kvalifikacij za EP 2020
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2020. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija z novim selektorjem Matjažem Kekom, ki posebnih želja pred plesom kroglic nima.
 • 29.11.2018 | A
  Lestvica Fife: Slovenija ostaja na 62. mestu
  Na novi lestvici Mednarodne nogometne zveze Fifa je Slovenija obdržala 62. mesto. Sprememb ni niti na vrhu lestvice, saj na prvih treh mestih ostajajo Belgija, Francija in Brazilija.
 • 27.11.2018 | A
  Kek: Gre za čast in velik motiv
  Slovenski strokovnjak Matjaž Kek je tudi uradno selektor slovenske nogometne reprezentance. Kek bo reprezentanco vodil naslednja dva kvalifikacijska cikla, če se uspe prebiti na SP 2022, pa tudi tam.
 • 27.11.2018 | A
  Matjaž Kek novi selektor slovenske reprezentance
  Matjaž Kek je novi selektor slovenske nogometne reprezentance. To je danes uradno potrdil tudi izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, ki je soglasno podprl predlog predsednika NZS, Radenka Mijatovića.

DELI NA