Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 5. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

19. avgust 2018, ob 20.30

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov (13 evrov v predprodaji)
- družinski sektor - odrasli: 10 evrov
- otroci do 14. leta in invalidne osebe: 5 evrov
- sezonska vstopnica: 120 evrov

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Olimpija in Maribor bosta z velikim derbijem - prvim v letošnji sezoni - zaprla peti krog Prve lige Telekom Slovenije. Na lestvici bolje kaže Štajercem, ki so po štirih krogih še edina neporažena ekipa prvenstva. Kljub vsemu verjetno ne bi veliko zgrešili, če bi dejali, da po uspešno opravljeni evropski nalogi boljše vzdušje vlada v taboru Ljubljančanov. Zeleno-beli so v Helsinkih potrdili dobro formo, saj so dobili tudi drugi obračun s finskim prvakom in zdaj že bivši klub nekdanjega zmaja Filipa Valenčiča izločili s skupnim izidom 7:1. Nogometaši Olimpije so se z učinkovito igro predstavili tudi v zadnji tekmi državnega prvenstva, saj so v Kranju zabili štiri zadetke in po nekajtedenskem čakanju vknjižili prvo ligaško zmago. Po težavah v uvodu sezone se zdi, da je Aleksandar Linta uspel prebuditi napad svojega moštva, ki je na treh tekmah s Triglavom in Helsinki dosegel 11 zadetkov. Glede na statistiko zadnjih derbijev v nedeljo ne gre pričakovati veliko golov, zmagovalca pa bi lahko odločila že najmanjša napaka.

Branko Ilić, kapetan in branilec Olimpije: »Čakajo nas težke tekme. Treba se bo psihično pripraviti na take tekme. Nanje se nima smisla posebej pripravljati ali dvigati samozavesti, večina igralcev jih ima najraje, saj imajo svoj naboj in vsak gre vanjo angažiran. To je čar, ki ga igralci želimo. Morali se bomo dobro pripraviti in biti čim bolj spočiti.«

Nik Kapun, vezist Olimpije: »Pomaga dobro vzdušje. Pomembno je, da smo prišli v niz zmag. Še bolj samozavestno gremo v derbi, ki je od tega trenutka naprej edina stvar v naših mislih. Upam na pravi spektakel in ob tej priložnosti bi rad pozval navijače, naj pridejo v Stožice in nas podprejo.«

Kdo je vroč?

V Helsinkih se je z dvema goloma izkazal Issah Abass, ki se je na igrišča vrnil močno motiviran. Hitri in borbeni Ganec, ki ga strast vsake toliko popelje tudi čez mejo, ne bo edina nevarnost za Jasmina Handanovića. Linta lahko izbira med nekaj nevarnimi orožji, zanimivo pa je, da se na Finskem kljub zajetni prednosti ni odločil nekoliko premešati začetne enajsterice. V njej je sicer mesto dobil tudi tudi Stefan Savić, ki je z zadetkom in kar dvema asistencama blestel v Kranju ter bil izbran tudi za igralca četrtega kroga Prve lige Telekom Slovenije. Bo v Avstriji rojeni vezist tudi v derbiju izkoristil svojo hitrost in prodornost?

Ali ste vedeli?

Pred izzivom bo tudi ljubljanska obramba. Mariborčani v povratnem obračunu z Rangersi niso našli poti do škotskega gola, a so vijoličasti s 15 zadetki daleč najbolj učinkovito moštvo lige, pa čeprav v spopadu z Muro niso uspeli zadeti. Ljubljančani so v polno merili šestkrat, Za zdaj so več zadetkov kot zmaji dosegli tudi Domžalčani, Kidričani in Sobočani, pa čeprav so Ljubljančani po treh krogih prvenstva sprožili daleč največ udarcev. V četrtem krogu so pred zeleno-bele skočili Mariborčani, ki so v 360 minutah igre sprožili 71 poskusov, Ljubljančani pa sedem manj. Vijolice so sicer nekoliko učinkovitejše, saj je v okvir gola poletelo kar 45 žog, pri zmajih pa je bilo takšnih udarcev 28.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

V nedeljo v prestolnico prihaja ranjeni lev. Mariborčani v četrtkovem večeru niso uspeli spisati nove pravljice, Rangers s Stevenom Gerardom na čelu pa je po odlični predstavi vratarja McGregorja zadržal prednost iz prvega spopada. Škoti so na domačem Ibroxu slavili s 3:1, Štajerci pa so nato jezo stresli nad Goričane, ki so se domov vrnili s t.i. petardo v svoji mreži. Pristaši Maribora pred prvim velikim derbijem sezone upajo, da bo njihove ljubljence četrtkov neuspeh ponovno podžgal, zmaga v Stožicah pa bi vsaj deloma zacelila rane. Spomin na zadnji derbi minule sezone je za Štajerce še vedno boleč, saj so Ljubljančani s preobratom in zmago v Ljudskem vrtu storili pomemben korak do naslova državnega prvaka. A zdaj se moštvu Darka Milaniča nasmiha lepa priložnost, da že po petih krogih prvenstva rivalu pobegnejo na osem točk razlike, z zmago pa bi si znova povrnili nekaj samozavesti. Motiva tudi možem v vijoličastem ne bo manjkalo, tako zaradi bližnje preteklosti kot tudi priložnosti, ki jo ponuja prihodnost. Maribor si je v domačem prvenstvu pripravil dobro izhodišče za prvi derbi, ga bo v Ljubljani tudi izkoristil?

Darko Milanič, trener Maribora: »Žal tega evropskega dogajanja, ki nam je dajalo dodano vrednost in v katerem smo uživali, ni več. Sedaj nam ostaneta le še dve fronti, Evrope je konec. Do naslednje tekme ni veliko časa. Za pripravo na derbi imamo enako časa kot tekmec, bomo pa storili vse, da nadaljujemo serijo v domačem prvenstvu. Vem, da se bodo fantje uspeli pobrati po tem izpadu in da bomo odigrali zelo dobro tekmo v Ljubljani.«

Blaž Vrhovec, vezist Maribora: »Večjega motiva na domačem prizorišču ni. Odmisliti je treba neuspešno evropsko zgodbo, nobena utrujenost ne pride v poštev. Dovolj je ciljev, ki so pred nami v nadaljevanju sezone. Dvoboj z največjim nasprotnikom vedno prinaša dodaten navdih, povečati prednost na lestvici.«

Kdo je vroč?

Štajerci učinkovitih predstav v Prvi ligi Telekom Slovenije niso uspeli prenesti tudi v spopad z nekdanjim škotskim velikanom, ki se počasi, a uspešno pobira po zlomu. Jasmin Mešanović, ki v zadnjih tednih blestih v domačem prvenstvu, je v četrtek le dočakal mesto v začetni enajsterici, a je zaigral na položaju krilnega nogometaša. V nedeljo bi lahko bilo drugače, saj se je bosansko-hercegovski nogometaš v obračunih z Aluminijem in Gorico izkazal tudi kot odličen skakalec v kazenskem prostoru nasprotnika. Nekdanji član Širokega Brijega je v tem trenutku najučinkovitejši član vijolic, v treh nastopih je zabil trikrat, ob zmagi nad Gorico pa je podal za uvodna zadetka Maribora.

Ali ste vedeli?

Slovenska Policija je nedeljski derbi uvrstila med dogodke z visokim tveganjem, med navijači Olimpije in Maribora pa že nekaj časa vlada veliko zanimanje. Tudi iz Štajerske se bodo v Ljubljano odpravili številni navijači, v štajerskem taboru pa ob tem opozarjajo, da bodo morali vsi, ki želijo biti nastanjeni v sektorjih za privržence gostujočega kluba, vstopnico kupiti še pred odhodom v prestolnico. Vstopnice so na voljo v obeh klubskih trgovinah, pri ljubljanskem prvoligašu pa so za gostujoče gledalce rezervirali tudi parkirna mesta v garažni hiši pod stadionom. Kdo bo v nedeljo glasnejši?

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.08.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor ugnal Olimpijo in povišal prednost
    Nogometaši Olimpije so v 5. krogu Prve lige Telekom Slovenije na Stadionu Stožice izgubili proti Mariboru s 0:3 (0:1).

DELI NA