Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 31. krog

29. april 2017, ob 20.30: OLIMPIJA - MARIBOR

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 3.318 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 10,5 evrov
- otroci do 14. leta: 5 evrov

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Ljubljančani so se po dolgem čakanju minulo nedeljo razveselili prve ligaške zmage v nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije. Hadžićeva četa je po devetih tekmah posta ugnala Krško, v dvoboju s katerim so zmaji v zadnji jesenski preizkušnji pričeli več kot štiri mesece dolg zmagovalni post. Zeleno-beli so se s pomembno zmago, ki je okrepila tudi samozavest, vrnili na drugo mesto, pred Domžalčane, a se v taboru za zdaj še aktualnega državnega prvaka zavedajo, da jih v lovu na drugo mesto čaka še veliko garanja. Če bo Olimpija krono že v sobotnem večeru predala Mariboru, bo v prvi vrsti odvisno prav od ljubljanskih nogometašev, saj bi bil v primeru mariborskega slavja boj za najtrofejnejšo lovoriko dokončno odločen tudi v teoriji. Zmaji za štajerskim rivalom šest krogov pred koncem zaostajajo za 15 točk, kakšna bo razlika po zadnjem derbiju sezone?

Andraž Kirm, krilni vezist Olimpije: »Pred derbijem se ni potrebno posebej motivirati. Vsaka tekma z Mariborom je za nas izjemno pomembna, kot tudi za vse ljudi, ki podpirajo Olimpijo. Bo pa to še ena tekma, ki jo želimo dobiti. Moramo igrati pametno in kolektivno. En za drugega, tako kot na obeh pokalnih tekmah. Čas je, da prikažemo boljšo igro in upam, da bomo to storili že na tekmi z Mariborom.«

Kdo je vroč?

Hadžić je pred tekmo s Krškim pošteno premešal začetno enajsterico Olimpije, saj so v njej mesto dobili tudi trije nogometaši, ki v minulih tednih praktično niso igrali. Ob Roku Baskeri sta prav Marko Vukčević in Issah Abass sodelovala pri zadetku, ki je Ljubljančanom prinesel tri točke, z dobro predstavo pa je nase opozoril predvsem mladi Ganec. Ob tem ne gre pozabiti niti na Leona Benka, ki je bil pred tedni eden najzaslužnejših, da se je Olimpija preko Maribora prebila v finale Pokala Slovenije. Spomnimo, robustni Varaždinec je v končnici prvega polfinala z dvema goloma preobrnil rezultat srečanja, gonilna sila zmajev pa je bil tudi v ligaških obračunih nadaljevanja sezone.

Ali ste vedeli?

Minuli tri velike derbije so zaznamovali tudi številčni gledalci pred malimi ekrani in na tribunah, na katerih se je skupno zbralo skorajda 37 tisoč gledalcev. Derbi v Stožicah je spremljalo 13.770 gledalcev, po novem množičnem obisku pa bi se lahko tako Olimpija kot Maribor pohvalila s šestmestno številko obiska svojih tekem. Vseh 30 ligaških srečanj Maribora si je doslej ogledalo 99.370 gledalcev, v povprečju 3.312 na tekmo, na obračunih Olimpije pa se je zbralo 95.870 nogometnih navdušencev, 3.196 na posamezno tekmo. Ob tem velja omeniti, da je bila prav v minulem krogu presežena tudi meja 200 tisoč obiskovalcev letošnjih prvoligaških obračunov.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Maribor v soboto sam odloča o svoji »usodi«. Z zmago bi Štajerci potrdili in osvojili še 14. zvezdico ter naslov državnega prvaka po sezoni premora vrnili v Ljudski vrt. Ob ugodnem razpletu petkovega dvoboja Domžal in Rudarja bi vijoličastim zadostoval že neodločeni rezultat, a za takšen scenarij Domžalčani ne smejo premagati knapov. Ne glede na razplet srečanja ob Kamniški Bistrici gostujočim nogometašem motiva ne bo manjkalo, kar pa velja tudi za domačo zasedbo. Mariborčani, ki so dobili zadnja dva ligaška derbija, so morali rivalu s prestolnice premoč priznati v sklopu Pokala Slovenije, v katerem so se napredovanja v finale tekmovanja razveselili Ljubljančani. Tako Hadžić kot Milanič pred zadnjim derbijem sezone nimata težav s kaznovanimi nogometaši, seznam poškodovanih igralcev je nekoliko daljši v Ljubljani, a bodo gostje v Stožicah vnovič zaigrali brez poškodovanega Dareta Vršiča.

Rodrigo Defendi, branilec Maribora: »Z vsem spoštovanjem do nasprotnika si želimo zmagati, da bi postali prvaki. Motiv je izjemen, saj smo lani ostali brez naslova. Veliko bi pomenilo, če bi si zagotovili trofejo že pet tekem pred koncem prvenstva. Nedvomno pa bi bil poseben občutek, če bi slavili na njihovem stadionu.«

Kdo je vroč?

Ob odsotnosti najboljšega asistenta Prve lige Telekom Slovenije bo vidno vlogo na sredini igrišča odigral tudi Dino Hotić. Nizkorasli vezist v nadaljevanju sezone dobiva veliko priložnosti, 21-letni pa se za zaupanje trenerja Darka Milaniča oddolži z dobrimi predstavami, predvsem pa z veliko količino teka, kar velikokrat izpostavi tudi mariborski strateg. Lastnik petih asistenc, tri je vknjižil v zadnjih petih preizkušnjah, se je sredi aprila v povratni pokalni tekmi razveselil prvega zadetka v članskem dresu Maribora, bi lahko nekdanji mladi reprezentant Slovenije vajo ponovil tudi v ligaškem dvoboju?

Ali ste vedeli?

Nogometaši Maribora bodo imeli v sobotnem večernem spopadu priložnost, da pet krogov pred koncem sezone tudi teoretično potrdijo in odločijo lov na naslov državnega prvaka. Štajerci imajo po 30 odigranih tekmah kar 15 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, če bi pri takšni zalogi ostalo tudi po koncu sezone, pa to niti približno ne bi bila največja razlika med prvouvrščenima kluboma lige. Maribor je imel v sezoni 2011/12 pred drugo Olimpijo ob koncu sezone kar 20 točk naskoka, le-ta je bil v sezoni 1999/00 za točko manjši, ko je Maribor naslov osvojil pred Gorico, Domžalčani pa so se v sezoni 2006/07 krstne lovorike veselili s 17 točkami razlike pred Gorico. Najtesnejši je bil razplet v sezoni 2003/04, ko so imeli pred zadnjim krogom možnosti za naslov prvaka kar trije klubi, po porazu v Fazaneriji pa je najkrajšo potegnil prav Maribor in s prvega mesta zdrsnil na tretje, za prvake Goričane in Ljubljančane.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 29.04.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Na derbiju tokrat brez zadetkov
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA