Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 14. krog

MARIBOR - OLIMPIJA

27. oktober 2018, ob 16.45

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (Povprečen obisk: 3.383 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: v predprodaji 12 evrov
- mladostniki do 15. leta: v predprodaji 6 evrov
- tribuna jug: v predprodaji 5 evrov
- tribuna jug brez članske izkaznice: v predprodaji 5 evrov
- personalizacija

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Ljudski vrt bo v soboto gostil drugi derbi v letošnjem prvenstvu. Iz Maribora so že v četrtek sporočili, da so razprodali vzhodno in zahodno tribuni, zato je že jasno, da bomo znova priča spektaklu pred polnim stadionom. Maribor bo skušal na krilih domače publike povečati naskok pred zmaji, ki pa so v odločeni zmanjšati zaostanek za vrhom lestvice. Velika rivala pred sobotnim derbijem loči pet točk, v obdobju po spopadu v Stožicah pa so dve točki več nabrali Ljubljančani. Olimpija je v tem času neporažena, Štajerci pa so se po porazu v Murski Soboti pobrali s tremi zmagami. Vijoličasti so na domači zelenici ugnali Aluminij, v Novi Gorici ustavili nalet sinje-modrih, uspešni pa so bili tudi v prvi četrtfinalni tekmi Pokala Slovenije. Darko Milanič je v torek na zelenici pozdravil tudi strelca zadetka Jana Mlakarja, ki je zaradi poškodbe izpustil tekmi z Aluminijem in Gorico.

Darko Milanič, trener Maribora: »Kdorkoli bo nastopil, se zaveda svoje naloge. Pomembnost tekme ne sme nikogar ovirati, ampak motivirati in popeljati na super nivo. Da fantje že komaj čakajo in se veselijo tekme, se vidi tudi po zdravstvenem kartonu, ki se je zelo popravil v zadnjih dneh. Imamo prednost, ki jo hočemo obdržati in imamo način, s katerim to lahko dosežemo. Potrebujemo evropski pristop, moštveno, trdo, tekmovalno podobo.«

Denis Klinar, branilec Maribora: »Zdaj derbi čakam v drugačni vlogi. Čuti se odlično ozračje, ljudje že nestrpno pričakujejo soboto. Odziv v predprodaji vstopnic je povedal vse, tudi igralci smo imeli več prošenj kot ponavadi. To je le še dodatna spodbuda. Več kot bo naših navijačev, boljše bo, ker so najboljši v Sloveniji in ne dvomim, da bo ta podpora s polnih tribun poskrbela še za dodatno energijo celotnemu moštvu. Veselim se derbija in verjamem, da bomo po koncu mi tisti, ki se bomo veselili.«

Kdo je vroč?

Denis Klinar je bil v preteklosti član Olimpije, v soboto pa se bo v derbi prvič podal kot član Maribora. Bočni branilec bo ob odsotnosti Martina Milca zasedel mesto ob desni črti, znova pa bo pomemben del zadnje vrste, ki velja za najtrdnejšo v ligi. Štiridesetletni Jasmin Handanović dokazuje, da so leta zgolj številka, saj še vedno velja za enega najboljših slovenskih vratarjev. Maribor je tudi po zaslugi Ljubljančana v državnem prvenstvu prejel zgolj 11 zadetkov, mreža vijolic pa je nedotaknjena na 13 od skupno 21 tekem letošnje sezone. Bo Handanović svoja vrata zaklenil tudi v soboto?

Ali ste vedeli?

Darko Milanič in Zoran Barišić se v soboto ne bosta srečala prvič. Trenerja Maribora in Olimpije sta se v preteklosti že udarila v avstrijskem prvenstvu, nekoliko uspešnejši pa je bil zdajšnji strateg zmajev. Dunajski Rapid in graški Sturm sta v času, ko je Milanič deloval v Avstriji, odigrala pet dvobojev, Primorec pa je slavil le enkrat. Decembra 2013 je Rapid z 2:0 klonil v Gradcu, Dunajčani pa so ob dveh remijih dobili dva spopada. Še dve tekmi sta se končali brez zmagovalca, tedaj pa se je pod vse tri zadetke Sturma podpisal nekdanji napadalec Maribora Robert Berić. Kdo bo uspešnejši v Ljudskem vrtu?

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Mariborčani bodo v Ljudskem vrtu želeli maščevati poraz ob koncu minule sezone, ko si je Olimpija v dvoboju za naslov državnega prvaka zagotovila pomembno prednost, Ljubljančani pa v soboto iščejo revanšo za avgustovsko ničlo. Štajerci so v Stožicah slavili z 0:3, zmaji pa niso našli prave rešitve za Jana Mlakarja in Amirja Derviševića, ki sta golu dodala še asistenco. Prav Mariborčani so zeleno-belim zadali zadnji poraz, od tedaj pa so zmaji nabrali šest ligaških zmag in dva neodločena izida, dobro strelsko formo pa so potrdili v pokalnem obračunu s Koprom. Moštvo Zorana Barišića je na slovenski Obali gostovalo že pred 13. krogom prvenstva, Ljubljančani pa so imeli v primerjavi s Štajerci več časa za pripravo na derbi. Bo to voda na mlin Olimpije? Aktualni državni prvak se je v Ljudskem vrtu sicer veselil le dveh zmag, desetkrat so štajersko prestolnico zapuščali sklonjenih glav.

Zoran Barišić, trener Olimpije: »Gremo v pozitivno smer. Težko je reči, a možno, da derbi prihaja v pravem trenutku. Dvignili smo formo, zmagujemo, tako da se nikogar ne bojimo. Med premorom smo se regenerirali, nato se še bolje spoznali in začeli delati na podrobnostih, za katere prej nismo imeli časa. Vidim veliko pozitivnega, veliko želje in zagnanosti.«

Kdo je vroč?

Barišić je v tem tednu na treningih računal tudi na Branka Ilića in Matica Črnica, ki bo v Ljudskem vrtu prvič zaigral v zelenem dresu. Gostovanj v rodnem mestu je že vajen Rok Kronaveter, s šestimi goli prvi strelec Olimpije, ki bo nevaren tudi za vrata Jasmina Handanovića. Formo dviguje tudi Stefan Savić, ki je bil vpleten v oba zadetka v zadnji tekmi s Triglavom, a je ob tem zapravil tudi nekaj zelo zrelih priložnosti. Krilni nogometaš je s hitrim korakom izjemno neugoden za nasprotnikovo obrambo, v preteklosti pa je ponagajal tudi Mariborčanom. Bo v Ljudskem vrtu ponovil vajo?

Ali ste vedeli?

Olimpija pod taktirko Zorana Barišića še ni izgubila, zmaji pa zadnji poraz beležijo prav v spopadu z Mariborom. Dunajčana v soboto čaka najzahtevnejši izziv v dosedanjem službovanju v Ljubljani, a je Avstrijec hrvaških korenin že vajen pritiska derbijev zelenih in vijoličastih. Danes 48-letni strokovnjak je moštvo Rapida vodil na 14 mestnih derbijih z Austrio, prvič maja 2011, ko je kot začasni trener doživel hud udarec, saj je Austria v gosteh slavila s 3:0. Kasneje, ko je aprila 2013 postal glavni trener zeleno-belih, se je tehtnica nagnila v korist Rapida, ki je dobil sedem mestnih derbijev, trikrat remiziral, izgubil pa zgolj trikrat.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.10.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Maribora so v 14. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 1:2 (1:0).

DELI NA