Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 34. krog

MARIBOR - OLIMPIJA

19. maj 2018, ob 20.30

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 2.781 gledalcev)

Cena vstopnic:
- razprodano
- predpisana personalizacija
- informacije o vstopu na stadion

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Čas je za derbi! Za zadnjega v letošnjem prvenstvu in morda tudi odločilnega v dvoboju za naslov državnega prvaka. Kdo se bo v razprodanem Ljudskem vrtu veselil pomembnih točk? Bodo to vijoličasti ali zeleni? Po ljubljanskem remiju se s prednostjo v najpomembnejši spopad sezone podajajo Mariborčani, ki so v končnici dvoboja s Krškim strli odpor domačinov. Marka Zalokarja je z natančno izvedenim prostim strelom matiral Amir Dervišević, delo pa je dokončal Luka Zahović. Štajercem so z remijem v Stožicah pomagali tudi Ankarančani, četa trenerja Darka Milaniča pa se v veliki derbi podaja s točko prednosti pred rivalom. Statistika ligaških derbijev je na strani Maribora, aktualni državni prvak je v 35 prvoligaških spopadih z Olimpijo klonil zgolj trikrat. Ljubljančani so s 17 gostovanj v Ljudskem vrtu odnesli zgolj zmago, so pa bili v letošnji sezoni boljši v četrtfinalu Pokala Slovenije. Bo Olimpija tudi po velikem derbiju ohranila realne možnosti za dvojno krono?

Darko Milanič, trener Maribora: »Vedno smo ponavljali, gremo tekmo po tekmo, zdaj smo tam, da lahko govorimo o derbiju. Na razprodanem stadionu moramo leteti. Hočemo odigrati dobro in zmagati, na kvaliteten način. Ni dvoma, da bomo imeli ekstremno dobro podporo. Signal, da ni več vstopnic, je jasen, prav tako kot naša naloga. V soboto na 'puno'.«

Amir Dervišević, vezist Maribora: »Zdaj je na vrsti tisto, kar vsi komaj čakamo. Derbi, poln Ljudski vrt. Je lahko kaj lepšega? Ves čas smo verjeli, tudi ob vmesnem zaostanku, da lahko postanemo prvaki. O tem, s kakšnim motivom bomo šli na igrišče, ni treba niti govoriti. Se pa dobro zavedamo, da je pred nami zelo, zelo zahtevnih 90 minut. Zato ostajamo pri našem pravilu: popolna zbranost, temeljite priprave na tekmo in naprej po naši poti.«

Kdo je vroč?

Bo vprašanje o naslovu prvaka odločil vroč napad ali čvrsta obramba? Ljubljančani v zadnjih tednih težje dosegajo zadetke, a jih stežka prejemajo, Darko Milanič pa razpolaga z razpoloženimi aduti v fazi napada. Marcos Tavares in Luka Zahović sta se s pomladanskim nizom zadetkov vključila v lov na strelsko krono, opozoriti pa velja še eno vročo železo. Amir Dervišević je v Krškem opozoril na svoj natančen in močan udarec, s katerim je kot član Krke navduševal še pred prestopom v Ljudski vrt. Ljubljančan, ki sicer nikoli ni igral za Olimpijo, je spomladi eden najvidnejših členov mariborske zvezne vrste, z nepredvidljivostjo pa je lahko dodatna težava za obrambo Olimpije.

Ali ste vedeli?

Luka Zahović, Jan Mlakar, Jasmin Mešanović ali Marcos Tavares? Darko Milanič ima v primerjavi z Igorjem Bišćanom v napadu bolj široko izbiro. V Krškem so v drugem polčasu igrali vsi štirje, v soboto pa bodo veliko štele tudi izkušnje Tavaresa. Kapetan Maribora je nenazadnje odločil jesenski derbi v Ljudskem vrtu, doslej pa je v mrežo Olimpije na ligaških tekmah pospravil že sedem žog. Najslabše izkušnje z Brazilcem imajo Goričani, saj je primorskemu klubu zabil kar 18 zadetkov, enega manj pa je pospravil v mrežo Kopra. Vselej nasmejani napadalec je dvomestno število žog pospravil tudi v gol Nafte, Domžal, Celja in Rudarja, v Prvi ligi Telekom Slovenije pa je dosegel že 139 zadetkov.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Kdo vrh razpredelnice Prve lige Telekom Slovenije zasedal po sobotnem derbiju v Ljudskem vrtu? Olimpija se v štajersko prestolnico odpravlja s točko zaostanka za velikim rivalom, potem ko zmaji pred dobrim tednom niso uspeli premagati žilavih Ankarančanov. Pomlad je ponudila že nekaj preobratov, saj so v nadaljevanje sezone s prednostjo zakorakali Mariborčani, ki pa so z nekaj spodrsljaji končali v debelem zaostanku. Olimpija je pred tedni s tekmo več bežala že za deset točk, a so se Štajerci pobrali, izkoristili serijo ljubljanskih remijev in v 33. krogu prvenstva preskočili tekmeca. Lahko v soboto vidimo nov preobrat? Zmaji bodo v Ljudskem vrtu ne glede na zadnje izide nabrušeni, saj je tudi Branko Ilić na novinarski konferenci izpostavil dejstvo, da priložnosti za popravni izpit ne bo več. Maribor bi si z zmago morda priigral že ključno prednost, Olimpija bi s slavjem poskrbela za nov zaplet in, kar je morda najpomembnejše, s skalpom tekmeca povrnila tudi načeto samozavest.

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Ni potrebno poudarjati, kako pomembna tekma nas čaka. Zagotovo največja v sezoni. Morali bomo pokazati svoje najboljše kvalitete. Prepričan sem, da lahko prekinemo manjši negativni niz in da pridemo do vseh treh točk. Moramo vztrajati pri pozitivni igri, pri agresivnosti, potem se nam bo nasmehnila tudi sreča. Igrali bomo tudi za naše navijače, ki so z nami že od začetka sezone in si zaslužijo borbo do zadnjega sodniškega žvižga in zmago.«

Branko Ilić, kapetan in branilec Olimpije: »Vsi vemo, kaj nas čaka. Med sezono smo bili v zaostanku, v prednosti, zdaj smo spet v manjšem zaostanku. To pomeni zgolj to, da moramo biti pravi in da moramo narediti vse za zmago. Časa za popravne izpite več ne bo. Na tej tekmi bomo videli, če smo iz pravega testa. Sam sem prepričan, da je temu tako, na nas igralcih pa je, da v soboto to dokažemo. Vzdušje je pravo, pripravljeni smo na boj.«

Kdo je vroč?

Bo ljubljanska obramba odbila vse napade mariborskih nogometašev? Ljubljanski napad v zadnjih tednih ne deluje po željah, kar je v dneh pred tekmo poudaril tudi Igor Bišćan, ki razmišlja tudi o spremembah v enajsterici. Je pa lahko Hrvat zadovoljen s fazo obrambe, ki je še vedno najtrdnejša v prvenstvu. V ljubljanski mreži je končalo zgolj 14 žog, 11 manj od Maribora, mrežo pa so 20-krat ostala nedotaknjena, zgolj Krčani pa so dosegli več kot zadetek. Trinajstkrat je svoja vratar zaklenil tudi Aljaž Ivačič, ki se je v Ljubljano preselil po začetku sezone in debitiral v 11. krogu prvenstva.

Ali ste vedeli?

Že nekaj časa je jasno, da bo Ljudski vrt povsem poln. V Mariboru so vstopnice razgrabili še preden je klub pričel oglaševati zadnji derbi sezone. Ne zgodi se velikokrat, da bi zadnji dragoceni lističi lastnike dobili že osem dni pred tekmo. Domači bodo deležni bučne podpore, na Štajersko pa se odpravljajo tudi najzvestejši privrženci Olimpije, ki jih bo na delu severne in zahodne tribune okoli 700, med njimi tudi 400 članov organizirane navijaške skupine Green Dragons. Rekord Ljudskega vrta sicer ne bo padel, ta je star že več kot dve desetletji. Na zadnji tekmi sezone 1996/97 se je ob proslavi prvega naslova državnega prvaka zbralo 14 tisoč gledalcev, tolikšna pa je tudi rekordna številka obiska Stožic – 33. krog sezone 2015/16.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija dobila derbi in skočila na vrh
    Nogometaši Maribora so v 34. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).

DELI NA