Pred tekmo: Krško - Gorica

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

16. julij 2016, ob 18.00: KRŠKO – GORICA

Neposredni prenos: Šport TV 2

Stadion: Matija Gubec, kapaciteta 1.470 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 7 evrov
- ženske, dijaki, študentje in upokojenci: 5 evrov
- otroci do 14. leta: brezplačno
- sezonske vstopnice

 

KRŠKO:

Prepoved nastopa: /

V nedeljo bo po kratkem poletnem premoru zaživela tudi nogometna zelenica krškega Gubca. Na klopi domačega prvoligaša, ki je poleti prav tako doživel nekaj kadrovskih sprememb, se bo predstavil novi trener Stipe Balajić. Dalmatinec se po več kot desetletju vrača v Slovenijo, že uvodoma pa ga ob trenerskem krstu na slovenskih igriščih čaka obračun s podprvakom. V goste prihajajo Goričani, ki so še sredi evropskih obveznosti, kar bo eden od adutov mladega krškega moštva. V njem ni več prvega strelca Filipa Dangubića, ki je zdaj član Celja, kamor je nekdanjemu krškemu strategu Tomažu Petroviču sledil tudi Nikola Gatarić. Martin Kramarič se je vrnil v Ljudski vrt, Robi Pušaver in Damjan Vuklišević pa sta postala člana Rudarja. Ibrahim Mensah bo v novi sezoni adut Kidričanov, s katerimi so Posavci vse do zadnjih minut minule sezone bili bitko za rešilno osmo mesto lestvice, Dejan Urbanč pa je nogometne čevlje obesil na klin in sklenil nogometno pot.

Klemen Šturm, branilec Krškega: »Pripravljalno obdobje je za nami in sedaj že komaj čakamo prvo tekmo. Ekipa se je zelo spremenila, ampak, ne glede na to, gremo v novo sezono optimistični. Na trenerja smo se že dobro navadili, priprave na nove tekme so minile hitro. Jutri nas čaka težka tekma proti Gorici, ki trenutno igra tudi v Evropi. Za dober rezultat bo potrebno biti skoncentriran in potrpežljiv skozi celotno tekmo.«

Kdo je vroč?

Krčani bodo po odhodih nosilcev igre še več priložnosti namenili domačim nogometašem, med katerimi so imeli vidno člansko vlogo že Jan Gorenc, Ester Sokler in David Kovačič, ki se je ob porazu z Osijekom podpisal pod edini krški zadetek v poletnih pripravah. V tekmah z Osijekom, Anžijem in Hajdukom se je v zelenem dresu znova predstavil povratnik Marko Jakolić, Olimpija je posodila Lea Ejupa, novinci v ekipi trenerja Balajića pa so še bočni branilec Žan Kumer ter Marin Jurina in Nikola Mandić, ki bosta zadolžena za zadetke. V golu ostaja Marko Zalokar, ki je bil predvsem na domačem igrišču za nasprotnike velikokrat sila visoka in široka ovira. Bo »poslednji Mohikanec« - je zadnji nogometaš v zasedbi, ki se je pred dvema letoma veselila napredovanja med prvoligaše – uspešen tudi v novi sezoni?

Ali ste vedeli?

Stipeta Balajića, ki je kot trener deloval predvsem v drugi hrvaški ligi, slovenski javnosti ni potrebno podrobno predstavljati. Danes 48-letni strokovnjak je pustil globok pečat v Mariboru, kjer je preživel kar sedem sezon. O statusu nekdanjega kapetana vijolic dovolj pove dejstvo, da je edini nogometaš z upokojeno številko, tako devetnajstico zaman iščete na hrbtu mariborskih igralcev. Balajić je za Maribor odigral 230 uradnih tekem, z enim od skupno 37 zadetkov, ki je končal v mreži tedaj zvezdniškega Lyonam, pa je Štajercem leta 1999 pomagal do prvega preboja v skupinski del UEFA Lige prvakov. V sezoni 2017/18 bo Sinjčan stal nasproti nekdanjega kluba, še pred šestim krogom in gostovanjem v Ljudskem vrtu pa ga čaka trenerski krst v slovenskem prvenstvu. Kako se bo zaključil?

 

GORICA:

Prepoved nastopa: /

Za razliko od Krčanov so nogometaši Gorice pred uvodnim dejanjem Prve lige Telekom Slovenije odigrali že tri evropske preizkušnje. Miran Srebrnič je s svojimi varovanci preskoči prvo oviro v kvalifikacijah za UEFA Evropsko ligo in si prvič po letu 2008 priigral več kot dva evropska nastopa. Po obračunu z armenskim Širakom so se sinje-modri v Atenah udarili še s Panioniosom, član katerega je tudi nekdanji celjski vratar Matic Kotnik, Primorci so se domov vrnili poraženi in bodo v povratnem dvoboju lovili zaostanek dveh golov. Še prej Goričane čaka zahtevno gostovanje pri vselej žilavih Krčanih. Goriški strateg bo tudi zaradi evropskih obveznosti verjetno prisiljen opraviti nekaj zamenjav v svoji enajsterici, v moštvu pa ima v primerjavi z minulo sezono zgolj enega novinca. Na sever Primorske se je po štirih letih v štajerski prestolnici vrnil Žiga Lipušček, ki je ena od morebitnih zamenjav za luknjo po odhodu osrednjega branilca Matije Bobna v ruski Rostov.

Andrija Filipović, napadalec Gorice: »Čaka nas uvodna prvenstvena tekma. Zagotovo ni lahko igrati vsake tri dni, toda na to smo pripravljeni. Tak tempo je za nas svojevrsten izziv, ki ga moramo vzeti v zakup. Naš cilj so seveda vse tri točke. V Krškem želimo začeti z zmago, saj bi si s tem zagotovo olajšali nadaljevanje prvenstva. Po mojem mnenju je zmaga v uvodu zelo pomembna, vpliva tudi na samozavest ekipe. Lažje nam je, ker imamo za seboj v nogah že tri evropske tekme. Več pa bomo vsi skupaj videli na igrišču.«

Kdo je vroč?

Gorica je po uspešni sezoni v tujino poslala še enega mladega nogometaša, Matija Boben se je v Rostovu pridružil reprezentantoma Mihi Mevlji in Žanu Majerju, na Srebrničeva vrata začetne enajsterice pa trkajo novi mladi upi. Obetavni Nik Jermol, Žan Leban, Mark Gulić in Rok Bužinel so se v pripravljalnem obdobju, v katerem so sinje-modri ugnali Olimpijo in Istro, izgubili pa s Slaven Belupom, vpisali tudi med strelce, med že uveljavljenimi nogometaši pa velja opozoriti na Leona Mariniča in Amarachija Osujija. Nigerijec je bil z zadetkom junak povratnega dvoboja prvega predkroga UEFA Evropske lige, Marinič pa po zimski vrnitvi s kaljenja v Brdih dobiva vse več priložnosti. Kdo bo najbolje izkoristili ponujene minute?

Ali ste vedeli?

Leto 2017, ko Nova Gorica slavi 75. rojstni dan, bo s posebnimi črkami zapisano tudi v zgodovino novogoriškega prvoligaša. Goriška zasedba si je prvič po devetih letih priigrala evropsko napredovanje, državno prvenstvo pa sklenila na drugem mestu. Vrtnice so bile nazadnje tako visoko v sezoni 2008/09, ko so Goričani zaostali zgolj za Mariborom. Tako je bilo tudi letos, ko so prav Grega Sorčan in soigralci z uspešnimi pomladanskimi predstavami spisali eno najlepših zgodb sezone. Dosežek šteje še nekoliko več ob dejstvu, da je Srebrnič razpolagal z najožjim kadrom. Legendarni branilec je minutažo zaupal 23 nogometašem. Vseh 36 tekem je odigral Grega Sorčan, Tilen Nagode pa je bil z 22 vstopi v igro največkrat uporabljeni rezervist prvenstva.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Krško do uvodne zmage
    Nogometaši Krškega so v prvem krogu Prve lige Telekom Slovenije doma premagali Gorico z 2:1 (0:0).

DELI NA