Pred tekmo: Gorica - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

GORICA - OLIMPIJA

21. julij 2018, ob 20.00

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 8 evrov
- otroci od 14. leta, dijaki, študenti, upokojenci, ženske: 6 evrov
- otroci od 7. do 14. leta: 4 evre
- na dan tekme: 10, 8 in 5 evrov

 

GORICA:

Prepoved nastopa: /

Sezona 2017/18 ne bo ostala v najlepšem spominu privržencev goriškega prvoligaša. Sinje-modri so branili drugo mesto, a so zaostali za zastavljenimi cilji, saj se niso uspeli prebiti do mednarodnih nastopov. V predstavah moštva Mirana Srebrniča je bilo moč zaslediti preveč nihanj, kar je pustilo posledice tudi na rezultatih. Na severu Primorske so se morali zadovoljiti s šestim mestom, čeprav so se v zaključku prvenstva pobrali iz izgubljenega položaja in se vključili v borbo za evropsko vozovnico. Po zadnjem krogu sta se pred Goričani znašli tako ekipi Rudarja kot Celja, za pozitivno sliko sezone pa je poskrbela evropska zgodba, saj je Gorica prvič po letu 2008 preskočila prvo oviro. Skromnejši rezultat je viden pečat pustil tudi pri kadru, saj so se Primorci razšli z nekaj dolgoletnimi člani kluba. Bo pomlajena zasedba kos zahtevnim izzivom v prvoligaški konkurenci?

Andrija Filipović, napadalec Gorice: »Odlično sem začel na pripravah, dosegel sem 7 zadetkov in upam, da bom tako nadaljeval tudi v prvenstvu, kjer bo potrebno od samega začetka igrati dobro. Če si bomo s soigralci medsebojno pomagali, verjamem, da nam bo uspelo. Biti moramo enotni, saj bomo le tako prišli do želenega rezultata.«

Kdo je vroč?

Gorica bo prvič v zgodovini državnega prvenstva edini primorski predstavnik. Tudi vrtnice se v novo sezono podajajo z močno prenovljeno ekipo. V goriškem dresu bo še več prostora za mlade upe, v  klubu pa veliko pričakujejo tudi od Leona Mariniča, ki mu je Srebrnič je že v pretekli sezoni namenjal precej priložnosti. Mladi vezist je zbral 24 nastopov, prvoligaškega prvenca pa se je razveselil v predzadnjem krogu. Dvajsetletnik je pred tedni podaljšal sodelovanje z matično sredino in tedaj dejal, da mora v dresu Gorice pokazati še več kot v minulem tekmovalnem letu.

Ali ste vedeli?

Miran Srebrnič bo v 28. prvoligaško sezono kluba krenil s pomlajeno ekipo, ki so se ji poleti pridružili tudi Adis Hodžić, Tim Matić in povratnik Andrej Kotnik. Daljši je seznam tistih, ki jih v novi sezoni ne bomo videli v sinje-modri opravi. Miha Gregorič, Dejan Žigon, Matija Škarabot in Tilen Nagode se lahko pohvalijo z dolgoletnim stažem med vrtnicami, status legende pa že danes uživa Miran Burgić. Napadalec se je spomladi po poškodbi kolena vrnil na zelenice, še pred koncem sezone pa se je odločil končati nogometno pot. S skupno 53 prvoligaškimi goli je na večni klubski lestvici zaostal za še dvema legendama, Enesom Demirovićem in Milanom Ostercem.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

V Ljubljani so po sezoni premora slavili še drugi naslov državnega prvaka v zadnjih treh letih. Zmaji so svoje pristaše po napeti sezoni vzponov in padcev razveselili z dvojno krono, potem ko so v Stožicah dobili še pokalni finale. Obračun s Kidričani je bil sicer pravi balzam za pristaše zeleno-belih, ki so morali v prvenstvu vse do zadnjih sekund sezone čakati na potrditev naslova. Boj za vrh Prve lige Telekom Slovenije je na koncu odločil boljši izkupiček v dvobojih s štajerskim rivalom, ki je potegnil krajšo in ostal brez lovorike. Dvojna krona sicer ni bila dovolj, da bi Igor Bišćan nadaljeval z delom na klopi Olimpije, Zagrebčana je poleti nasledil Ilija Stolica. Srbskega stratega čaka zahteven izziv, saj pričakovanja navijačev po uspešni sezoni visoka. Bodo zmaji svoje privržence razveselili že v Novi Gorici?

Kdo je vroč?

Zmaji so se hitro poslovili od kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov, uteho pa bodo po neuspešnem merjenju z azerbajdžanskim Qarabagom iskali tudi v Novi Gorici. Zdi se, da novi ljubljanski strateg Ilija Stolica še išče udarno enajsterico, ki v obeh evropskih preizkušnjah v fazi napada še ni našla pravega navdiha. Na polovici nasprotnika bo tudi letos veliko odvisno od nogometašev zvezne vrste, del katere je tudi Stefan Savić, ki je s svojo hitrostjo že večkrat dokazal, da je izjemno neugoden nogometaš. Slabe izkušnje z njim imajo tudi Goričani.

Ali ste vedeli?

Tudi v Ljubljani se poleti niso uspeli izogniti kadrovskim rošadam. Po trenerju Bišćanu so se od Stožic poslovili tudi Leon Benko, Dario Čanađija, Jason Davidson, Mitch Apau, Rok Vodišek in Ricardo Alves. Med osmerico novincev je največ prahu dvignil prihod Matic Črnica, ki je bil vzgojen v Ljudskem vrtu, nazadnje pa je igral na Reki. Iz drugoligaša Brava se je v Olimpijo preselil tudi nadarjeni napadalec Haris Kadrić, z bogato kariero na tujem pa se lahko pohvalita Asmir Suljić in Andrija Kaluđerović. Kdo od novih moči bo prvi prevzel zahtevno vreme in osvojil srca navijačev?

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.07.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gorica prekinila ljubljansko serijo
    Olimpija je v branjenje dvojne krone zakorakala s porazom. Zmaji, ki v drugem delu pretekle sezone niso izgubili, so se opekli na severu Primorske. Mladi, a srčni Goričani so za hrbet Aljaža Ivačiča pospravili dva zadetka, na drugi strani pa se je z nekaj posredovanji izkazal Grega Sorčan.

DELI NA