Pred tekmo: Aluminij - Rudar Velenje

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

ALUMINIJ - RUDAR VELENJE

23. maj 2018, ob 16.00

Neposredni prenos: NZS.si

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev (povprečen obisk: 421 gledalcev)

Cena vstopnic:
- moški: 7 evrov
- ženske: 4 evre
- otroci do 12. leta: brezplačno

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: Lucas Mario Horvat

Kidričani so z zmago v Kranju potrdili obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije, poleti pa se bodo podali še v tretjo zaporedno sezono med slovenskimi prvoligaši. Zasedbo trenerja Oliverja Bogatinova še pred nekajtedenskim tekmovalnim premorom čaka največji izziv sezone. Štajerci se bodo v finalnem obračunu Pokala Slovenije udarili z Olimpijo in ob pokalnem naslovu napadli tudi zgodovinsko uvrstitev v evropska tekmovanja. Še prej pa se bodo Kidričani poslovili še od domačega igrišča, na katerem bodo v sredo gostili Velenjčane. Knapi se borijo za četrto mesto, a bodo za evropsko vozovnico potrebovali tudi pomoč Olimpije, medtem ko so Kidričani v lovu na Evropo odvisno le od svoje predstave. Oliver Bogatinov bi lahko zadnji dve ligaški preizkušnji – Aluminij se bo po Rudarju pomeril še z Ankarančani – izkoristil tudi kot pripravo na pokalni finale. Kdo bo slavil na Štajerskem?

Kdo je vroč?

Francesco Tahiraj je spomladi eden od najvidnejših adutov Aluminija. Italijansko-albanski nogometaš je pomembno vlogo odigral tudi pri štajerski zmagi v Kranju. Že v peti minuti tekme je izsilil prekršek za najstrožjo kazen, v drugem polčasu pa po hitrem protinapadu Kidričanov zapečatil usodo Triglava. Nekdanji član Zavrča je s petimi zadetki drugi strelec moštva, štirih zadetkov pa se je razveselil na zadnjih devetih srečanjih. V preteklosti član mladinskih selekcij Juventusa bo v sredo lovil deseti zadetek v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Ali ste vedeli?

Pri Aluminiju bodo letošnjo sezono označili kot eno najuspešnejših v klubski zgodovini. Klub, ki je v času nekdanje države tri leta preživel med jugoslovanskimi drugoligaši, se je še drugič v času slovenske samostojnosti prebil do pokalnega finala. Kidričani bodo konec maja naskakovali zgodovinsko uvrstitev v kvalifikacije UEFA Evropske lige, z zmago na Gorenjskem pa so že potrdili najboljšo uvrstitev v triletnem udejstvovanju na prvoligaški sceni. Aluminij je krstno prvoligaško sezono 2012/13 sklenil na repu ligaške razpredelnice, rdeči so bili lani deveti, letos pa bodo najmanj osmi, a imajo s točko zaostanka priložnost, da skočijo tudi pred sedme Krčane.

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Tudi Velenjčani se lahko z nekaj pomoči konec meseca veselijo uvrstitve v kvalifikacije UEFA Evropske lige. Knapi bodo morali za takšen scenarij osvojiti četrto mesto Prve lige Telekom Slovenije, konec maja pa bodo v finalu Pokala Slovenije stiskali pesti za Olimpijo. Pokalno slavje Ljubljančanov bi v Evropo popeljalo četrtouvrščeno ekipo državnega prvenstva, ta naziv pa trenutno pripada Celjanom. Grofje so se z ankaranskim skalpom spet povzpeli pred sosede Velenjčane, ki so morali na domačem igrišču čestitati Goričanom. Primorci so že v prvem polčasu izkoristili najstrožjo kazen, gostitelji pa v nadaljevanju kljub pritisku na vrata Grege Sorčana niso uspeli priti do vsaj izenačenja. Zeleno-črni so morali priznati še 15. poraz, sedmega na domačem igrišču, na katerem so sicer osvojili zgolj eno točko več kot na gostovanjih. Lahko velenjska zasedba že v Kidričevem obogati točkovni izkupiček z gostovanj?

Kdo je vroč?

Rudar v letošnji sezoni z Aluminijem še ni izgubil. Prvi obračun v Velenju ni ponudil zadetkov, v Kidričevem je tehtnico v korist gostov nagnil dvakratni strelec John Mary, aprilski obračun v Velenju pa je po šestih golih ponudil slavje Rudarja. Matijo Kovačića sta dvakrat premagala Djair Parfitt-Williams in Dominik Radić, ki je spomladi prvo orožje velenjskega napada. Hrvat je v nadaljevanju prvenstva dosegel že osem zadetkov, blestel pa je tudi na zadnjem gostovanju, saj je z asistenco in dvema goloma potopil Celjane. Lahko tudi Kidričane?

Ali ste vedeli?

Velenjčani bodo v Kidričevem odigrali že 800. tekmo v Prvi ligi Telekom Slovenije, lovili pa bodo 280. zmago. Knapi se približujejo h koncu 23. sezone v prvoligaški konkurenci, s skupno 980 točkami pa se Rudar uvršča na šesto mesto večne lestvice državnega prvenstva. V Šaleški dolini še čakajo na prvi naslov državnega prvaka, je pa bil Rudar dvakrat prvak republiškega tekmovanja v času nekdanje Jugoslavije. Prav Velenjčani so šli v zgodovino kot zadnji prvaki republiškega tekmovanja v sezoni 1990/91, v času samostojnosti pa so dvakrat pokorili tekmecev  2. SNL. Nazadnje v sezoni 2007/08, Rudar pa vse od tedaj neprekinjeno nastopa v najvišjem razredu slovenskega nogometa.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.05.2018 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar uspešen v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti velenjskemu Rudarju z 1:3 (1:1).

DELI NA