Pred domačimi navijači po ugodno izhodišče

Slovenski državni prvak je opravil uvodno nalogo na mednarodnem prizorišču in po izločitvi Zrinjskega storil korak bližje k uresničitvi želja pristašev - evropski jeseni. S preskokom drugega tekmeca v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov bi si Mariborčani že zagotovili najmanj skupinski del UEFA Evropske lige, a možje v vijoličastem pred prvo tekmo tretjega predkroga opozarjajo na islandskega tekmeca.

»So nekaj posebnega in na Islandiji slovijo kot edini resen projekt z evropskim pridihom, ki ima tujce in jih odlično plačuje. Ekipa ima rep in glavo, pred sezono so imeli po en prihod in odhod. Nosilci igre igrajo skupaj že šest let, z izoblikovanimi avtomatizmi v igri. Vemo, da so zelo organiziran klub, ki ima daleč največji proračun v islandski ligi in njihovi rezultati v zadnjih letih niso presenečenje. Podatek, da so edina ekipa, ki ima pritisk rezultata na Islandiji, govori vse. Govorim o slabšem startu v letošnjem prvenstvu, a še vedno vsi verjamejo, da bodo obrnili situacijo, ker so najkakovostnejša ekipa. S tem so tudi edini, ki imajo pritisk, zato njihov prihod v Maribor že v nedeljo ne sme čuditi nikogar,« o tekmecu pravi Zlatko Zahovič, a obenem dodaja, da je cilj Mariborčanov še eno napredovanje.

Klub s polnim imenom Fimleikafélag Hafnarfjarðar je zadnja leta vladar islandskega nogometa, po krstnem naslovu državnega prvaka v letu 2004 pa je klub iz neposredne bližine prestolnice dosežek ponovil še sedemkrat. Aktualnemu islandskemu prvaku v letošnji sezoni sicer kaže nekoliko slabše, saj po 12 krogih prvenstva drži četrto mesto in zaostaja za domžalskim nasprotnikom Valurjem, sicer vodilnim moštvom lige. Četa Heimirja Gudjonssona s tekmo več za vodilno ekipo zaostaja štiri točke, a so bili za razliko od Valurja v minulem tednu uspešnejši na evropski sceni. Po domačem remiju s ferskim Vikingurjem je odločitev o napredovanju padla v končnici povratnega srečanja. V 79. minuti je najstrožjo kazen v zadetek in prednost v skupnem seštevku pretvoril Steven Lennon, eden od dveh Škotov v islandski zasedbi, dvojec pa je v soboto priigral ligaško zmago nad Akranesom. Tretji krog kvalifikacij je v sodniškem dodatku srečanja z Vikingurjem dokončno potrdil Thorarinn Ingi Valdimarsson.

FH je napredoval z dvema goloma razlike, tesnejši pa je bil razplet dvoboja med Mariborom in Zrinjskim. Kot se je izkazalo po koncu povratne tekme, so si varovanci trenerja Milaniča odločilno prednost priigrali že v Mostarju, kjer sta zmago pristreljala Luka Zahović in Marcos Tavares. V mestu ob Dravi je gostujoče vodstvo s pravcatim evrogolom izničil Mitja Viler. Tudi Primorec v napovedi pred obračunom z islandskim prvakom ostaja previden: »Verjamem, da je prva tekma na domačem terenu prednost. Moj osebni in tudi ekipni cilj je, da ne dobimo gola, to bi veliko pomenilo. Islandci so zelo resna ekipa, tolikokrat so bili prvaki v zadnjih letih in smo se temeljito pripravili. Imeli smo cilj šestih evropskih tekem, to nam je uspelo. Zdaj verjamem, da bo šlo naprej še boljše z manjšim bremenom. Lahko smo bolj sproščeni v igi, a še vedno popolnoma resni, tekmovalni.«

»Pripravljamo se po ustaljenem ritmu. Tekma je blizu, med spoznanji glede nasprotnika je najpomembnejše to, da se zavedamo, da imamo opravka z moštvom, ki igra dober nogomet. Ljudje jemljejo islandski nogomet kot nič posebnega, analize pa pokažejo, da gre za zelo resno ekipo. Imajo strategijo, od katere ne odstopajo, z veliko tempa v igri. Priprava je nekoliko drugačna kot za Zrinjski, saj je nasprotnik drugačen. Je pa stoodstotna in takšen bo tudi pristop. Gremo v tekmo odločno, po zmago,« poudarja Darko Milanič, ki lahko računa na vse moči, pri pripravi na nasprotnika pa si je pomagal tudi z analizo pomočnika Saše Gajserja. Slednji si je FH v soboto ogledal v živo in tekmeca ocenil z naslednjimi besedami: »Lahko jih opišemo kot ekipo, ki ima določene podobnosti z angleškim slogom igre, v postavitvi 4-4-2. Želijo igrati, veliko je vtekanja v globino, kratkih podaj. So agresivni v napadanju kazenskega prostora in tudi v fazi branjenja, kjer jih odlikuje izjemen odziv po izgubljeni žogi. Imajo pa seveda tudi določene slabše značilnosti v igri, ki jih bomo skušali izkoristiti.«

V Mariboru pričakujejo polne tribune Ljudskega vrta, Zlatko Zahovič pa si ob primernem nivoju taktične discipline želi tudi napredka v tehničnem vidiku igre. Dvoboj s pričetkom ob 20.20 bo nadzirala latvijska trojka, Andrisu Treimanisu bosta pomagala Haralds Gudermanis in Aleksejs Spasjonnikovs. Sodnik, ki šteje 32 let, je za sodniško piščalko poprijel pri 13 letih, FIFA značko pa si je prvič nadel pred sedmimi leti, v lanski sezoni pa je trikrat delil pravico v skupinskem delu UEFA Evropske lige.

 

Kvalifikacije UEFA Lige prvakov, prva tekma tretjega kroga:

Sreda, ob 20.20: MARIBOR – FH (ISL)

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA