Olimpiji ni uspelo

Nogometaši Olimpije v slovaški Trnavi niso uspeli spisati zgodovinskega poglavja. Zadetek Nika Kapuna, ki je ob koncu prvega polčasa izničil domačo prednost, je bil premalo za preobrat, v skupinski del UEFA Evropske lige se je s skupnim izidom 3:1 prebil Spartak.

UEFA EVROPSKA LIGA - POVRATNA TEKMA PLAY-OFFA:

SPARTAK TRNAVA - OLIMPIJA LJUBLJANA 1:1 (1:1)

Stadion Antona Malatinskeha, 15.600 gledalcev.
Sodniki: Banti, Costanzo, Peretti (vsi Italija).
Strelca: 1:0 Godal (12.), 1:1 Kapun (42.).
Spartak Trnava: Chudy, Kadlec, Hanturišvili (od 89. Luptak), Grendel (od 72. Janso), Hladik, Čonka, Godal, Bakoš, Oravec, Rada, Jirka (od 90. Pekar).
Olimpija: Ivačič, Maksimenko, Bagnack, Kronaveter, Črnic, Issah (od 83. Suljić), Boateng (od 69. Savić), Kapun (od 74. Brkić), Ilić, Štiglec, Tomić.
Rumeni kartoni: Oravec, Godal, Janso, Hladik; Tomić, Bagnack, Brkić, Kronaveter.
Rdeči karton: /.

Olimpija se je pred današnjo tekmo zavedala, da jo samo en način pelje v evropsko tekmovanje: ne ponoviti napak s prve tekme, ko je pravzaprav sama podarjala priložnosti tekmecem, po drugi strani pa popraviti učinkovitost. Naloga je bila težka, domačo ekipo, ki se je na prvem dvoboju izkazala za trdno obrambno zasedbo, pa je spodbujalo še več kot 15.000 glasnih navijačev, ki so napolnili stadion v središču Trnave.

Na koncu je, tudi pred nekaj sto slovenskimi navijači, Olimpija morala priznati premoč tekmecem s skupnim izidom 1:3. Ljubljančani so tako na zadnji stopnički obstali pred vrati evropskega tekmovanja, ki so ga začeli v kvalifikacijah lige prvakov, končali pa po treh kvalifikacijskih krogih evropske lige. V primerjavi s prvo tekmo pred tednom dni v Stožicah je trener Safet Hadžić - ta je kot dežurni strateg medtem zamenjal Aleksandra Linto - v moštvo vrnil Matica Črnica, odpovedal se je Marku Putinčaninu in Danielu Avramovskemu, v napad pa je, kot je napovedal, postavil Abassa Issaha.

Začetek tekme je nakazal, kako bo dvoboj potekal. Olimpija je morala več tvegati in je bila aktivnejša, domači pa so se spet, tako kot v Ljubljani, zasidrali v obrambi in prežali na napake tekmecev. A so se ljubljanski načrti kmalu porušili; začetne akcije Issaha, strel od daleč Branka Ilića in akcija Kingsleyja Boatenga po sredini niso bile najbolj nevarne za Martina Chudyja, po drugi strani pa je Spartak udaril že iz prve nevarne akcije.

V 12. minuti je imela domača ekipa prosti strel na desni strani, podal je Erik Grendel, pred golom pa je bil preveč osamljen Boris Godal in je s strelom z glavo v daljši kot vrat Aljaža Ivačiča zadel, s tem pa močno otežil že prej ne prav lahko nalogo gostov. Ti so potrebovali deset minut, da so spet lahko sestavili kakšno konkretnejšo akcijo; Issah je v 23. minuti priboril prosto strel z 22 metrov, ki ga je odlično izvedel Rok Kronaveter, a se je izkazal Chudy z dobro obrambo.

Pozneje Olimpija ni več imela pravih priložnosti za začetek preobrata; čvrsta domača ekipa ni delala veliko napak, slovenski prvaki pa niso bili tako nevarni, kot bi želeli in morali biti. Nekaj polpriložnosti (Matic Črnic, Kronaveter in Boateng) so domači zlahka ustavili, sami večkrat zapretili iz protinapadov. A ob pravem času, le tri minute pred koncem prvega dela, je Olimpiji nato le uspelo. Po podaji Boatenga je bil pred golom na pravem mestu in dovolj spreten Nik Kapun, zadetek za 1:1 pa je obudil že skorajda ugasle upe po preobratu - zanj pa je Olimpija potrebovala še dva zadetka v drugem delu.

Olimpija je drugi polčas začela tako, kot je končala prvega: napadalno, iskala je nov gol, toda prodor Boatenga in prosti strel Kronavetra v prvih petih minutah še nista obrodila sadov. Spartak je igral precej grobo, uspešno "kradel" sekunde, a tudi dobro nadzoroval potek dvoboja, Olimpijo sicer puščal do svojega kazenskega prostora, toda brez pravih zaključkov so bili gostje vse bolj oddaljeni od tako želene Evrope. Če pa bi Grendel v 68. minuti bolje izpeljal protinapad, ko je bil sam na Olimpijini polovici, bi bila usoda gostov že zapečatena.

A nekaj upanja je še ostalo, Hadžić je v igro poslal Stefana Savića, v 72. minuti pa je od daleč nevarno meril Dino Štiglec, a je domači vratar dobro posredoval, tako da je žoga zletela za las mimo gola. Podobno je bilo v 75., ko je z glavo poskušal Kronaveter. Isti igralec pa je nato v 80. zapretil še po prostem strelu, žoga pa je odletela tik nad prečko.

Nekaj minut zatem je svojo ljubljansko zgodbo končal Issah, namesto njega je vstopil Asmir Suljić. A za preobrat je bilo takrat že zdavnaj prepozno, Spartak pa je na navdušenje skoraj polnega stadiona brez večjih težav pripeljal tekmo do zanj srečnega konca v evropski ligi.

Tekst: STA/PDo
Foto: SPS/NK Olimpija

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA