Olimpija v Azerbajdžan z zaostankom

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov na domačem terenu na stadionu Stožice izgubili z azerbajdžanskim Qarabagom z 0:1. V 77. minuti je za minimalno slavje gostov zadel Guerrier.

UEFA LIGA PRVAKOV - PRVA TEKMA PRVEGA KROGA KVALIFIKACIJ:

OLIMPIJA - QARABAG

Stadion Stožice, 4000 gledalcev.
Sodniki: Visser, de Rocker in de Weirdt (vsi Belgija).
Strelec: Guerrier (79').
Rumeni kartoni: Putinčanin; Garajev, Husejnov.
Rdeča kartona: Issah (86'); Garajev (90').
Olimpija: Ivačič, Bagnack, Gajić, Kronaveter (81' Brkić), Issah, Zarifović, Štiglec, Putinčanin, Savić (71' Črnic), Tomić, Avramovski (88' Boateng).
Qarabag: Vagner, Garajev, Medvedev, Michel, Madatov, Zoubir (90' Sadigov), Ozobić (63' Quintana), Rzezniczak, Husejnov, Guerrier, Dinijev (46' Slavčev).

Slovenski prvaki in pokalni zmagovalci so danes začeli evropsko pot v sezoni 2018/19. A že prva ovira je precej visoka, izbranci novega trenerja Ilije Stolice so se v Stožicah pomerili z azerbajdžanskim Qarabagom, klubom, ki je v minuli sezoni igral v skupinskem delu UEFA Lige prvakov in ki ima tudi zdaj visoke cilje. V Ljubljani so danes opravili polovico naloge, na koncu pa po solidni predstavi večji del tekme ob koncu klonili.

Ljubljančani so po osvojeni dvojni kroni, ko so konec maja v Stožicah naslovu prvaka dodali še pokalno lovoriko, doživeli precej sprememb. Prvo na strokovnem krmilu ekipe, kjer je Igorja Bišćana zamenjal Stolica, pa tudi v igralskem kadru. Zelenega dresa ne nosijo več Rok Vodišek, Mitch Apau, Jason Davidson, Dario Čanađija in Ricardo Alves, prišli pa so med drugimi Matic Črnic, Asmir Suljić, Marko Gajić in Marko Putinčanin.

Na igrišču - na tribunah Stožic se je kljub slabemu vremenu in ne najboljšemu terminu, saj se je istočasno v Moskvi začel tudi drugi polfinale svetovnega prvenstva, zbralo kakšnih 4000 navijačev Olimpije - so nato domači nogometaši začeli bolje in za odtenek bolj poletno. Zaradi manjše poškodbe je današnji prvi dvoboj sicer izpustil Branko Ilić, v vlogi kapetana ga je zamenjal Aris Zarifović. Zmaji zares nevarni sicer niso bili, so pa nekajkrat iz polpriložnosti ogreli vratarja Vagnerja, medtem ko Aljaž Ivačič ni imel skoraj nobenega dela.

V deveti minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Putinčanin, a vratar gostov ni imel težav, Stefan Savić je v 18. minuti slabo streljal, najbolj nevarno pa bi bilo lahko za goste v 28. minuti, ko je Abass Issah skušal z lobom presenetiti Vagnerja, toda žogo je poslal daleč na tribuno. Qarabag se večino prvega polčasa ni približal golu domačih, še najbolj se je moral Ivačič potruditi ob povratni podaji svojih branilcev v 20. minuti, bil pa je dovolj hiter, da je brez težav izbil žogo pred Maksimom Medvedevom.

Scenarij iz prvega dela se je nadaljeval tudi v drugem. Olimpija je imela terensko premoč, vendar preveč jalovo, na razmočenem igrišču pa domači nikakor niso našli zadnje poteze, s katero bi prišli do prednosti tudi pri golih. Rok Kronaveter je imel v 60. minuti dve priložnosti in dva nevarna strela z roba kazenskega prostora, obakrat so žogo gostje od bili v kot.

Gostje so pravzaprav prvič na tekmi zapretili šele v 75. minuti, a so bili že takoj zelo blizu zadetka. Po strelu Medvedeva z desne strani je Ivačič žogo s težavo odbil nad prečko v kot. Tri minute zatem pa so domači prejeli zadetek. Po kotu je najprej streljal Jakub Rzezniczak, podaljšal do Danija Quintane, ta pa je iz bližine premagal Ivačiča. Možnosti za morebiten boljši izid pa so Ljubljančani pozneje zapravili kar sami, ko je Issah po prekršku burno reagiral, udaril tekmeca in v 86. minuti dobil rdeči karton.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo. V drugem krogu Olimpijo, če bo napredovala, čaka albanski Kukesi ali malteška Valletta. Če ne bo uspešna, pa bo skušala do Evrope priti prek kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA