21.05.2018 | A
Oblakov teden

Širom Evrope so se ta konec tedna zaključila državna prvenstva, s finalnim dvobojem Marseilla in Atletica pa se je zaključilo tudi tekmovanje v UEFA Evropski ligi. Lovorike se je razveselil Jan Oblak, ki si je nekaj dni zagotovil še eno laskavo priznanje.

Finalni dvoboj Francozov in Špancev je minil v znamenju Griezmanna, ki se je ob slavju z 0:3 podpisal pod uvodna zadetka v francoski mreži. Oblak je zbral štiri obrambe, zaklenil svoja vrata in se v tretjem poizkusu, potem ko je v finalu UEFA Evropske lige igral že z Benfico, veselil prvega evropskega naslova. Atletico je špansko prvenstvo sklenil na drugem mestu, v zadnjem krogu pa remiziral z Eibarjem. Oblak je sicer klonil dvakrat, a kljub temu potrdil še tretjo nagrado za najboljšega vratarja La Lige. Škofjeločan je na 36 tekmah prejel le 20 golov, svojo mrežo pa ohranil nedotaknjeno kar 22-krat. Ob upoštevanju evropskih nastopov ta številka naraste na kar 29 tekem, zbral pa je 48 nastopov.

S pestrim zaključkom je postreglo italijansko prvenstvo, saj sta se Inter in Lazio udarila za četrto mesto in vozovnico za ligo prvakov. Krajšo so potegnili Rimljani, ki bodo jeseni nastopali zgolj v UEFA Evropski ligi, za katero se bodo v kvalifikacijah borili nogometaši Atalante. Bo Josip Iličić tudi spomladi del modro-črno zasedbe? Kranjčana povezujejo z Interjem, Gorenjec pa je v zadnjem krogu prvenstva odigral celotno srečanje proti Cagliarju, ki je slavil minimalno zmago. Z zmago nad Sampdorio, gol katere je branil Vid Belec, si je obstanek med prvoligaši zagotovil SPAL Jasmina Kurtića. Tudi Belokranjec je odigral celotno tekmo, SPAL pa je slavil s 3:1. S tremi zaporednimi zmagami je prvenstvo sklenil Chievo, ki je za konec z 1:0 premagal zadnji Benevento. Valter Birsa je vknjižil 90 minut, Boštjan Cesar je obsedel na klopi. Chievo je s 40 točkami 13.

Med prvoligaši bo v prihodnji sezoni igral tudi Empoli Mihe Zajca, ki je bil z 2:1 boljši še od Perugie. Šempetrčan je igral do 81. minute. Drugo mesto je po remiju s Foggio zapravil Frosinone, Luka Krajnc pa je zelenico zapustil v 52. minuti srečanja, ko so gostje vodili z 0:1. V kvalifikacije šesterice klubov so se prebili še Palermo Aljaža Strune, Venezia Lea Štulca in Bari Jureta Balkovca. Pirančana ob zmagi nad Salernitano ni bilo v kadru Sicilijancev, Benečani pa so se s Štulcem v začetni enajsterici brez zadetkov razšli s Pescaro. Bari je bil z 2:0 boljši od Carpija, Balkovec pa je tako kot Štulac odigral celotno tekmo. Struna in Krajnc čakata na nasprotnika v polfinalu kvalifikacij, Krajnc bi se lahko pomeril z Balkovcem, ki ga v četrtfinalu čaka Bari, Benečani pa se bodo za spopad s Palermom udarili s Perugio.

St. Etienne je francosko prvenstvo sklenil na sedmem mestu, z enakim točkovnim izkupičkom kot šesti Bordeaux, ki pa si je zagotovil evropsko vozovnico. Zeleni so v zadnjem krogu s 5:0 razbili Lille, Berić pa se v 64 minutah igre ni vpisal v statistiko. Slavil je tudi Nantes, ki je pred domačimi gledalci z 1:0 premagal Strasbourg in osvojil končno deveto mesto. Krhin je vknjižil novih 90 minut.

V Ukrajini sta se za zaključek državnega prvenstva udarila še Dinamo in Šahtar. Zmaga je pripadla Kijevčanom, a to ni vplivalo na končni razplet, saj je Šahtar že pred tem potrdil naslov državnega prvaka. Mrežo gostov je v 16. minuti načel naš Benjamin Verbič, gostitelji pa so se veselili zmage z 2:1. Vojničan je po selitvi v Ukrajino dosegel pet zadetkov, poleti pa ga čakajo kvalifikacije za UEFA Ligo prvakov.

Z dramatičnim zadnjim krogom je postreglo tudi poljsko prvenstvo. Legia in Jagiellonia sta se borila za vrh lestvice, naslov pa so proslavili v Varšavi, potem ko so z zmago zadržali tri točke naskoka pred Roman Bezjakom, Nemanjo Mitrovićem in soigralci. Jagiellonia je sicer z 2:1, premagala Wislo Plock, celotno tekmo pa je odigral Mitrović, medtem ko Bezjaka ni bilo v domači zasedbi. Jagiellonia si je z drugim mestom zagotovila nastop v kvalifikacijah UEFA Evropske lige.

Tam bo z Vitessejem igral tudi Tim Matavž. Rumeno-črni so dobili finale razigravanja, potem ko so v dveh tekmah premagali Utrecht. Prva tekma v Aarnhemu se je končala z domačo zmago 3:2, Vitesse pa je evropsko zmago potrdil tudi v povratnem dvoboju, ki ga je dobil z 1:2. Matavž je vknjižil 180 minut igre.

Slovan Andraža Šporarja in Kenana Bajrića je slovaško prvenstvo sklenil na drugem mestu, ki ga je potrdil z domačo zmago v obračunu z Žilino. Šporarja ni bilo v domačem kadru, Bajrić pa je v 90 minutah igre prejel tudi rumeni karton.

Matic Skubic se je kljub porazu s Fenerbahčejem razveselil obstanka med turškimi prvoligaši. Carigrajčani so na domačem igrišču slavili s 3:2, Skubic pa je odigral vseh 90 minut. Izgubil je tudi Göztepe, ki je z 0:1 pokleknil pred prvakom Galatasarayem. Moštvo Rajka Rotmana, ki je igral do 68. minute, je prvo sezono po povratku med prvoligaše sklenilo na visokem šestem mestu.

V Švici je Lugano Domna Črnigoja remiziral z Zürichom in prvenstvo z 42 točkami sklenil na šestem mestu lestvice. Črnigoj je v domači enajsterici igral od prvega do zadnjega sodniškega žvižga.

V Prvi ligi Telekom Slovenije sta se v derbiju udarila Maribor in Olimpija, poln Ljudski vrt pa je videl dvoboj preobratov. Aljaž Ivačič je klonil dvakrat, a se je s soigralci veselil pomembne zmage, s katero so se Ljubljančani prebili pred Martina Milca in soigralce.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.

DELI NA