08.07.2017 | Nogomet za vse (splošno)
Nogomet za prijateljstvo tudi z vidno slovensko udeležbo

Gazprom, ki je eden od pokroviteljev UEFA Lige prvakov, je že peto leto organiziral projekt Nogomet za prijateljstvo, s katerim želi skozi najbolj pomembno postransko stvar na svetu promovirati ključne vrednote.

Do zdaj so projekt gostila mesta, v katerih je potekal finale UEFA Lige prvakov, peto izvedbo projekta pa so izvedli v ruskem St. Petersburgu, v katerem sta se v finalni tekmi pokala konfederacij udarili reprezentanci Nemčije in Čila. Organizatorji so letos podvojili število udeležencev, sodelovalo je kar 64 držav iz vseh kontinentov. Med povabljenimi je bila tudi Slovenija, ki so jo zastopali Jaka Bahor (NK Domžale) kot nogometaš, ki je sodeloval v nogometnem turnirju. Jaka Čuber Potočnik, nogometaš NK Krško, je sodeloval v vlogi mladega novinarja, Rene Rantuša Lampreht, sicer mladi up NK Maribor, pa je kot mladi trener vodil eno od ekip. Kot mentorja sta sodelovala predstavnik NZS Dejan Jelnikar in trener NK Domžale Tomi Bronič.

Projekt je potekal med 26. junijem in 3. julijem, mladeniči in mladenke pa so sodelovalo v različnih celodnevnih aktivnostih, kjer so spoznavali devet ključnih vrednot projekta, to so prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, predanost, mir, zmaga, tradicija, ponos. V soboto je bil organiziran tudi nogometni turnir, na katerem je sodelovalo 64 mladih nogometašev in nogometašic iz 64 držav, ki so bili razdeljeni v osem skupin, vsako izmed ekip pa je vodil mladi trener. Jaka Bahor je nastopal v rumeni ekipi in se prebil do polfinala, v katerem je na koncu za las izgubil s 3:4 proti ekipi oranžnih, ki jih je s klopi vodil še en Slovenec, Rene Rantuša Lampreht, ki je na koncu tudi osvojil turnir.

 

»Zelo sem vesel, ker sem lahko sodeloval na tem dogodku. Spoznal sem veliko prijateljev s celega sveta, najbolj pa sem bil vesel ogleda finala pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom. Čeprav z razpletom nisem bil zadovoljen, saj sem pesti držal za Alexisa Sancheza in soigralce,« je navdušen nad novo izkušnjo dejal Jaka Bahor, podobnega mnenja pa je bil tudi Jaka Čuber Potočnik: »Vesel sem, da sem se pobližje spoznal z novinarskim delom. Postalo mi je zelo všeč, zato se bom v prihodnosti zagotovo včlanil v novinarski krožek. Najbolj si bom zapomnil finale pokala konfederacij in tekmo med Nemčijo in Čilom, čeprav sem bil razočaran, da niso zmagali Čilenci.«

»Zelo sem zadovoljen, da sem bil kot del slovenske delegacije prisoten na tem dogodku. Tako jaz kot otroci smo spoznali, kako zelo smo si ljudje različni in kako malo stvari je potrebnih, da smo lahko povezani, enotni. Ugotovili smo, da ni pomembno, od kod smo in da je žoga tista, ki nas vse skupaj povezuje ne glede na narodnost, vero, starost,« je poudaril Dejan Jelnikar. Rene Rantuša Lampreht se je projekta udeležil že drugič, tokrat je bil v vlogi mladega trenerja: »Lani sem osvojil turnir s svojimi soigralci pri NK Mariboru, letos sem ga ubranil kot trener oranžnega moštva. Na ta dosežek sem zelo ponosen. Imel sem odlične igralce, ki so osvojili tudi številne individualne nagrade. Spoznal sem številne nove ljudi, skoval nova prijateljstva in upam, da se projektu priključim naslednje leto v Moskvi.«

Nedelja je bila namenjena forumu, ki se ga je udeležilo več kot tisoč ljudi. Udeleženci so se seznanili s stanjem v različnih državah in se pogovarjali o tem, kako lahko nogomet služi kot povezovalno sredstvo pri spreminjanju sveta na boljše. Za nagrado so si vsi udeleženci ogledali finalno tekmo pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 18.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  NNC Brdo v znamenju veteranskega nogometa
  Nacionalni nogometni center Brdo je v nedeljo gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez. V letošnji sezoni so v projektu sodelovala moštva iz sedmih medobčinskih zvez.
 • 13.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Veliko nogometa, še več prijateljstva
  V športnem kompleksu moskovske Lokomotive se je odvijal osrednji dogodek Nogometa za prijateljstvo. 32 ekip z otroci iz 211 držav sveta se je med sabo pomerilo v posebnem nogometnem prvenstvu, kjer je bil osrednji poudarek na sproščenem duhu in ozaveščanju o problematiki ogroženih živalskih vrst.
 • 11.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Začenja se prvenstvo Nogometa za prijateljstvo
  V torek se v Moskvi začenja prvenstvo Nogometa za prijateljstvo, kjer se bodo v nogometnih veščinah pomerili otroci iz 211 držav in regij po celem svetu. Med njimi bodo tudi slovenski predstavniki, na čelu z Janom Bekom, ki bo opravljal vlogo trenerja ekipe »Western Gorilla«.
 • 09.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogomet za prijateljstvo: Otroci prispeli v Moskvo
  Otroci iz 211 držav in regij so prispeli v Moskvo, kjer se je začel osrednji del projekta Nogomet za prijateljstvo 2018. Med njimi so tudi trije slovenski predstavniki, Rene Rantuša Lampreht, Tija Karič in Jan Bek.
 • 04.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Slovenski vinarji četrtič evropski prvaki v nogometu
  Slovenski vinarji so četrtič postali evropski prvaki v nogometu. Naslov so ubranili na domačem prvenstvu, na katerem so na finalni tekmi v Murski Soboti s 3:2 (1:0) ugnali Nemčijo ter se ji oddolžili za poraz v predtekmovalnem delu. Na tekmi za tretje mesto je Češka s 3:0 ugnala Italijo.
 • 29.05.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Na svetovno prvenstvo tudi Rene Rantuša Lampreht
  Svetovno prvenstvo v nogometu 2018 bo imelo močan slovenski pridih, saj poleg Tije Karič in Jana Beka v okviru mednarodnega projekta Nogomet za prijateljstvo potuje v Rusijo tudi Rene Rantuša Lampreht.
 • 28.05.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Začenja se Vino Euro 2018
  Jutri se v Sloveniji začenja 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu. Na mednarodnem dogodku amaterskega nogometa na »velikem« igrišču z delno prilagojenimi pravili bodo poleg Slovenije, ki je na zadnjem EP 2016 v Meinzu/Nemčiji osvojila 1. mesto in tako že 3. v zgodovini postala evropski prvak, nastopile še reprezentance Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije, Švice, Češke in Portugalske.
 • 25.04.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci obeležili mednarodni dan nogometa in prijateljstva
  Mednarodni dan nogometa in prijateljstva praznovali v Sloveniji in v več kot dvestotih mestih po celem svetu.
 • 22.04.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Znana mlada ambasadorja, ki bosta predstavljala Slovenijo na Nogometu za prijateljstvo 2018
  Predstavnika Slovenije sta obiskala Marcosa Tavaresa in mu predstavila letošnji projekt Nogomet za prijateljstvo, ki se bo odvil na Svetovnemu prvenstvu 2018 v Rusiji.
 • 18.04.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Zmaga vnovič nogometašem MNZ Maribor
  Slovenski amaterski nogomet bo na mednarodni ravni tudi letos predstavljala selekcija MNZ Maribor. Štajersko-koroška zasedba je premagala moštvo MNZ Koper. Primorci so povedli z golom Savskega, a je sledil preobrat ekipe MNZ Maribor, ki je po petih doseženih zadetkih ponovila lansko slavje.

DELI NA