08.07.2017 | Nogomet za vse (splošno)
Nogomet za prijateljstvo tudi z vidno slovensko udeležbo

Gazprom, ki je eden od pokroviteljev UEFA Lige prvakov, je že peto leto organiziral projekt Nogomet za prijateljstvo, s katerim želi skozi najbolj pomembno postransko stvar na svetu promovirati ključne vrednote.

Do zdaj so projekt gostila mesta, v katerih je potekal finale UEFA Lige prvakov, peto izvedbo projekta pa so izvedli v ruskem St. Petersburgu, v katerem sta se v finalni tekmi pokala konfederacij udarili reprezentanci Nemčije in Čila. Organizatorji so letos podvojili število udeležencev, sodelovalo je kar 64 držav iz vseh kontinentov. Med povabljenimi je bila tudi Slovenija, ki so jo zastopali Jaka Bahor (NK Domžale) kot nogometaš, ki je sodeloval v nogometnem turnirju. Jaka Čuber Potočnik, nogometaš NK Krško, je sodeloval v vlogi mladega novinarja, Rene Rantuša Lampreht, sicer mladi up NK Maribor, pa je kot mladi trener vodil eno od ekip. Kot mentorja sta sodelovala predstavnik NZS Dejan Jelnikar in trener NK Domžale Tomi Bronič.

Projekt je potekal med 26. junijem in 3. julijem, mladeniči in mladenke pa so sodelovalo v različnih celodnevnih aktivnostih, kjer so spoznavali devet ključnih vrednot projekta, to so prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, predanost, mir, zmaga, tradicija, ponos. V soboto je bil organiziran tudi nogometni turnir, na katerem je sodelovalo 64 mladih nogometašev in nogometašic iz 64 držav, ki so bili razdeljeni v osem skupin, vsako izmed ekip pa je vodil mladi trener. Jaka Bahor je nastopal v rumeni ekipi in se prebil do polfinala, v katerem je na koncu za las izgubil s 3:4 proti ekipi oranžnih, ki jih je s klopi vodil še en Slovenec, Rene Rantuša Lampreht, ki je na koncu tudi osvojil turnir.

 

»Zelo sem vesel, ker sem lahko sodeloval na tem dogodku. Spoznal sem veliko prijateljev s celega sveta, najbolj pa sem bil vesel ogleda finala pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom. Čeprav z razpletom nisem bil zadovoljen, saj sem pesti držal za Alexisa Sancheza in soigralce,« je navdušen nad novo izkušnjo dejal Jaka Bahor, podobnega mnenja pa je bil tudi Jaka Čuber Potočnik: »Vesel sem, da sem se pobližje spoznal z novinarskim delom. Postalo mi je zelo všeč, zato se bom v prihodnosti zagotovo včlanil v novinarski krožek. Najbolj si bom zapomnil finale pokala konfederacij in tekmo med Nemčijo in Čilom, čeprav sem bil razočaran, da niso zmagali Čilenci.«

»Zelo sem zadovoljen, da sem bil kot del slovenske delegacije prisoten na tem dogodku. Tako jaz kot otroci smo spoznali, kako zelo smo si ljudje različni in kako malo stvari je potrebnih, da smo lahko povezani, enotni. Ugotovili smo, da ni pomembno, od kod smo in da je žoga tista, ki nas vse skupaj povezuje ne glede na narodnost, vero, starost,« je poudaril Dejan Jelnikar. Rene Rantuša Lampreht se je projekta udeležil že drugič, tokrat je bil v vlogi mladega trenerja: »Lani sem osvojil turnir s svojimi soigralci pri NK Mariboru, letos sem ga ubranil kot trener oranžnega moštva. Na ta dosežek sem zelo ponosen. Imel sem odlične igralce, ki so osvojili tudi številne individualne nagrade. Spoznal sem številne nove ljudi, skoval nova prijateljstva in upam, da se projektu priključim naslednje leto v Moskvi.«

Nedelja je bila namenjena forumu, ki se ga je udeležilo več kot tisoč ljudi. Udeleženci so se seznanili s stanjem v različnih državah in se pogovarjali o tem, kako lahko nogomet služi kot povezovalno sredstvo pri spreminjanju sveta na boljše. Za nagrado so si vsi udeleženci ogledali finalno tekmo pokala konfederacij med Nemčijo in Čilom.

Tekst in foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Letos mineva šestindvajset let od ustanovitve Gimnazije Šiška ter sedemnajst let sistematičnega in načrtnega dela v nogometnih oddelkih v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije. Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana (ŠC PET) ima za sabo sedemdeset letno tradicijo ter dvanajst let sodelovanja z Nogometno zvezo Slovenije.
 • 06.12.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  Slovenija dobila nasprotnike tudi v Pokalu regij
  V švicarskem Nyonu je včeraj potekal tudi žreb skupin v Pokalu regij za sezono 2018/19. V najmočnejšem evropskem nogometnem tekmovanju za amaterje bo nastopalo 39 držav, vključno s Slovenijo, ki se bo uvodoma predstavila v predkrogu.
 • 27.11.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometne počitnice za otroke na Debelem rtiču
  Nogometna zveza Slovenije bo v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Debeli rtič v okviru pridobljenih finančnih sredstev iz naslova UEFA Children Fundation omogočila brezplačne nogometne počitnice 180. otrokom in mladostnikom, ki živijo v težkih socialnih razmerah.
 • 13.11.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  Ekonomisti v Krakovu do zgodovinske zmage
  V nedeljo se je v poljskem Krakovu odvijala krstna izvedba Evropske poslovne nogometne lige. Srečalo se je osem moštev iz šestih držav, z zgodovinskim naslovom pa se lahko pohvalijo Slovenci, profesorji in drugi sodelavci Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.
 • 10.11.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  Ljubljanske ekonomiste čakajo evropske preizkušnje
  V nedeljo bo v poljskem Krakovu potekal prvi evropski poslovni nogometni pokal, ki se ga bodo udeležili tudi prvaki lanske sezone Poslovne nogometne lige, moštvo Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.
 • 01.10.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  NZS in UEFA Grassroots dan v NNC Brdo
  September je za evropsko nogometno zvezo UEFA in nogomet poseben mesec v katerem poudarijo poseben pomen Nogometa za vse kot temeljni program kvalitetnih selektivnih nogometnih vsebin. Pod imenom Grassroots prepoznavamo vse pojavne oblike nogometa, od otroškega do veteranov.
 • 15.09.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots posvet na Nogometni zvezi Slovenije
  Na sedežu Nogometne zveze Slovenije je ta teden potekal posvet na tekmo Grassroots nogometa, ki je v Sloveniji prepoznaven kot Nogomet za vse. Predstavnika Uefe, Jamie Houchen in Igor Jankovič, sta se s predstavniki NZS v dvodnevnem pogovoru dotaknila vseh področij Nogometa za vse in ocenila trenutno stanje nogometnih vsebin v Sloveniji.
 • 20.06.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  Ekonomisti do prvega naslova v Poslovni ligi NZS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v soboto odvijalo sklepno dejanje letošnje sezone Poslovne lige NZS. Na zaključnem dogodku je tokrat sodelovalo 19 moštev, ki so se na nogometnem igrišču borili tako za prvaka Poslovne lige NZS kot tudi za naslov v Poslovnem pokalu NZS.
 • 16.06.2017 | Nogomet za vse (splošno)
  V NNC Brdo preizkusna tekma v hodečem nogometu
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je včeraj potekala preizkusna tekma v hodečem nogometu med predstavniki Nogometne zveze Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja.

DELI NA