Nogomet za prijateljstvo 2018 zbližuje otroke iz 211 držav in regij sveta

Februarja 2018 je v Moskvi potekal odprti žreb projekta »Nogomet za prijateljstvo 2018«. Svetovno priznani in mednarodno nagrajeni družbeno-odgovorni projekt za otroke poteka pod pokroviteljstvom podjetja Gazprom, ki je tudi uradni partner Fifa svetovnega prvenstva v nogometu 2018 v Rusiji. Cilj programa "Nogomet za prijateljstvo", ki teče že šesto leto, je vključevanje mladih po vsem svetu in spodbujanje najpomembnejših človeških vrednot med vrstniki - prijateljstvo, enakopravnost, mir in spoštovanje med različnimi državami in narodi. V projektne aktivnosti je v letošnjem letu vključenih kar 211 držav in območij po vsem svetu, zaključni dogodek pa bo na sporedu od 8. do 15. junija v Moskvi.

Na podlagi opravljenega žreba se je formiralo kar 32 mednarodnih ekip, znotraj katerih so definirani tudi igralni položaji vseh predstavnikov držav, ki sodelujejo pri projektu. Ekipe so organizirane po principu projekta, ki združuje športnike različnih narodnosti, spola in telesnih sposobnosti v isti ekipi. Vsi sodelujoči nogometaši so stari 12 let, medtem ko bodo vse mednarodne ekipe prijateljstva vodili mladi trenerji od 14 do 16 leta starosti, ki bodo prav tako predstavljali različne države. O samih dogodkih bo sicer poročalo več kot 5.000 medijev po svetu, poleg tega pa bo tudi letos organizirano mednarodno otroško medijsko središče, kjer se bodo zbrali mladi in nadarjeni dvanajstletniki – sicer dopisniki iz 211 držav in regij po svetu. Vzporedno se je začel tudi globalni postopek izbire mladih ambasadorjev za mir, prijateljstvo in enakost, ki bodo predstavljali svoje države v Moskvi. Slovenijo bo zastopal mladi trener, sicer predstavnik mladinske šole Nogometnega kluba Maribor, ki bo vodil ekipo »Western Gorilla« v kateri bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luxemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela.

Otroci bodo poleg igranja nogometa na turnirju Nogomet za prijateljstvo sodelovali tudi na šestem mednarodnem forumu Nogometa za prijateljstvo, kjer bodo razpravljali o novih načinih promocije temeljnih vrednot projekta po celem svetu. Mladi nogometaši, ki bodo vodeni s strani mladih trenerjev in spremljani s strani uveljavljenih nogometnih zvezdnikov, se bodo v okviru tabora prijateljstva udeležili tudi tečajev o temeljnih vrednotah projekta pod okriljem Šole devetih vrednot, kar organizacija Združenih narodov razume kot edinstven izobraževalni program.

Projekt Nogomet za prijateljstvo izraža tudi močno ekološko usmerjenost, tako da bo 32 mednarodnih ekip poimenovanih po imenih ogroženih živalskih vrst po vsem svetu. Odprtega žreba skupin so se sicer v Moskvi udeležili otroci iz Rusije, Kitajske, Amerike, Japonske, Indije in Gane, ki so jih sprejeli predsednik uprave Gazprom, Viktor Zubkov, generalni sekretar Fife, Fatma Samura, olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju Adelina Sotnikova, dvakratni ruski in evropski prvak v ragbiju na invalidskih vozičkih Juri Kamenec in svetovna nogometna legenda Marco Van Basten.

»Šesta sezona mednarodnega družbeno-odgovornega programa za otroke Nogomet za prijateljstvo je uradno odprta. Tokrat bo v projekt vključenih kar 211 držav in regij. Prvič v zgodovini se bodo mladi atleti iz celotnega sveta srečali na istem igrišču. Živimo v času, ko si ljudje po celem svetu prizadevajo za enakost in medsebojno spoštovanje in ravno ta projekt je ključni dejavnik pri tem procesu. Nogomet za prijateljstvo ponuja to priložnost vsem,« je ob žrebu izpostavil Viktor Zubkov.

»Veseli smo, da lahko podpiramo edinstveno pobudo našega partnerja Gazproma. Forum je odličen primer, kako nogomet podira meje med fanti in dekleti iz različnih okolij. Prav to je cilj, ki ga aktivno zasleduje FIFA,« pravi Fatma Samoura. Nad projektom je navdušen tudi Marco van Basten, ki je med drugim izpostavil pomen vrednot in vsem udeležencem zaželel srečo.

Tekst, foto: F4F

SORODNE NOVICE

  • 10.04.2024 | Nogomet za vse (splošno)
    Nogometni izziv za slovenske osnovne in srednje šole
    V zgodovinskem letu, ko bo naša reprezentanca nastopila na Evropskem nogometnem prvenstvu 2024, smo v sodelovanju z Zavodom za šport pripravili poseben promocijski izziv za popularizacijo nogometa v šolah.
  • 19.12.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    NZS uspešno izvedla štiri ključne projekte za mlade nogometaše
    V letu 2023 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) izvedla štiri pomembne projekte na področju Nogomet za vse.
  • 26.10.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24
    . Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa.
  • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    UEFA in NZS teden množičnega nogometa
    Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
  • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Zlato za naše nogometaše v Berlinu
    V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
  • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Na festivalnem dnevu 500 otrok
    Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
  • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
    Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
  • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    UEFA Grassroots konferenca v Madridu
    V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
  • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
    Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
  • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Festivalni dan 2022
    V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.

DELI NA