25.03.2018 | 2. SNL
Nafta utišala polno Fazanerijo

Lendavčani ostajajo trn v peti soboške Mure, ki tudi v tokratnem prekmurskem derbiju ni izkoristila številčne premoči. Zmage in treh točk so se po preobratu v drugem polčasu veselili v taboru Nafte, ki tako ostaja v stiku z Dravo, ki je po zaslugi Nastje Čeha dobila še en zanimiv drugoligaški spopad z Radomljami. Nič manj pestro pa ni bilo niti na preostalih prizoriščih.

Dobljani so po dveh odpovedih dočakali prvo pomladansko preizkušnjo in v obračunu z Jadranom nadaljevali serijo zmag. Varovanci trenerja Nenada Toševskega so Dekančane gostili v Domžalah, za Primorce pa je bil usoden prav posojeni nogometaš domžalskega prvoligaša. Senad Jarović se je podpisal pod oba zadetka modrih, ki so z golom visokoraslega napadalca povedli v 28. minuti. Strelec osmih ligaških zadetkov, ki je zrasel v pogonu nemškega Düsseldorfa, je drugič udaril štiri minute po nadaljevanju srečanja in postavil tudi končni izid tekme. Jadran je kljub petemu porazu sezone ostal na četrtem mestu, Dob pa po nizu odličnih rezultatov lovi zgornjo polovico lestvice.

Dobljani so se z zmago približali osmemu Bravu, ki je še drugič to sezono izgubil z Brdi. Tekmeca sta se v Ljubljani izmenjevala v priložnostih, v času, ko so gostitelji pritisnili, pa so udarili Brici. Bravo so v Vipolžah pokopali protinapadi briškega moštva, po podobnem receptu pa so varovanci Tončija Žlogarja prišli tudi do tokratne zmage. V 31. minuti so rdeče-črni izpeljali protinapad po levi strani igrišča, Saša Varga je zaposlil Leona Kodermaca, ta pa je s prefinjenim udarcem matiral Igorja Vekića. Gostje so se tudi v drugem polčasu osredotočili predvsem na hitre napade, s katerimi so nekajkrat ogrozili vrata Brava, Ljubljančani pa kljub lepemu številu poskusov niso izničili briške prednosti.

V soboto so se najvišje zmage razveselili nogometaši Krke. Novomeščani so v sosedskem obračunu opravili z Brežičani, ki so se v Posavje vrnili s petimi zadetki v svoji mreži. Dvoboj, ki je bil odigran na novomeškem igrišču z umetno travnato površino, je v prvem polčasu ponudil dva zadetka. Za prednost Dolenjcev je po četrt ure igre zadel Dino Cvrtila, deset minut pred koncem prvega polčasa pa je bil natančen še Daniel Vujčić. Že omenjeni Cvrtila je po dobri uri srečanja zadel še drugič, usoda gostov pa je bila zapečatena v 67. minuti, ko je zadel še Luka Kambič. Piko na i visoki zmagi je s prvim zadetkom po povratku v matično zasedbo postavil Žiga Kastrevec. Krka je z deveto zmago prehitela Bravo, za šestimi Radomljami pa zaostaja le še točko. Brežičani na desetem mestu odpirajo fronto za drugoligaški obstanek.

Uspešen je bil tudi sežanski Tabor, ki je na domačem igrišču opravil z Veržejem. Kraševci so povedli že v šesti minuti tekme, ko je najstrožjo kazen v zadetek pretvoril mladi Leon Sever. Osem minut pred odmorom je še tretjič to pomlad udaril zimski prišlek v napadu Tabora, Marko Bačanin, srečanje pa je bilo dokončno odločeno po golu v uvodu drugega polčasa. V 51. minuti je za domačo zmago z rezultatom 3:0 zadel še Nace Kosmač, ki je pred dnevi, podobno kot Bačanin, zatresel tudi mrežo Rogaške. Tabor se je z novim kompletom točk povzpel na peto mesto, pred Radomlje, ki so v zanimivem obračunu priznale premoč Dravi.

Ptujčani so dobili še drugi medsebojni dvoboj z lanskoletnim prvoligašem in ga tako že močno oddaljile od drugega mesta. Mlinarji, ki so po dvotedenskem čakanju dočakali prvo pomladansko nalogo, z dvema tekmama manj za drugo Dravo zaostajajo 13 točk. Četa Nermina Bašića je v najstarejšem slovenskem mestu priznala peti poraz, za katerega je bil najbolj zaslužen Nastja Čeh. Bivši reprezentant Slovenije je konec januarja dopolnil 40 let, v mrežo gostov pa je pospravil dva zadetka. Izkušeni vezist je v 22. minuti tekme v polno meril po strelu z bele točke, v 75. minuti pa z devetim golom sezone tekmo odločil v korist Ptujčanov. Tik pred odmorom je domačo prednost sicer izničil Anel Hajrić, ki je prav tako izkoristil enajstmetrovko, gostje pa se po drugem golu kurentov niso več uspeli pobrati.

Ptujčani so z zanimanjem spremljali tudi razplet dvoboja v soboški Fazaneriji. Del nogometnega praznika je bil tudi Radenko Mijatović, predsednik NZS pa je videl zanimiv derbi prekmurskih rivalov. Tribune Fazanerije, na katerih se je zbralo 3.800 gledalcev, so bile polne že dobre pol ure pred začetnim žvižgom, za prvo eksplozijo domačih navijačev pa je že v sedmi minuti poskrbel Rok Sirk. Dravograjčan v napadu črno-belih je bil najvišji po natančnem predložku z leve strani igrišča, lendavski vratar Florijan Raduha je bil brez moči. Po uvodnem zadetku se je zdelo, da bo Mura tekmo odločila v svojo korist, a je zmanjkal kakovostnejši zaključek, kar je gostom pustilo odprta vrata.

V drugem polčasu pa ponovitev scenarija zadnjih derbijev. Nafta je v peti minuti nadaljevanja, po hitrem napadu in natančnem zaključku Marka Roginića, prišla do izenačenja, gostje pa so šest minut kasneje, po drugem rumenem kartonu, ostali brez Liridona Osmanaja. A tako kot jeseni, se Lendavčani niso dali. Mura ni našla prave rešitve za čvrsto postavljeno obrambno vrsto, modri pa so nekajkrat nevarno zapretili z nevarnimi protinapadi. Enega od teh je v 74. minuti izpeljal tudi Vedran Vinko in z mojstrskim zaključkom v daljši vratarjev kot matiral Matoševića. Po 90 minutah so se veselili Lendavčani, ki so s tekmo manj pet točk za hrbtom Drave, Ptujčani pa za vrhom lestvice zaostajajo šest točk. Je lov za naslov drugoligaškega prvaka še odprt?

Še drugič zapored so se veselili tudi pri ljubljanski Iliriji, ki se očitno zelo dobro znajde na igriščih z umetno travnato površino, na kateri so vknjižili še drugo zmago pomladi. Zeleno-beli so gostovali na Koroškem, natančneje na Prevaljah, kjer je svojo tekmo gostil ravenški Fužinar. Odločitev o zmagovalcu je padla v 55. minuti tekme, ko je Mustafa Nukić zadel še na drugi zaporedni tekmi. Ilirija se je z minimalno zmago povzpela na deseto mesto in tako poveljuje skupini, ki se bori za drugoligaški obstanek.

Ljubljančanom sledi Rogaška, ki je v Kranju, prav tako na umetni travnati zelenici, vknjižila pomembno zmago v dvoboju začelja lestvice. Gledalci na Gorenjskem so videli štiri zadetke, gostje pa so po zaslugi visokoraslega Nejca Brodnjaka dobili prvi polčas. Marko Šlogar je z golom v 67. minuti podvojil prednost Slatinčanov, vprašanje o zmagovalcu pa je z devetim golom v letošnjem prvenstvu odločil Alen Neskić. Gostitelji so dve minuti kasneje znižali zaostanek, a enajstmetrovka Matica Ahačiča v 82. minuti ni prinesla preobrata. Rogaška je s šesto zmago pri 20 točkah, Zarica je zbrala tri točke manj.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 24.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Pokalna krona pripadla Muri
    Prekmurski finale Pokala Slovenije je pripadel Muri. Sobočani so na Brdu pri Kranju potrdili status favorita, čeprav se je Nafta dobro upirala rivalu iz Murske Sobote. Črno-beli so do zmage prišli z goloma Maroše in Karničnika v drugem polčasu.
  • 23.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Lendavčani in Sobočani v pričakovanju finala
    V taboru Mure in Nafte odštevajo še zadnje ure do vrhunca pokalnega tekmovanja. Derbi prekmurskih rivalov bo dal pokalnega prvaka, tako Lendavčani kot Sobočani pa napadajo prvi naslov prvaka v zgodovini pred leti novonastalih klubov.
  • 03.04.2018 | 2. SNL
    Strast, čustva in ponos!
    Strast, čustva in ponos! Besede, ki najbolje opišejo nogometni spopad na levem bregu reke Mure. Derbi Mure in Nafte ni zgolj obračun nogometašev, je tudi dvoboj ponosnih Prekmurcev, ki v dobrem in slabem stojijo za svojim klubom ter verjamejo, da ga bodo že v kratkem spodbujali v družbi najboljših na sončni strani Alp.
  • 24.03.2018 | 2. SNL
    Polne tribune bodo dodatna spodbuda
    Fazanerija bo gostila spopad starih prekmurskih rivalov, nogometašev Mure in Nafte, ki na ligaški razpredelnici zasedajo prvo in tretje mesto. Temperatura v Prekmurju raste iz dneva v dan, obetajo se polne tribune, pričakovanja osrednjih akterjev pa sta predstavila kapetana Alen Kozar in Mitja Novinić.
  • 02.09.2017 | 2. SNL
    Pred polnim stadionom po zmago
    V lendavskem Športnem parku se obeta praznik nogometa. Pristaši prekmurskih rivalov so po vzoru navijačev Maribora, ki so v teh dneh krenili v lov na vstopnice tekem UEFA Lige prvakov, že dan pred tekmo razgrabili dobršen kos dragocen lističev.

DELI NA