Na Islandijo po evropsko jesen

Nogometaši Maribora so v letošnji sezoni še vedno neporaženi, nadaljevanje pozitivne serije pa bi varovancem trenerja Darka Milaniča že prinesla evropsko jesen. Z izločitvijo islandskega prvaka bi si vijoličasti že zagotovili skupinski UEFA Evropske lige, ostali pa bi tudi v lovu na preboj v najelitnejše klubsko nogometno tekmovanje, UEFA Ligo prvakov.

Eno od petih zmag v tekmovalnem letu 2017/18 so Mariborčani vknjižili tudi v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov. Islandski Hafnarfjordur se je predstavil kot čvrsto moštvo, saj obrambne formacije ni bilo lahko prebiti. »Vikingi« so se na trenutke tudi v fazi napada izkazali za nevarnega nasprotnika, a so bili nevarnejši gostitelji dvoboja. V Ljudskem vrtu se je po (za odtenek celo preveč) natančnem udarcu Marwana Kabha zatresel okvir islandskih vrat, mrežo gostov pa je po dolgem predložku Aleksandra Rajčevića v drugem polčasu zatresel Marcos Tavares. Mariborski kapetan je z 19. zadetkom še izboljšal svoj rekord v kvalifikacijah evropskih tekmovanj. Vselej nasmejani Brazilec je že v Mostarju zabil zadetek za mariborsko zmago z 2:1, ki je slovenskega prvaka popeljala v tretji predkrog, bo tako pomemben tudi zadetek izpred enega tedna?

V mariborskem taboru se tudi pred povratnim obračunom zavedajo, da naloga ne bo lahka, kar je že pred srečanjem v štajerski prestolnici napovedal tudi športni direktor Zlatko Zahovič. Slednji je spregovoril tudi pred odhodom na Islandijo. »Vsak pozitiven rezultat v evropskih tekmovanjih prinaša nekaj več. Nam je to uspelo. Za islandski nogomet smo se prepričali, da je v ekspanziji. Njihov prvak je potrdil, da zna tekmovati in ima določene izkušnje. Imamo pa jih tudi mi. Vemo, kaj je treba storiti. Ekipa deluje odlično na igrišču, imamo veliko igralcev v formi, kar nas izjemno veseli. Za napredovanje bo treba zadeti enkrat ali večkrat in tega smo sposobni. Imamo kvaliteto v napadu, da lahko odigramo boljše in izkoristimo priložnosti. Na pot gremo z velikim spoštovanjem do nasprotnika, a s prepričanjem v naše sposobnosti. V takšnih tekmah je potrebno imeti tudi kanček sreče, toda verjamem, da smo boljša ekipa,« poudarja Zahovič.

Ob pogledu na letošnje rezultate je zanimivo dejstvo, da so Mariborčani vseh pet zmag dosegli z golom razlike, a je bilo v dvoboju s Hafnarfjordurjem pomembno, da je Jasmin Handanović ob pomoči soigralcev svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. »Zadeli smo in nismo prejeli zadetka. Gremo v tekmo z lepo prednostjo, ki pa nam ničesar ne zagotavlja. Še bo treba garati za napredovanje, kar pa ne bo dovolj. Treba bo tudi igrati dobro. Tam bomo imeli nekaj več prostora, zagotovo pa tudi velik pritisk nasprotnika, tako da se bo treba dobro odzvati na vse okoliščine,« pravi Darko Milanič, ki je po sobotni zmagi nad Rudarjem opozoril tudi na specifičnost igranja na Islandiji in sposobnost odzvati se na vse zahteve. Z optimizmom pa proti povratni tekmi pogleduje junak prvega srečanja Tavares:  »Skupaj bomo naredili vse, da napredujemo. Zavedamo se, da bomo tudi na Islandiji morali odigrati pametno, toda zmagati želimo vsako tekmo in verjamem, da bomo boljši od tekmecev tudi na njihovem igrišču.«

Dvoboj na (umetni travnati) zelenici stadiona Kaplakrikavöllur se bo pričel ob 20.30 po slovenskem času, UEFA pa je deljenje pravice zaupala slovaškim sodnikom. Petru Kraloviću bosta pomagala Miroslav Benko in Erik Weiss. FH je v zadnjih sedmih evropskih preizkušnjah pred domačimi gledalci klonil zgolj enkrat, medtem ko bo Maribor po slavju v Mostarju lovil še drugo zaporedno evropsko zmago na gostovanjih. Se bo v Ljudskem vrtu že avgusta igrala himna UEFA Lige prvakov?

 

Kvalifikacije UEFA Lige prvakov, druga tekma tretjega kroga:

Sreda, ob 20.30: HAFNARFJORDUR (ISL) - MARIBOR

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA