19.08.2017 | 2. SNL
Mura novo zmago napada pri Iliriji

Po dveh krogih drugoligaškega tekmovanja se lahko le še tri moštva pohvalijo s popolnim točkovnim izplenom. Ob Bravu in Dravi ima šest točk na svojem računu tudi soboška Mura, ki je v uvodu sezone ugnala Fužinar in Radomlje. Prekmurci bodo v ponedeljkovi, zadnji tekmi tretjega kroga prvenstva gostovali pri Iliriji, ki je prav tako novinka v drugoligaški druščini.

Ni ravno običajno, da bi dvoboje s slovenskih nogometnih zelenic spremljali tudi ob ponedeljkih, a gre tokrat za izjemo in zanimiv spopad tekmecev, ki vsaj po tihem, če ne že na glas, merita proti najvišjim mestom lestvice 2. SNL. Mura se po dveh odigranih tekmah že nahaja na mestu, na katerem jo želijo ob koncu sezone videti tudi pristaši črno-belih, a se v prekmurskem taboru zavedajo, da je pred drugoligaši še dolga sezona. »Vsako tekmo gremo po zmago, goli pa pridejo sami od sebe, kot posledica dobre igre. Hočemo igrati svojo igro. Dobro smo se uigrali in trenutno nam uspeva praktično vse,« poudarja Amadej Maroša.

Robustni napadalec v moštvu trenerja Anteja Šimundže, ki se je poleti vrnil v soboško Fazanerijo, je bil že v pretekli sezoni pomembno orožje prekmurskega napada, saj je bil z 29 zadetki najboljši strelec 3. SNL vzhod. Danes 23-letni napadalec je na svoje strelske sposobnosti opozoril že kot mladinec črno-belih, saj je bil z 19 goli v sezoni 2011/12 drugi strelec mladinskega prvenstva. Da tudi to poletje ni pozabil tresti nasprotnih mrež, je nazadnje pokazal v pokalnem obračunu z Zarico, ki jo je Mura po rezultatskem preobratu odpravila z izidom 5:2. Prav Maroša je bil osrednji junak tekme, saj je v gorenjsko mrežo pospravil tri zadetke. »Z igro celotnega moštva sem zadovoljen, tudi v pokalnem tekmovanju želimo priti čim dlje. Gol nasprotnika nas je malce presekal, vendar smo se hitro vrnili v igro in izid preobrnili v svojo korist,« je po novi visoki zmagi dejal Prekmurec.

Že pred pokalnimi obveznostmi je Mura s štirimi doseženimi zadetki opravila tudi uvodni nalogi v drugoligaški konkurenci. Ravenčani in Radomljani za moštvo trenerja Šimundže niso bili nevarnejša ovira, bi lahko bil dvoboj z Ilirijo, ki ravno tako kot Mura pogleduje proti vrhu lestvice, že realen pokazatelj moči zasedbe iz prekmurske prestolnice? Maroša zaključuje, da bo s soigralci tudi v Ljubljani iskal pot do zmage: »Kot sem že dejal, vsakič želimo in iščemo zmago, zato upam, da se bomo tudi z gostovanja v Ljubljani vrnili z zmago. Televizijski prenos bo dodatna motivacija, vendar si želimo, da nas naši navijači spodbujajo in spremljajo tudi na gostujočih tekmah.«

Ena od zadnjih ovir za prekmurske napadalce, med katerimi izstopa hitri Luka Bobičanec, bo tudi Lamin Diallo. Branilec Ilirije je zakorakal v drugo sezono med zeleno-belimi, ki so imeli v Pokalu Slovenije manj razlogov za zadovoljstvo od Mure. Ilirija je pošteno namučila krškega prvoligaša, a po 120 minutah igre brez gola pokleknila po izvajanju strelov z bele točke. Diallo je kljub grenki izkušnji iz poraza povlekel tudi nekaj pozitivnih zaključkov: »Podaljški so nam dali nekaj upanja, kljub porazu pa je tekma dokaz, da se lahko kosamo z ekipami višjega ranga. To nam je pred tekmo z Muro dalo še dodatno motivacijo. Izgubili smo zadnji dve tekmi, porazov pa nismo ravno navajeni, saj smo bili lani v vrhu tretje lige. Iz zadnjega poraza skušamo izvleči čim več pozitivnega.«

Po željah Ilirijanov se ni razpletel niti zadnji ligaški obračun. Ljubljančani so, potem ko so uvodoma napolnili mrežo Krke, v izdihljajih gostovanja v Sežani ostali brez točke, čeprav so se z goloma Dejana Zadnikarja in Žige Vidica dvakrat vrnili v igro ter izničili domače vodstvo. Nekdanji up Triglava in Domžal, ki se je dokazoval tudi pri veronskem Chievu, upa, da bo v tekmi z Muro boginja Fortuna na strani gostiteljev. »V Sežani smo imeli v zaključku tekme nekaj smole. Na zadnjih dveh tekmah nam je sreča obrnila hrbet, vendar se mora slej ali prej odviti tudi v našo korist. V ponedeljkovo tekmo gremo z željo po zmagi. Zavedamo se, da gre za kakovostnega nasprotnika z izkušenim trenerjem. Vemo, da niti nam niti njim ne bo lahko, upam pa, da bomo gledalcem ponudili lepo predstavo,« si želi Diallo, ki pri 25 letih že velja za izkušenega branilca, saj je v prvoligaški konkurenci zbral 61 nastopov.

»Sezona je še dolga, marsikaj se lahko še spremeni. Ponedeljkov rezultat ne bo dokončen pokazatelj, na podlagi tega ne smemo delati predpostavk za prihodnost. Gremo s tekme v tekmo, vsakič želimo osvojiti tri točke in tako bo tudi v ponedeljek. Mislim, da Ilirija šele drugič igra med drugoligaši, a bi marsikdo mislil, da imamo glede na lanskoletni vložek visoka pričakovanja. Po polovici sezone bomo videli, kako stojimo, seveda pa si želi biti vsaka motivirana ekipa, med katere uvrščam tudi našo, v vrhu lestvice,« o dolgoročnejših ciljih pravi nekdanji mladi reprezentant Slovenije in dodaja, da uvrstitev med prvoligaše ni osrednji cilj Ilirije, a si želijo nogometaši čimboljše uvrstitve.

Bo dodaten motiv v dvoboju z Muro predstavljajo dejstvo, da bo tekmo na svojem programu prenašal tudi Sportklub? »Upam, da bo, čeprav se s tem ne obremenjujemo preveč. To je za drugoligaško sceno lepa izkušnja, zato verjamem, da bo to pozitivno vplivalo na vzdušje in stanje igralcev,« zaključuje Diallo.

 

Fotografija osebe Nogometna zveza Slovenije.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si in NŠ Mura
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 10.03.2018 | 2. SNL
    Ilirija napada vodilno Muro
    Zimskega počitka je konec tudi za drugoligaše. V nedeljo se bodo za nove točke udarili nogometaši Mure in Ilirije. Srečanje boste lahko spremljali tudi v prenosu na Sportklubu.

DELI NA