Mlade nogometašice želijo živeti svoje sanje

Nogometna zveza Slovenije že četrto leto zapored sodeluje v FIFA projektu festivalnih dni »Live your goals« (slov. prevod: Živi svoje sanje).

Projekt je namenjen promociji dekliškega in ženskega nogometa, z njim pa želimo pokazati, da se lahko tudi pripadnice ženskega spola ob nogometni žogi športno udejstvujejo, rekreirajo, se ob tem zabavajo, družijo in sklepajo nova prijateljstva. Ob igri in premagovanju enostavnih spretnostnih nalog bodo tako lahko pobližje spoznala in preizkusila to igro ter s pomočjo animatork na igrišču in trenerk pridobila in dopolnila informacije o dekliškem in ženskem nogometu.

Začeli v Lendavi

Letos bodo organizirani trije taki festivali, prvega je gostila Lendava, drugi bo danes v Domžalah. Oba pa imata skupni imenovalec: z roko v roki z žensko člansko reprezentanco, ki je v petek gostovala v Lendavi, danes jo pozdravljamo v Domžalah, kjer igra tekmo kvalifikacij za SP 2019.

„Ob takih dogodkih se zbere največ deklet, potem pa si lahko s starši ogledajo tekmo reprezentančne selekcije,“ o smiselnosti simbioze razmišlja Tina Kelenberger, selektorica reprezentance do 17 let. Ob tem spomni, da je Prekmurje dalo v zadnjih letih veliko igralk v različne starostne državne selekcije.

Prva je bila sestra

V eni od teh nastopa tudi Lili Sofija Balažic. „Z nogometom je začela sestrica, potem sem se vpisala še jaz. Nogomet mi je všeč,“ je jasna naša sogovornica, ki ceni in spoštuje ekipe ŽNK Pomurje. „Vem za vse uspehe. Tudi to me je motiviralo,“ je povedala Sofija Lili, ki je vesela družbe, ki jo ima v nogometni ekipi.

„Rada imam nogomet, spremljam ga. V Lendavi sem prvič gledala tudi reprezentanco. Dokazujemo, da tudi dekleta lahko igramo nogomet, ne le fantje,“ pa ponosno pove Klara Fras.

Obiska na treningu in priliva novih deklet se veseli trenerka Lucija Ramšak, ki v ŽNK Pomurje bdi nad selekcijo U17 ter tako neposredno skrbi za razvoj mladih igralk, ki bodo ob pravem delu šle po poti svojih vzornic.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 24.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa teden Nogometa za vse
  Evropska nogometna zveza Uefa tudi letos med 23. in 30. septembrom praznuje teden Nogometa za vse. Članice Uefe bodo tako v tem tednu organizirale številne aktivnosti, ki bodo namenjene popularizaciji in promociji nogometa kot panoge.
 • 04.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Naslov Poslovne lige NZS ostal v prestolnici
  V soboto se je v Ljubljani odvijalo sklepno dejanje Poslovne lige NZS v sezoni 2017/2018. Organizatorji so finale Poslovne lige NZS, ki bi se moralo po prvotnem načrtu odvijati v NNC Brdo, zaradi slabe vremenske napovedi preselili v dvorano Baza, Center športnega življenja, ki sta jo nedavno odprla Bojan Jokič in Boštjan Cesar.
 • 22.07.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Po odmeven rezultat na Dia Euro 2018
  Slovenska diabetična izbrana vrsta začenja nastop na evropskem prvenstvu, ki ga do 28. julija gosti Bratislava. Slovenijo vodi selektor Simon Rosič, v predtekmovanju se bodo naši igralci pomerili z Makedonijo, BiH, Poljsko in Madžarsko.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir deklic U11
  V soboto, 16. junija 2018 je Nogometna zveza Slovenije v NNC Brdo izvedla Zaključni turnir deklic U11, katerega se je udeležilo 12 ekip iz desetih klubov.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir nogometnih oddelkov
  V petek, 8.6.2018, je na v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal zaključni turnir nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška, kjer so dijaki odigrali medrazredne tekme. V prijetnem, sproščenem vzdušju so uživali vsi sodelujoči, dijaki, starši, sorodniki, trenerji in profesorji.
 • 26.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Prijateljski tekmi med slovensko in makedonsko nogometno akademijo
  V prvem tednu v juniju nas je obiskala nogometna Akademija iz Skopja. V okviru sedaj že tradicionalnih srečanjih med nogometnim oddelkom Gimnazije Šiška in Nogometno akademijo iz Skopja smo letos odigrali dve prijateljski srečanji.
 • 19.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci zaključili projekt z udeležbo na forumu in otvoritveni tekmi
  Letošnja izvedba projekta Nogometa za prijateljstvo je dobila epilog s šestim mednarodnim otroškim forumom, ki se ga je udeležilo 1.500 otrok iz 211 regij sveta
 • 18.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  NNC Brdo v znamenju veteranskega nogometa
  Nacionalni nogometni center Brdo je v nedeljo gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez. V letošnji sezoni so v projektu sodelovala moštva iz sedmih medobčinskih zvez.
 • 13.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Veliko nogometa, še več prijateljstva
  V športnem kompleksu moskovske Lokomotive se je odvijal osrednji dogodek Nogometa za prijateljstvo. 32 ekip z otroci iz 211 držav sveta se je med sabo pomerilo v posebnem nogometnem prvenstvu, kjer je bil osrednji poudarek na sproščenem duhu in ozaveščanju o problematiki ogroženih živalskih vrst.
 • 11.06.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Začenja se prvenstvo Nogometa za prijateljstvo
  V torek se v Moskvi začenja prvenstvo Nogometa za prijateljstvo, kjer se bodo v nogometnih veščinah pomerili otroci iz 211 držav in regij po celem svetu. Med njimi bodo tudi slovenski predstavniki, na čelu z Janom Bekom, ki bo opravljal vlogo trenerja ekipe »Western Gorilla«.

DELI NA