25.04.2017 | 1. SFL
Mariborčani želijo korak bližje naslovu

V pospešenem ritmu se nadaljuje finale 1. SFL, nasproti si stojita Proen Maribor in FC Litija. Po prvi tekmi so v prednosti Mariborčani, ki tudi gostijo nocojšnjo tekmo! Prvak bo ekipa, ki prej zbere tri zmage.

1. SFL, finale, 2. tekma, 25.4
Proen Maribor – FC Litija (20.00) (1:0 v zmagah)

Medsebojne tekme finalistov v tej sezoni:

1.SFL 2016/2017:
Proen Maribor - FC Litija 4:3 (2:2)
FC Litija – Proen Maribor 4:4 (3:1)
Proen Maribor – FC Litija 7:6 (0:1)

Superpokal 2016:
FC Litija – Proen Maribor 2:1 (1:1)

Pokal Terme Olimia, osmina finala:
Proen Maribor – FC Litija 4:2 (3:1)

Litija je neugodna

„Igramo doma. Smo favoriti, gremo po zmago, ki bi nam še izboljšala izglede za osvojitev naslova državnega prvaka,“ je precej optimističen trener domačinov nekdanji hrvaški igralec Robert Grdović. „Na prvi tekmi smo igrali dobro, izkoristili smo svoje možnosti,“ nadaljuje Grdović.
„Za nov uspeh bo treba igrati še boljše, biti zbran in pozoren, predvsem pa odgovoriti na agresijo gostov,“ povedo v taboru Maribora, ki je v tej sezoni odigral z Litijani štiri tekme – dve je dobil, eno izgubil, ena pa se je končala z remijem.

Bo Puškar branil?

„Litija je lahko neugodna, to je dokazala na prvi tekmi. Dobili so dva Brazilca, ki pa se na prvi tekmi nista videla. Imata kvaliteto, podaljšala sta klop Litije. Kako pa je to vplivalo na ostale zadeve, pa ne vem,“ Grdović nameni še nekaj besed tekmecu. Danes bodo domačini nastopili brez kaznovanega Denisa Totoškoviča, ki je včeraj postal ponosni očka sina Maksima – mimogrede – to je že tretji igralec v taboru finalisto, ki je v zadnjem tednu postal očka. Prej sta to veselje doživela litijski Brazilec Hugo in Mariborčan Anže Kraljič. V ekipi Maribora bi znal manjkati tudi Damir Puškar, ki še ni saniral poškodbe palca na nogi.

Litija je na prvi tekmi blestela do prvega gola Mariborčanov. Odločitev oz. 6-metrovka je gostom spodrezala krila, tega trener Tomislav Horvat ne skriva. Po tekmi se je ognil mikrofonom z željo, da bo jutro pametnejše od noči. A svojega mnenja ni menjal.

Po šoku

„Vodili smo 0:2, potem pa šok... Če bi zdržali še nekaj časa, se Mariborčani ne bi vrnili. Prepričan sem,“ se je selektor slovenske reprezentance do 21 let še enkrat ozrl na prvo poglavje finala 22. sezone 1. SFL, ko Litija lovi 11. zvezdico, Proen Maribor pa drugo. Časa za počitek ni, Litijani so trenirali sinoči. „Verjetno ste me zadnjič narobe razumeli ali pa ne dobro slišali – penali niso loterija,“ je še pristavil Horvat v upanju, da bodo njegovi igralci, tudi tisti najbolj izkušeni, to pot bolj pri stvari, kot so bili v petek. Horvat, na voljo bo imel vse igralce, pa že gleda naprej, predvsem pa veliko upov polaga v na prvi tekmi izjemnega vratarja Vida Severja.

„Predvsem se je treba zbrati in dvigniti glave. Za uspeh bo treba odigrati boljše. Naredili bomo vse, da poravnamo serijo na 1:1,“ je jasen in glasen Tomi Horvat, ki meni, da lahko njegova zasedba stopi še korak bližje tekmecu, mu zmanjša za nekaj pedi manevrski prostor, v napadu pa s preprosto igro pride do tako želene zmage.

Kaj pravi statistika

Pred nami je nov spektakel, ki statistično nudi nekaj zanimivosti – domačin medsebojne tekme v tej sezoni še ni izgubil, poleg tega pa je bila najvišja razlika med zmagovalcem in poražencem dva gola (4:2). Litija le na štirih tekmah le enkrat izgubljala ob polčasu, dvakrat je celo vodila po uvodnih 20 minutah. V dresu Proen Maribora se je na medsebojnih tekmah kar sedem igralcev (tudi golman Puškar) vpisalo med strelce. S po štirimi goli prednjačita Alen Fetić in Matej Fideršek. V dresu Litije je pet igralcev zabilo Mariborčanom. Po tri gole sta dosegla Tine Šturm in Borut Ručna, slednjega pa v ekipi ni več.

Tekst: D.P.
Foto: Proen Maribor

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2023 | 1. SFL
    V Slovenijo tudi nekdanji evropski klubski prvak
    Dobovec, slovenski državni prvak, bo konec oktobra gostil skupino 4 glavnega dela tekmovanja – v Slovenijo prihajajo portugalska Benfica (evropski klubski prvak iz leta 2010), romunski Club Sportiv United Galati in francoski Etoile Lavalloise.
  • 29.10.2022 | 1. SFL
    Dobovec vnovič med 16 najboljših v Evropi
    Ekipa Dobovca si je na kvalifikacijskem turnirju skupine 3 futsal lige prvakov v Gziri na Malti priigrali preboj v elitni del tekmovanja, torej med 16 najboljših v Evropi. Tokrat so slovenski prvaki v zadnjem krogu premagali nizozemski Hovocubo s 3:0 (0:0).
  • 28.04.2021 | 1. SFL
    Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
    Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
  • 23.02.2021 | 1. SFL
    Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
    Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
  • 18.02.2021 | 1. SFL
    Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
    Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
  • 15.02.2021 | 1. SFL
    Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
    V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
  • 05.11.2020 | 1. SFL
    Zelena luč tudi za 1. SFL
    Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
  • 12.10.2018 | 1. SFL
    Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
    Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
  • 27.12.2017 | 1. SFL
    Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
    Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
  • 22.12.2017 | 1. SFL
    Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
    Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.

DELI NA