Maribor na Islandiji priigral evropsko jesen

Nogometaši Maribora so v povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov na Islandiji premagali Hafnarfjördur z 0:1 (0:0). Edini gol je tako kot v Mariboru, kjer so vijoličasti prav tako zmagali z 1:0, dosegel Marcos Tavares. Kapetan Maribora je v polno meril v sodniškem podaljšku drugega polčasa.

UEFA Liga prvakov - druga tekma tretjega kroga kvalifikacij:

HAFNARFJÖRDUR - MARIBOR 0:1 (0:0)

Stadion: Kaplakriki, gledalcev 2.563.
Sodniki: Kralovič, Benko, Weiss (vsi Slovaška).
Strelec: 0:1 Tavares (90.).
Hafnarfjördur Nielsen, P. Vidarsson, Olafsson (od 89. Gudmundsson), Doumbia, Bödvarsson, D. Vidarsson, Palsson, Valdimarsson (od 73. Crawford), Lennon, Finnbogason, Gudnason.
Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Ahmedi (od 83. Hotić), Kabha, Vrhovec (od 90. Pihler), Bohar (od 77. Bajde), Tavares, Zahović.
Rumeni kartoni: Doumbia, Vidarsson, Gudnason, Bödvarsson; Viler, Vrhovec, Šular, Rajčević, Hotić.
Rdeč karton: /.

Mariborčani bodo tudi v letošnji sezoni jeseni igrali evropske tekme. S skupno zmago proti islandskim prvakom so se že uvrstili najmanj v skupinski del UEFA Evropske lige, za uvrstitev v UEFA Ligo prvakov pa bodo morali izločiti še enega tekmeca, njegovo ime bodo izvedeli na petkovem žrebu.

Tudi povratna tekma je pokazala, da so vijoličasti precej bolj kakovosten tekmec od Islandcev, pa čeprav tudi na Islandiji niso blesteli. So pa imeli premoč na sredini igrišča, ki so jo ob zaključku, ko so domači zaigrali nekoliko bolj odprto, tudi kronali z golom, pred tem pa zadeli še vratnico. Do 81. minute pa velikih priložnosti ni bilo ne na eni drugi strani, Slovenci so si po akcijah priigrali nekaj strelov, gosti pa so do kazenskega prostoraprihajali bolj po slučajnosti, po dolgih podajah, a gostujoča obramba je položaje, ki so dišali po zadetku, vedno pravočasno rešila.

Že začetek je napovedal, da bo tekma praktično nadaljevanje obračuna iz štajerske prestolnice. Domači se niso odločili za ofenzivo, čakali so na kakšno mariborsko napake, a te so bile redke, še tista, ki se je vendarle zgodila, ni bila usodna. Slovenci pa so imeli žogo več v nogah, a so v glavnem prihajali le do kazenskega prostora. Nekaj polpriložnosti pa so si vendarle pripravili. Blaž Vrhovec je v šesti minuti od daleč streljal mimo gola, v 16. minuti je Marcos Tavares po lepi podaji razpoloženega Mateja Palčiča streljal z glavo, a je bil pri tem oviran, tako da je bil njegov strel premalo močan, tako da domači vratar ni imel resnega dela.

Palčič je bil podajalec tudi v 20. minuti, ko je streljal Luka Zahović, toda žogo je poslal čez gol. V 38. minuti je spet poskušal Tavares, a nekoliko z desne strani vratarja ni presenetil. Domači so v prvih 45 minutah dvakrat streljali proti gostujočim vratom, prvi poskus je zletel visoko čez gol, pri drugem Jasmin Handanović ni imel težkega dela.

V drugem delu se stanje na terenu ni spremenilo. Slovenci so bili še naprej boljši, Tavares je bil še naprej najagilnejši mariborski napadalec, s strelom je poskušal tudi Damjan Bohar. Steven Lennon je v 76. minuti imel najlepšo priložnost za domače, z roba kazenskega je izvedel prosti strel, a na koncu prave nevarnosti za mariborski gol ni bilo.

Zato pa so bili v 81. minuti zelo blizu vodstva Mariborčani. Najprej je streljal Gregor Bajde, odbita žoga je prišla do Zahovića, ki jo je z glavo poslal mimo vratarja, vendar je slednjega rešila vratnica, v nadaljevanju akcije pa žoge v gol ni uspelo spraviti niti Vrhovcu. Nekaj minut pozneje je bil nevaren Mitja Viler, kar ni uspelo njemu, je v sodniškem podaljšku Tavaresu, ki je po protinapadu sam krenil proti islandskem golu in tudi dosegel gol.

 

Tekst: STA/PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA