11.10.2017 | A
Liga narodov: Slovenija v ligi C

Z rednim delom kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 se je iztekel tudi rok, ki ga je Uefa postavila za oblikovanje skupin za novo reprezentančno tekmovanje - ligo narodov, ki bo zaživela prihodnje leto. Slovenija bo po pričakovanjih igrala v skupini C, v skupini A pa so kljub slabemu nastopu v kvalifikacijah za SP ostali Nizozemci.

V skupini A, tekmovanje se bo začelo septembra prihodnje leto, bodo Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija, Francija, Anglija, Švica, Italija, Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska. Ekipe bodo razvrščene v štiri skupine, zmagovalci skupin pa bodo nato med seboj odigrali polfinale, tekmo za tretje mesto in finale, ki bo na sporedu 19. junija 2019. Zadnjeuvrščene ekipe iz predtekmovanja bodo nato nazadovale v skupino B. Štiri ekipe bodo dobile tudi priložnost v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020.

V skupini B so Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka in Turčija. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo zmagovalci napredovali v skupini A, zadnjeuvrščene ekipe v skupinah bodo nazadovale v skupino C. Ena ekipa si bo lahko v dodatnih kvalifikacijah zagotovila tudi nastop na Euro 2020.

V skupini C so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Škotska, Grčija, Srbija, Albanija, Norveška, Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska, Ciper, Estonija in Litva. Zaradi večjega števila ekip, bodo v predtekmovanju tri skupine imele po štiri reprezentance, ena pa tri. sistem pa je enak, zmagovalci skupin napredujejo v skupino B, zadnje ekipe izpadejo. Tudi v tej skupini pa bo eno mesto v dodatnih kvalifikacijah namenjeno Euru 2020, za katerega se bodo potegovale najboljše štiri ekipe, ki si prvenstva v kvalifikacijah niso priigrale.

V skupini D pa so Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta, Andora, Kosovo, San Marino in Gibraltar. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo v skupino C napredovali zmagovalci skupin, tudi tukaj pa bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2020 na voljo eno mesto.

Žreb predtekmovalnih skupin bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani, prvi obračuni pa nato med 6. in 8. septembrom prihodnje leto. Pomemben je tudi datum žreba dodatnih kvalifikacij za Euro 2020, ta bo 22. novembra 2019, tekme dodatnih kvalifikacij pa se bodo igrale od 26. do 31. marca 2020.


Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si 

SORODNE NOVICE

 • 18.01.2018 | A
  Slovenija pridobila pet mest
  Izbrana vrsta Slovenije je v leto 2018 zakorakala na 69. mestu, na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze FIFA pa je pridobila pet mest in je zdaj na 64. reprezentanca sveta.
 • 11.01.2018 | A
  Kurtić zamenjal delodajalca
  Jasmin Kurtić si bo po Palermu, Vareseju, Sassuola, Torina, Fiorentine in Atalante nadel še dres sedmega italijanskega kluba. Belokranjca je v svoje vrste zvabil letošnji povratnik med najboljše italijanske klube SPAL.
 • 09.01.2018 | A
  Z Avstrijo v Celovcu, znano strokovno vodstvo slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 23. marca v Celovcu odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Avstrije, trenutno 29. reprezentanco na mednarodni lestvici Fife. Na slovenski klopi bo debitiral selektor Tomaž Kavčič, pri Avstrijcih pa se bo premierno predstavil Franco Foda.
 • 09.01.2018 | A
  Nogometni reprezentanti podprli projekt Botrstvo
  Slovenski nogometaši so vnovič dokazali, da so družbeno odgovorni. Ne le da je v Ljubljani zrasel nov športni center. Ob slavnostni otvoritvi Športne dvorane Baza je kapetan članske nogometne reprezentance Boštjan Cesar v imenu soigralcev reprezentantov Aniti Ogulin, predsednici ZPM Ljubljana Moste Polje, izročil ček za 23.000 evrov.
 • 09.01.2018 | A
  Z Avstrijo v Celovcu, znano strokovno vodstvo slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 23. marca v Celovcu odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Avstrije, trenutno 29. reprezentanco na mednarodni lestvici Fife. Na slovenski klopi bo debitiral selektor Tomaž Kavčič, pri Avstrijcih pa se bo premierno predstavil Franco Foda.
 • 03.01.2018 | A
  Še tretjič zapored okronan za najboljšega
  Jan Oblak je bil vnovič okronan za najboljšega slovenskega nogometaša. Škofjeločan, ki je v tem izboru slavil že tretjič zapored, je v vitrine pospravil novo priznanje, saj je bil že pred dnevi drugič proglašen za najboljšega vratarja španskega prvenstva.
 • 03.01.2018 | A
  Šporar postal član Slovana
  Po Benjaminu Verbiču se je za menjavo klubske sredine odločil še en reprezentant Slovenije. Andraž Šporar, ki je bil jeseni posojen v Arminio Bielefeld, se je poslovil od švicarske Basla in okrepil vrste Slovana Bratislave.
 • 26.12.2017 | A
  Iličić podaljšal decembrski niz
  Tudi nogometaši odštevajo ure do zaključka letošnjega leta, v katerem nekatere od njih čakajo še zadnje obveznosti. V zadnjo preizkušnjo leta 2017 se z najboljšo popotnico podaja Josip Iličić, ki se lahko decembra pohvali s sanjsko strelsko serijo.
 • 23.12.2017 | A
  Iz Danske v Ukrajino
  Benjamin Verbič bo v zimskem prestopnem roku zamenjal klubske barve. Tudi v prihodnje bo zvest belo-modri kombinaciji, a bo naslednjih pet let nosil dres kijevskega Dinama.
 • 21.12.2017 | A
  V leto 2018 na 69. mestu
  Izbrana vrsta Slovenije bo v leto 2018 zakorakala na 69. mestu jakostne lestvice Mednarodne nogometne zveze FIFA. Slovenci so zadržali novembrski položaj.

DELI NA