11.10.2017 | A
Liga narodov: Slovenija v ligi C

Z rednim delom kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 se je iztekel tudi rok, ki ga je Uefa postavila za oblikovanje skupin za novo reprezentančno tekmovanje - ligo narodov, ki bo zaživela prihodnje leto. Slovenija bo po pričakovanjih igrala v skupini C, v skupini A pa so kljub slabemu nastopu v kvalifikacijah za SP ostali Nizozemci.

V skupini A, tekmovanje se bo začelo septembra prihodnje leto, bodo Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija, Francija, Anglija, Švica, Italija, Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska. Ekipe bodo razvrščene v štiri skupine, zmagovalci skupin pa bodo nato med seboj odigrali polfinale, tekmo za tretje mesto in finale, ki bo na sporedu 19. junija 2019. Zadnjeuvrščene ekipe iz predtekmovanja bodo nato nazadovale v skupino B. Štiri ekipe bodo dobile tudi priložnost v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020.

V skupini B so Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka in Turčija. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo zmagovalci napredovali v skupini A, zadnjeuvrščene ekipe v skupinah bodo nazadovale v skupino C. Ena ekipa si bo lahko v dodatnih kvalifikacijah zagotovila tudi nastop na Euro 2020.

V skupini C so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Škotska, Grčija, Srbija, Albanija, Norveška, Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska, Ciper, Estonija in Litva. Zaradi večjega števila ekip, bodo v predtekmovanju tri skupine imele po štiri reprezentance, ena pa tri. sistem pa je enak, zmagovalci skupin napredujejo v skupino B, zadnje ekipe izpadejo. Tudi v tej skupini pa bo eno mesto v dodatnih kvalifikacijah namenjeno Euru 2020, za katerega se bodo potegovale najboljše štiri ekipe, ki si prvenstva v kvalifikacijah niso priigrale.

V skupini D pa so Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta, Andora, Kosovo, San Marino in Gibraltar. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo v skupino C napredovali zmagovalci skupin, tudi tukaj pa bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2020 na voljo eno mesto.

Žreb predtekmovalnih skupin bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani, prvi obračuni pa nato med 6. in 8. septembrom prihodnje leto. Pomemben je tudi datum žreba dodatnih kvalifikacij za Euro 2020, ta bo 22. novembra 2019, tekme dodatnih kvalifikacij pa se bodo igrale od 26. do 31. marca 2020.


Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si 

SORODNE NOVICE

 • 23.10.2017 | A
  Iličić blestel v evropski ligi, z zadetki navdahnjena tudi nedelja
  Predzadnji oktobrski vikend je ponudil štiri zadetke slovenskih reprezentatov. Dvakrat je v polno meril Benjamin Verbič, zadetka pa se je nekaj dni po rojstvu sina razveselil tudi Tim Matavž. Med tednom je blestel tudi Josip Iličić.
 • 16.10.2017 | A
  Lestvica FIFA: Slovenija na 68. mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca je po kvalifikacijskih tekmah z Anglijo in Škotsko padla na najnovejši kakovostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Slovenci so izgubili 13 mest in so zdaj 68. reprezentanca sveta.
 • 16.10.2017 | A
  Oblak prekinil zmagovalno serijo Barcelone
  Tokratni vikend je ponudil en reprezentančni zadetek, pod katerega se je podpisal Damjan Bohar, tudi tokrat pa smo videli še nekaj uspešnih predstav Slovencev. Jan Oblak je z Atleticom prekinil zmagovalni niz Barcelone.
 • 09.10.2017 | A
  Cesarjevih sto
  Kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar ima za sabo zanimiv nedeljski večer. Najprej je dobil priznanje za jubilejni stoti nastop v slovenski nogometni reprezentanci, tekmo pa končal z rdečim kartonom ob igrišču. O prihodnosti se še ni odločil, pravi, da bo temeljito razmislil in pretehtal argumente za ali proti.
 • 09.10.2017 | A
  Gol v izdihljajih srečanja pustil grenak priokus
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za svetovno prvenstvo sklenila z remijem. Škoti so kot prvi v tem kvalifikacijskem ciklusu v Stožicah našli pot do slovenske mreže, po preobratu Romana Bezjaka pa je gol v izdihljajih tekme pustil nekaj grenkega priokusa.
 • 09.10.2017 | A
  Katanec se je poslovil
  Slovenska nogometna reprezentanca je končala nov cikel kvalifikacij za veliko tekmovanje, ki je prinesel tudi slovo Srečka Katanca s položaja selektorja.
 • 08.10.2017 | A
  Remi za zaključek kvalifikacij
  Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 sklenila z neodločenim rezultatom. Slovenci so v Stožicah remizirali s Škotsko, ki je tako ostala brez možnosti za nastop na mundialu v Rusiji.
 • 07.10.2017 | A
  Po zmago proti Škotom
  Slovensko reprezentanco v nedeljo ob 18. uri čaka še zadnja tekma rednega dela kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Slovenska nogometna reprezentanca je trenutno četrta v skupini in za preboj iz kvalifikacij ni odvisna zgolj od sebe.
 • 06.10.2017 | A
  Poziv NZS na obisk nedeljske tekme s Škotsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo, 8. oktobra, ob 18.00 zaključila z rednim delom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Nogometna zveza Slovenije poziva vse slovenske navijače, da stopijo skupaj in izkažejo slovenski izbrani vrsti podporo, ki si jo zasluži.

DELI NA