11.10.2017 | A
Liga narodov: Slovenija v ligi C

Z rednim delom kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 se je iztekel tudi rok, ki ga je Uefa postavila za oblikovanje skupin za novo reprezentančno tekmovanje - ligo narodov, ki bo zaživela prihodnje leto. Slovenija bo po pričakovanjih igrala v skupini C, v skupini A pa so kljub slabemu nastopu v kvalifikacijah za SP ostali Nizozemci.

V skupini A, tekmovanje se bo začelo septembra prihodnje leto, bodo Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija, Francija, Anglija, Švica, Italija, Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska. Ekipe bodo razvrščene v štiri skupine, zmagovalci skupin pa bodo nato med seboj odigrali polfinale, tekmo za tretje mesto in finale, ki bo na sporedu 19. junija 2019. Zadnjeuvrščene ekipe iz predtekmovanja bodo nato nazadovale v skupino B. Štiri ekipe bodo dobile tudi priložnost v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020.

V skupini B so Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka in Turčija. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo zmagovalci napredovali v skupini A, zadnjeuvrščene ekipe v skupinah bodo nazadovale v skupino C. Ena ekipa si bo lahko v dodatnih kvalifikacijah zagotovila tudi nastop na Euro 2020.

V skupini C so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Škotska, Grčija, Srbija, Albanija, Norveška, Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska, Ciper, Estonija in Litva. Zaradi večjega števila ekip, bodo v predtekmovanju tri skupine imele po štiri reprezentance, ena pa tri. sistem pa je enak, zmagovalci skupin napredujejo v skupino B, zadnje ekipe izpadejo. Tudi v tej skupini pa bo eno mesto v dodatnih kvalifikacijah namenjeno Euru 2020, za katerega se bodo potegovale najboljše štiri ekipe, ki si prvenstva v kvalifikacijah niso priigrale.

V skupini D pa so Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta, Andora, Kosovo, San Marino in Gibraltar. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo v skupino C napredovali zmagovalci skupin, tudi tukaj pa bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2020 na voljo eno mesto.

Žreb predtekmovalnih skupin bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani, prvi obračuni pa nato med 6. in 8. septembrom prihodnje leto. Pomemben je tudi datum žreba dodatnih kvalifikacij za Euro 2020, ta bo 22. novembra 2019, tekme dodatnih kvalifikacij pa se bodo igrale od 26. do 31. marca 2020.


Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si 

SORODNE NOVICE

 • 16.07.2018 | A
  V prodaji vstopnice za Uefa Ligo narodov
  Slovenska nogometna reprezentanca bo uvrstitev na Evropsko prvenstvo leta 2020 najprej poskušala doseči preko novega Uefinega tekmovanja, Lige Narodov. Zagotovite si vstopnice po ugodni ceni in podprite slovensko reprezentanco na vseh treh domačih tekmah v Stožicah.
 • 07.06.2018 | A
  Lestvica FIFA: Slovenija pridobila 9 mest
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je tik pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji objavila najnovejšo jakostno lestvico. Na prvem mestu ostaja Nemčija pred Brazilijo in Belgijo, Poljska je napredovala na osmo mesto, Slovenija pa je v primerjavi s prejšnjim štetjem pridobila devet mest in je trenutno na 56. mestu.
 • 03.06.2018 | A
  Zmaga v Podgorici na obraze vrnila nasmeh
  Reprezentanca Slovenije je včeraj dobila prijateljski obračun z izbrano vrsto Črne gore. V Podgorici sta padla dva zadetka, prvega je z bele točke dosegel Roman Bezjak, zmago zdesetkane čete selektorja Tomaža Kavčiča pa je potrdil Miha Zajc.
 • 02.06.2018 | A
  Slovenija slavila v Podgorici
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Podgorici premagala Črno goro z 2:0 (1:0).
 • 02.06.2018 | A
  Slovenija danes proti Črni gori
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.15 igrala prijateljsko tekmo v Podgorici proti Črni gori. Za selektorja Tomaža Kavčiča bo to tretja tekma po prevzemu selektorske službe.
 • 01.06.2018 | A
  Reprezentanti prispeli v Podgorico
  Slovenska nogometna reprezentanca je že prispela v Podgorico, kjer jo jutri ob 20.15 čaka prijateljski obračun z izbrano vrsto Črne gore.
 • 31.05.2018 | A
  Reprezentanca pripravljena na Črno goro
  Izbrana vrsta Slovenije je danes opravila še zadnji trening v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pred prijateljsko tekmo s Črno goro, ki bo v soboto v Podgorici. Fantje so tudi danes trenirali zelo dobro, tako da z optimizmom pričakujejo prihajajoči obračun.
 • 31.05.2018 | A
  Zahović: Vesel sem, da sem tukaj
  Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju sredi priprav na sobotno prijateljsko tekmo s Črno goro v Podgorici. Selektor Tomaž Kavčič je ob številnih odsotnostih poklical kar nekaj novincev, v torek tudi branilca Ferencvarosa Miho Blažiča, že na prvotnem seznamu pa je bil najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije Luka Zahović.
 • 29.05.2018 | A
  Reprezentanci se je pridružil tudi Blažič
  Slovenska izbrana vrsta v Nacionalnem nogometnem centru Brdo nadaljuje s pripravami na prijateljsko tekmo s Črno goro. Selektor Tomaž Kavčič je naknadno vpoklical še Miho Blažiča, ki je danes že vadil z ekipo.
 • 28.05.2018 | A
  Na igrišču reprezentanti, na tribunah otroci
  Slovenska nogometna reprezentanca se v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pripravlja na prijateljsko tekmo s Črno goro. Današnji trening je bil zelo živahen, saj je svoje vzornike spremljalo okrog 350 otrok iz nogometnih vrtcev.

DELI NA