11.10.2017 | A
Liga narodov: Slovenija v ligi C

Z rednim delom kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 se je iztekel tudi rok, ki ga je Uefa postavila za oblikovanje skupin za novo reprezentančno tekmovanje - ligo narodov, ki bo zaživela prihodnje leto. Slovenija bo po pričakovanjih igrala v skupini C, v skupini A pa so kljub slabemu nastopu v kvalifikacijah za SP ostali Nizozemci.

V skupini A, tekmovanje se bo začelo septembra prihodnje leto, bodo Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija, Francija, Anglija, Švica, Italija, Poljska, Islandija, Hrvaška in Nizozemska. Ekipe bodo razvrščene v štiri skupine, zmagovalci skupin pa bodo nato med seboj odigrali polfinale, tekmo za tretje mesto in finale, ki bo na sporedu 19. junija 2019. Zadnjeuvrščene ekipe iz predtekmovanja bodo nato nazadovale v skupino B. Štiri ekipe bodo dobile tudi priložnost v dodatnih kvalifikacijah za EP 2020.

V skupini B so Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška, Švedska, Ukrajina, Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka in Turčija. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo zmagovalci napredovali v skupini A, zadnjeuvrščene ekipe v skupinah bodo nazadovale v skupino C. Ena ekipa si bo lahko v dodatnih kvalifikacijah zagotovila tudi nastop na Euro 2020.

V skupini C so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Škotska, Grčija, Srbija, Albanija, Norveška, Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska, Ciper, Estonija in Litva. Zaradi večjega števila ekip, bodo v predtekmovanju tri skupine imele po štiri reprezentance, ena pa tri. sistem pa je enak, zmagovalci skupin napredujejo v skupino B, zadnje ekipe izpadejo. Tudi v tej skupini pa bo eno mesto v dodatnih kvalifikacijah namenjeno Euru 2020, za katerega se bodo potegovale najboljše štiri ekipe, ki si prvenstva v kvalifikacijah niso priigrale.

V skupini D pa so Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta, Andora, Kosovo, San Marino in Gibraltar. Iz štirih predtekmovalnih skupin bodo v skupino C napredovali zmagovalci skupin, tudi tukaj pa bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2020 na voljo eno mesto.

Žreb predtekmovalnih skupin bo 24. januarja prihodnje leto v Lozani, prvi obračuni pa nato med 6. in 8. septembrom prihodnje leto. Pomemben je tudi datum žreba dodatnih kvalifikacij za Euro 2020, ta bo 22. novembra 2019, tekme dodatnih kvalifikacij pa se bodo igrale od 26. do 31. marca 2020.


Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si 

SORODNE NOVICE

 • 16.03.2018 | A
  Lestvica Fife: Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pridobila eno mesto in je zdaj na 62. Tik za Slovenijo se nahaja gostiteljica prihajajočega svetovnega prvenstva v nogomet, izbrana vrsta Rusije.
 • 14.03.2018 | A
  Kavčič predstavil svoj prvi seznam
  Slovenski selektor Tomaž Kavčič je danes predstavil seznam vpoklicanih igralcev za prijateljski tekmi z Avstrijo in Belorusijo, ki bosta 23. in 27 marca v Celovcu oziroma Stožicah.
 • 12.03.2018 | A
  Odštevanje do prvega seznama selektorja Kavčiča
  Vse bližje sta prvi reprezentančni preizkušnji pod vodstvom Tomaža Kavčiča. Novi selektor bo seznam adutov za tekmi z Avstrijo in Belorusijo predstavil že v tem tednu, za reprezentanti pa je nov teden dokazovanja, ki je ponudil ruski prvenec Bojana Jokića.
 • 08.03.2018 | A
  Na Belorusijo po ugodni ceni
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 27. marca v Stožicah ob 20.15 odigrala prijateljsko tekmo z Belorusijo. Vstopnice so že v prodaji, zagotovite pa si jih lahko že za 15€.
 • 05.03.2018 | A
  Prvenca Verbiča in Šporarja
  V Španiji so odigrali dva kroga, nedelja pa je ponudila derbi vodilnih Barcelone in Atletica, ki so ga dobili Katalonci. Slovaškega in ukrajinskega prvenca sta se razveselila dobra prijatelja Šporar in Verbič.
 • 26.02.2018 | A
  Bezjak do poljskega prvenca
  Novi selektor Tomaž Kavčičima v zadnjih tednih nekaj sladkih skrbi, saj nase opozarjajo tudi nogometaši, ki jih ob koncu minulega leta ni bilo na reprezentančnem seznamu. Z dobrimi predstavami pa nadaljujejo tudi reprezentanti, Roman Bezjak se je veselil prvega zadetka po selitvi na Poljsko.
 • 19.02.2018 | A
  Vstopnice za tekmo z Avstrijo v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 23. marca ob 20.45 odigrala prijateljsko tekmo z Avstrijo v Celovcu. Vstopnice so že v prodaji.
 • 19.02.2018 | A
  Iličić dvakrat utišal rumeni zid
  Za nogometaši je nov delovni teden, ki je prvič to leto ponudil tudi evropske izzive. V Dortmundu je zablestel Josip Iličić, ki je v uvodu drugega polčasa prve tekme šestnajstine finala UEFA Evropske lige dvakrat utišal »rumeni zid«.
 • 15.02.2018 | A
  Lestvica FIFA: Slovenija pridobila mesto
  Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pridobila eno mesto in je zdaj na 63. V prvi deseterici do sprememb ni prišlo, tako da je še vedno vodilna svetovna prvakinja Nemčija, sledita pa ji Brazilija in evropska prvakinja Portugalska.
 • 12.02.2018 | A
  Oblak še bližje vodilnim Kataloncem
  Slovenski prvoligaši počasi že odštevajo dneve do nadaljevanja prvenstva, medtem ko se nekateri reprezentanti že nekaj časa potijo za grb svojega kluba. Minuli teden ni ponudil reprezentančnih zadetkov, je pa Jan Oblak vnovič zaklenil svoja vrata.

DELI NA