23.11.2018 | 1. SŽNL
Kristan: Realno je drugo mesto, zanima pa nas tudi pokalna zmaga

Peter Kristan je poleti sprejel nov izziv in sedel na klop nogometašic Olimpije, potem ko je bil član ŽNK Radomlje vse od ustanovitve kluba. Z zmajčicami je zelo slabo začel sezono. Na kvalifikacijskem turnirju za Ligo prvakinj so izgubile proti Minsku in Barceloni iz Limasolla z 0:6, nato pa je sledil še grenak poraz proti Slovanu iz Bratislave z 0:1 v Stožicah. Tudi 1. SŽNL se za branilke naslova ni začela po načrtih, poraz v Beltincih z 2:3 in doma proti Krimu s 4:5 sta močno načela samozavest igralk, ki pa so se pobrale in se prebile na drugo mesto. Tretji zaporedni naslov je zelo oddaljen, sej imajo vodilne Pomurke že devet točk naskoka, dobile so tudi obe medsebojni srečanji.

Kristan je bil glavni trener Radomljank v krstni sezoni 2012/13 v 1. SŽNL, nato pa je vodil kadetinje. Po odstopu trenerja Milomirja Mandića aprila 2016 je ekipo vodil do konca sezone. Tudi po slovesu Davorja Previšića januarja 2017 je eno leto sedel na klopi Radomljank, nato pa se je januarja letos iz osebnih razlogov odločil za odstop, ko so bili njegove varovanke na prvem mestu.

Maja 2016 se je prebil v finale pokala, kjer pa so bile v izjemnem finalu Pomurke boljše s 7:3 v Kopru. Pri Olimpiji v letošnji sezoni igrajo tudi Barbara Kralj, Ana Milović, Zala Vindišar, Neva Kumalić in Pia Božić, ki so še lani blestele v dresu Radomelj. V sredo popoldne je Olimpija ugnala Radomlje s 4:1 na Kodeljevem, Kristan pa je po tekmi ocenil jesenski del in strnil načrte za spomladanski del. 

Kako bi ocenili sredin derbi proti Radomljam? Videli smo dva popolnoma različna polčasa?
„V prvem polčasu smo nadzorovali potek tekme. Nismo izkoristili priložnosti. Po protinapadu smo zakrivili najstrožjo kazen. Po naših napakah so gostje povedle. Mislim, da že v prvem polčasu nismo igrali slabo, manjkal je le zadetek. V garderobi smo se zmenili, da vztrajamo pri naši igri. Vztrajnost se je obrestovala in vse se je postavilo na svoje mesto.“

Olimpija je zelo slabo začela sezono. V prvenstvu je izgubila v Beltincih in tudi s Krimom doma. Kaj so glavni razlogi za slabši začetek?
„Šele dva tedna pred turnirjem lige prvakinj sem prišel v klub in začeli smo oblikovati ekipo, kar bi se moralo zgoditi že dva meseca prej. Ko so porazi, se najlažje menja trenerja. Upravo kluba moram pohvaliti, saj je imela potrpljenje po slabem uvodu. Poraz proti Krimu se je zgodil le zaradi neuigranosti ekipe na začetku sezone.“

V ligi prvakinj ste doživeli tri poraze. Bi se dalo iztržiti več?
„Vsekakor bi morali zmagati proti Slovakinjam, ko smo prejeli nesrečni gol. Proti ostalim tekmicam nismo imeli možnosti, saj igrajo za kakšen razred boljši nogomet.“

Pravi derbi jesenskega dela je bil 31. oktobra za Bežigradom, ko ste izgubili proti Pomurkam z 0:1. Takrat ste bili že precej bližje uspehu. Bi se dalo iztržiti več?
„Proti Pomurju doma je bila tekma odlična. Izgubili smo in s tem tudi realne možnosti za osvojitev prvenstva. Imeli smo dve priložnosti, a nismo zadeli. Pomurje je unovčilo svojo priložnost. To je bila tekma prvega zadetka in tako sem tudi pričakoval.“

Je ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci daleč najboljša ekipa v ligi? V jesenskem delu so neporažene.
„Njihova prednost je v tem, da so dekleta že dlje časa skupaj. Mi smo zamudili s postavitvijo ekipe. Imeli smo tudi nesrečo, da je bil derbi že v prvem krogu. Mislim, da se lahko z njimi dokaj enakovredno kosamo. Ušle so nam na lestvici in so zdaj vsekakor v veliki prednosti.“

Zares nenavadno je, da ste igrali kar na štirih stadionih v Ljubljani v treh mesecih (Bežigrad, Šiška, Kodeljevo in še liga prvakinj v Stožicah).
„Jama za Bežigradom je naš dom, tam se najbolj domače počutimo. Velikokrat se je treba prilagoditi, saj tam trenirajo tudi nogometaši Olimpije. Vedno igramo enako zavzeto, ne glede na stadion.“

Dvakrat ste bili trener v Radomljah, zdaj vodite Olimpijo. Kakšne so razlike med kluboma? Je Olimpija tudi po organizaciji kluba med vodilnimi v Sloveniji?
„Pri Olimpiji si veliko bolj na očeh javnosti. Tudi igralke so bolj pod pritiskom, kot pa v kakšni vaški ekipi. Olimpija, Pomurje in Radomlje največ vlagajo v ženski članski nogomet. Pri nas moramo urediti mladinski pogon. Vedno več mladih deklet je v klubu, tega v prejšnjih letih ni bilo. Stvari se premikajo na boljše.“

Iz Radomelj je prišlo kar pet igralk pred začetkom letošnje sezone. Zdaj so postale kar nosilke igre. Ste se zavzeli za prihod teh igralk?
„Prestopni rok je bil že izpeljan, ko sem prišel zelo pozno v klub. Nekako sem bil zadnji izhod v sili. Poznam igralke, ki so prišle iz Radomelj. Vsekakor računam, da bomo imeli še širši kader. Brez konkurence na treningih ni napredka. Dekleta se morajo resno potruditi za prvo enajsterico.“

V preteklih dveh sezonah je Olimpija v zadnjem krogu osvojila naslov prvakinj? Je letos kader močnejši ali šibkejši?
„Pozna se, da je prišlo do nekaterih odhodov. Prišlo je veliko mladih igralk, ki potrebujejo še leto ali dve, da bodo dozorele. Prepričan sem, da so to zelo kakovostne igralke. Manjka nam kakšna izkušenejša igralka, ki bi znala udariti po mizi ob pravem trenutku.“

Kakšni so cilj za spomladanski del?
„Želimo zmagati na vsaki tekmi. Lestvica kaže, da je realno drugo mesto, zanima pa nas seveda tudi pokalna zmaga.“

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za SP 2019 končala z dvema zmagama in šestimi porazi. Je v zadnjih letih prišlo do kakšnega napredka?
„Viden je napredek, saj zdaj igrajo nogometašice, ki so začele trenirati že pri šestih, sedmih ali osmih letih. Mlada ekipa potrebuje še čas. Mislim, da bo kmalu prišel kakšen odmevnejši izid in morda tudi uvrstitev na kakšno veliko tekmovanje.“

Tekst: Nzs.si
Foto: Carinthians Women Soccer

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | 1. SŽNL
    Trenerja pripravila ekipi na derbi
    Pred ekipama ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana je derbi v Murski Soboti, tekma 20. kroga bo v nedeljo ob 13. uri. Murašice imajo pet krogov pred koncem prvenstva osem točk prednosti pred Olimpijo.
  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    Remi na ljubljanskem derbiju
    Končana je še zadnja, četrta tekma 19. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Ljubljanski derbi se je končal z delitvijo točk: ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana 1:1. Omenjen rezultat je še najbolj razveselil vodilno ŽNK Muro Nono, katere prednost pred Olimpija znaša osem točk.
  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    V pričakovanju mestnega derbija
    S tekmami 19. kroga se je začel zadnji del državnega prvenstva Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Danes je na sporedu še ljubljanski derbi – ŽNK Olimpija Ljubljana gosti ŽNK Ljubljana.
  • 14.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke odnesle točke s Ptuja
    V ligi za prvaka danes do zmag vodilna ŽNK Mura Nona, v spodnjem delu se treh točk veselijo nogometašice ŽNK Cerklje ter ŽNK Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek, tudi s prenosom na Planet TV2.
  • 13.04.2024 | 1. SŽNL
    Četverica v ligo za prvaka, peterica za razvrstitev
    Štiri ekipe v ligi za prvaka igrajo za naslov, peterica v spodnjem delu pa za razigravanje od 5. do 9. mesta. V nedeljo so na sporedu tekme ŽNK Cerklje – ŽNK Gažon, ŽNK Mura Nona – ŽNK Radomlje Medex in WFC Drava Ptuj – Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek.
  • 08.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovkam in Radomljankam točka
    V Ljubljani sta se v zaostali tekmi 16. kola Ženske nogometne lige Triglav Zdravje pomerili ŽNK Krim in ŽNK Radomlje. Tekma se je končala z neodločenim rezultatom (1:1).
  • 06.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke in Radomljanke za ligaške točke
    V nedeljo bo v Ljubljani na sporedu že zaostala tekma 16. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Zaradi aktivnosti igralk v reprezentanci DU17 je bila tekma ŽNK Krim – ŽNK Radomlje Medex preložena na nedeljo, 7.4.
  • 28.03.2024 | 1. SŽNL
    Prvakinje in Ajdovke suverene
    Danes sta bili na sporedu še dve tekmi 18. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilna ŽNK Mura Nona je z visoko domačo zmago proti WFC Dravi Ptuj (10:0) potrdila 1. mesto po rednem delu, ajdovski Primorje Gaia Naturelle pa je bil s 7:0 boljši od ŽNK Gažona.
  • 24.03.2024 | 1. SŽNL
    Vodilni trojec zmagal, uspelo tudi Ptujčankam
    ŽNK Mura Nona ostaja na vrhu tudi po zmagi v Radomljah (0:1). ŽNK Ljubljana je doma z 2:1 odpravila Primorje Gaia Naturelle, Olimpija v gosteh pred kamerami Planet TV-ja Cerklje (0:3), do novih točk še Ptujčanke, ki so z 1:0 ugnale Krim. Tokrat je bila prosta ekipa ŽNK Gažona.
  • 23.03.2024 | 1. SŽNL
    Kamere v Cerkljah in Radomljah
    V 17. krogu so tako na sporedu tekme v Ljubljani, Cerkljah, Radomljah in na Ptuju. Ob 11. uri vabljeni k ogledu tekme ŽNK Cerklje – ŽNK Olimpija Ljubljana; prenos bo na Planet TV2. Ob 15. uri pa bo še spletni prenos iz Radomelj, kjer bo domači ŽNK Medex Radomlje gostil ŽNK Muro Nono. Tokrat je prosta ekipa ŽNK Gažona.

DELI NA