Izraelci zadnja ovira pred evropsko elito

Mariborčane do skupinskega dela elitne UEFA Lige prvakov loči le še ena ovira. Po obisku severa Evrope, kjer je slovenski prvak izločil islandski Hafnarfjordur, so se Štajerci še drugič to poletje odpravili proti jugu, po Bosni in Hercegovini pa bodo zaigrali še v vročem Izraelu.

Že pred obračunom s Hapoelom Beer Shevo je jasno, da gostovanje v Izraelu ne bo zadnje evropsko v letošnjem koledarskem letu, saj si je četa trenerja Darka Milaniča že priigrala skupinski del UEFA Evropske lige in vsaj še šest evropskih preizkušenj. A želje zasedbe iz Ljudskega vrta so jasne, Marcos Tavares in soigralci se želijo še tretjič v klubski zgodovini prebiti v najelitnejše klubsko tekmovanje na zemeljski obli, ki med udeleženci razdeli tudi zajeten kos finančne pogače. V prvi vrsti pa nogometaše vijoličastih ženejo tekmovalni cilji, kar poudarja tudi povratnik Martin Milec: »Kot sem povedal že ob prihodu, eno ligo prvakov sem zamudil, naslednje ne želim. Motivacije ne bo zmanjkalo. Vedno se bom boril za nove in nove uspehe, tudi tokrat želim pomagati klubu, mestu. Želim si, da bo v Ljudskem vrtu spet igrala himna lige prvakov in gremo v Izrael odločno, po dobro izhodišče za trenutek odločitve na našem igrišču.«

Izraelski nasprotniki za Mariborčane niso neznanka, saj so se v preteklosti že merili z dvema Maccabijema. Maccabi iz Haife je bil v sezoni 2011/12 močnejši, a so si Mariborčani to poletje vseeno priigrali nastop v skupinskem delu UEFA Evropske lige. Vijoličasti so se pred tremi leti udarili še z Maccabijem iz Tel Aviva in ga izločili s skupnim izidom 3:2. Na domači tekmi je z golom v izidihljajih dvoboja prednost priigral Damjan Bohar, za remi v Tel Avivu pa je dvakrat zadel Agim Ibrahimi. V sredo bo Maribor gostoval v Beer Shevi, pri štirikratnem državnem prvaku, ki je v zadnjih dveh sezonah pokoril konkurenco v domačem prvenstvu. Evropska zgodovina rdeče-belih je skromnejša od mariborske, a se lahko Izraelci pohvalijo s skalpom milanskega Interja, v minulih tednih pa so v kvalifikacijah ugnali zasedbi madžarskega Honveda in bolgarskega Ludogorca.

S štirimi evropskimi zadetki to poletje izstopa nigerijski napadalec Anthony Nwakaeme, nanj pa opozarja tudi športni direktor Zlatko Zahovič, ki je izpostavil tudi bučno podporo pristašev izraelskega prvaka. »Nigerijec Nwakaeme na levem krilu je odličen igralec, ki rešuje zadeve ena na ena. Rešuje z lahkoto in treba bo biti zelo pazljiv. Prav tako pri drugih igralcih, ampak pri opisu domačega moštva velja, da ima ob kvalitetah tudi pomanjkljivosti. Ob tem moramo vedeti, da nas čaka peklensko ozračje. Imajo fantastične navijače, ki glasno spodbujajo ekipo vseh 90 minut. Toda to so okoliščine, ki pomenijo uživanje. Ozračje je primerljivo z Ligo prvakov. Želimo biti del tega, saj to pomeni, da si uspešen. Bo težko, toda imamo svoje adute. Imamo tudi slog igre, ki jim ne ustreza. Čeprav bomo določenih fazah tekme trpeli, bomo tudi zelo nevarni v fazi napada,« poudarja Zahovič. Slovenska javnost v izraelski zasedbi najbolje pozna Johna Oguja, saj je danes 29-letni vezist štiri leta branil barve ptujske Drave.

V mariborskem taboru ne skrivajo, da bodo v prvi dvoboj krenili previdno, a z željo po zmagi. »Skušali bomo zmagati, kajti brez te odločnosti ne bomo prihajali do priložnosti. Morali se bomo postaviti bolj obrambno, a je za nami že toliko tekem na takšni ravni, da se zavedamo, kako se lotiti naloge. Če prestanemo pritisk uvodnih 20 minut, gostitelji postanejo nervozni, nam pa se potem odpirajo priložnosti iz protinapadov,« poudarja Mitja Viler, ki spada med nogometaše z največ evropskimi izkušnjami.

Nasprotnika pa najbolje pozna Izraelec v mariborskih vrstah, Marwan Kabha: »Tekmeca dobro poznam, saj sem v zadnjih dveh letih ogledal skoraj vse njegove tekme. Polovico igralcev poznam, saj sem igral z njimi ali proti njim. Vsa moja spoznanja sem posredoval trenerja. Dobro vemo, kaj moramo storiti, biti moramo pripravljeni in osredotočeni na naš cilj. Premorejo veliko kakovosti, na domačem igrišču pa imajo izredno podporo navijačev. Čaka nas dobro vzdušje. Ne smemo pozabiti, da so doma premagali Celtic, Olympiakos in Inter. Biti moramo pogumni, z velikim srcem, delovati kot ekipa in doseči dober rezultat.«

Hapoel je bil na pragu skupinskega dela UEFA Lige prvakov že v lanski sezoni, ko pa je kljub zmagi v povratnem dvoboju izgubil s Celticom. Dvoboj, ki se bo pričel ob 20.45, bo odigran na zelenici stadiona Turner, obračun pa bo nadzirala švedska sodniška ekipa, ki ji bo poveljeval Jonas Eriksson. Bo Maribor, ki v letošnji sezoni še ni izgubil, serijo neporaženosti nadaljeval tudi na izraelskih tleh?

 

Kvalifikacije UEFA Lige prvakov, prva tekma playoffa:

Sreda, ob 20.45: HAPOEL BEER SHEVA (IZR) - MARIBOR

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?
  • 17.03.2024 | Prva liga Telemach
    Tri točke Maribora proti Kopru
    Nogometaši Maribora so v 27. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:1 (1:0).

DELI NA