19.03.2018 | A
Iličić ogret za reprezentančni preizkušnji

Za nogometaši so še zadnje klubske preizkušnje pred prvim reprezentančnim premorom v letošnjem letu. Roman Bezjak in Andraž Šporar sta dobro formo potrdila z golom, s kar tremi goli pa se je izkazal Josip Iličić.

Kranjčan je bil osrednji junak nove zmage Atalante, ki je s 5:0 slavila v Veroni. Iličić se je v mestu Romea in Julije podpisal pod drugi, tretji in četrti zadetek gostov. V sodniškem dodatku prvega polčasa je izkoristil najstrožjo kazen, v nadaljevanju pa je dvakrat udaril še iz igre. V tretji minuti drugega polčasa je po prodoru na levi strani kazenskega prostora močno sprožil pod prečnik domačih vrat, najlepši zadetek tekme pa je sledil 20 minut kasneje, ko je neubranljivo zadel z razdalje 18 metrov. Atalanta, ki je med tednom izgubila zaostalo srečanje z Juvenstom, je z 12. zmago sezone skočila na sedmo mesto lestvice.

Dobro formo sta potrdila tudi napadalca. Andraž Šporar je med tednom svojemu Slovanu zagotovil napredovanje v pokalni polfinale. Bratislavska zasedba se je pošteno namučila v tekmi z Mikulasom, ki je dobil prvi polčas, v drugem polčasu pa dvakrat izenačil. V sodniškem dodatku srečanja pa je na sceno stopil prav Šporar, ki je odigral drugi polčas, in v 92. minuti zadel za domače slavje s 4:3. Šporarjev soigralec in novi reprezentant Kenan Bajrić je pokalni obračun spremljal s klopi, znova pa je svoje mesto v obrambni vrsti zasedel včeraj. Slovan je drugem krogu končnice z 2:0 ugnal Dunajsko Stredo, asistent pri drugem zadetku pa je bil Šporar, ki je igral do 89. minute. Dvanajsta zmaga je Slovan popeljala do drugega mesta, vodilni Spartak Trnava beži za deset točk.

Dva reprezentanta najdemo tudi v Jagiellonii, vodilni ekipi poljskega prvenstva. Rumeno-rdeči so z zmago v domačem obračunu z Arko vnovič pobegnili varšavski Legii, zasluge za slavje pa ima tudi Roman Bezjak. Korošec se je razveselil še drugega zadetka po selitvi na Poljsko, tokrat je v končnici prvega polčasa izničil vodstvo gostov. Arka je sicer v nadaljevanju tekme povedla še enkrat, a nato doživela hladen tuš globoko v sodniškem dodatku. Gostitelji so z goloma v 94. in 95. minuti prišli do popolnega preobrata. Ob Bezjaku je dvoboj v začetni enajsterici pričel tudi Nemanja Mitrović.

Jan Oblak je imel v minulem tednu zopet nekaj težav s poškodbo, zaradi katere je izpustil povratno tekmo osmine finala UEFA Evropske lige. Atletico je v Moskvi slavil z 1:5 in se v četrtfinale prebil s skupnim izidom 8:1. Škofjeločan se je med vratnici rdeče-belih vrnil včeraj, ko pa ni imel pretiranih razlogov za veselje. Madridčani so klonili na gostovanju pri Villarrealu, čeprav so po enajstmetrovki Griezmanna vodili vse do 82. minuti, nato pa je Oblaka dvakrat matiral Unal. Atletio po drugem porazu v zadnjih treh krogih pred tretjim Realom beži še za štiri točke.

»Slovenski« dvoboj v osmini finala UEFA Evropske lige je tudi v drugo izpustil Kevin Kampl. Povratnik v izbrani vrsti je tekmo s St. Petersburgu spremljal ob igrišču, na klopi za rezerviste pa je imel več razlogov za veselje kot rojak Miha Mevlja. Remi ni bil dovolj za napredovanje Zenita, ki je z 2:1 klonil v Leipzigu, Kraševec pa je v 90 minutah igre prejel tudi rumeni karton. Kampl se je s soigralci še nekoliko prestižnejšega skalpa veselil konec tedna. Leipzig je pred svojimi navijači ugnal vodilni Bayern in Bavarcem zadal šele tretji ligaški poraz sezone. Kampl je odigral celotno srečanje, prejel tudi rumeni karton, s svojim moštvom pa za četrtim Eintrachtom zaostaja za dve točki.

Ob Iličiću v Serie A najdemo še štiri reprezentante. Jasmin Kurtić je s SPAL-om gostil Juventus in Torinčanom odščipnil pomembno točko. Belokranjec je v tekmi brez zadetkov vknjižil rumeni karton in 90 minut igre. SPAL, ki je neporažen na zadnjih štirih tekmah, je s 25 točkami na 17. mestu, z enakim izkupčkom pa se mesto višje nahaja Chievo. Verončani so gostovali na San Siru in namučili zasedbo Milana, ki je bila ob polčasu še v zaostanku, a v nadaljevanju prišla do preobrata in zmage s 3:2. Birsa je odigral zadnje četrt ure dvoboja z nekdanjim delodajalcem, Boštjan Cesar, ki se bo v tekmi z Belorusijo poslovil od reprezentančnega dresa, pa ni nastopil. To velja tudi za Vida Belca, ki je na klopi spremljal visok poraz Sampdorie. Inter je bil v Genovi boljši s kar 0:5.

Dobro kaže tudi peterici slovenskih reprezentantov v Serie B. Leo Štulac, eden od novincev na selektorjevem seznamu, se z Venezio nahaja na sedmem mestu lestvice. Benečani so izgubili eno mesto, saj so morali priznati premoč vodilnemu Empoliju, član katerega je Miha Zajc. Slovenska vezista sta tekmo pričela v začetni enajsterici, po dvakratnem izenačenju gostov pa je zmaga ostala pri modrih. Peti Bari Jureta Balkovca je vknjižil še tretji remi v nizu. Belokranjec je v gosteh pri Cittadelli odigral vseh 90 minut, kar velja tudi za Aljaža Struno. Pirančan je s Palermom gostoval pri Novari in po golu v 91. minuti ostal brez zmage. Na drugem mestu lestvice najdemo Frosinone Luke Krajnca, ki je svojemu moštvu pomagal zakleniti mrežo v tekmi s Salernitano.

V reprezentanco se vrača tudi Robert Berić, ki je po zimskim povratku v Francijo dosegel že šest zadetkov. Krčan se v dvoboju z Guingampom ni vpisal v statistiko, igrišče je zapustil v 71. minuti, Saint Etienne pa je z deseto zmago skočil na deveto mesto. Nantes je zdrsnil na šesto pozicijo, potem ko je četa Claudija Ranierija remizirala v Metzu. Rene Krhin je vnovič igral od prve do zadnje minute.

Prvič se je na reprezentančnem seznamu znašel tudi Domen Črnigoj. Bivši član mlajših državnih selekcij je že tretjo sezono član švicarskega Lugana, ki mu v zadnjih tednih ne gre najbolje, saj je sredi serije štirih zaporednih porazov. Šest ekipa švicarskega prvenstva je v nedeljo na domačem igrišču izgubila z Luzernom. Dvaindvajsetletni Primorec je odigral zadnjih deset minut, v letošnji sezoni pa je v 23 nastopih dosegel dva zadetka.

Na deseti ligaški gol sezone že nekaj tednov čaka Tim Matavž, ki je z Vitessejem gostoval pri Heraclesu, a se mreži nista zatresli. Šempeterčan je odigral vseh 90 minut, Vitesse pa se z 42 točkami nahaja na šestem mestu lestvice. Šesto mesto v ruskem prvenstvu drži tudi Ufa Bojana Jokića, ki je z 0:1 slavila pri Krasnodarju. Jokić je igral od prvega do zadnjega sodniškega žvižga. Mesto nad Ufo najdemo Zenit, ki je še tretjič zapored iztržil le točko. MIha Mevlja in soigralci v Rostovu niso našli poti do domače mreže.

Kijevski Dinamo je med tednom sklenil z evropskimi nastopi, v nedeljo pa je jezo stresel nad Vorsklo, ki je ukrajinsko prestolnico zapuščala s štirimi zadetki v svoji mreži. Verbič je spomladi evropske dvoboje spremljal na tribuni, v državnem prvenstvu pa je pomemben adut začetne enajsterice, v kateri se je znašel tudi ob tokratni zmagi. Razlika med vodilnim dvojcem ostaja nespremenjena, Dinamo za prvim mestom zaostaja šest točk.

V Turčiji precej slabše kaže pokalnemu prvaku Konyasporju, a so Nejc Skubic in soigralci tokrat našli nekaj razlogov za optimizem, saj so na domačem igrišču ugnali šestouvrščeni Kayserispor. Nejc Skubic je bil tudi tokrat del začetne enajsterice orlov. Od prve minute je zaigral tudi Rajko Rotman, današnji slavljenec pa je z Göztepejem remiziral pri Alayasporju. Povratnik med najboljše turške klube je s 40 točkami na sedmem mestu lestvice.

Na Cipru se je prvenstvo že razdelilo na dva dela, Pafosu pa po nekaj spodbudnejših rezultatih znova ne kaže najbolje. Jan Koprivec in soigralci so izgubili še drugič zapored, po porazu z Alki Oroklinijem pa je moštvo zdrsnilo na predzadnje mesto. Koprivec je prejel tri zadetke.

Martin Milec, ki ga je selektor Kavčič vrnil med reprezentante, v soboto zaradi prepovedi igranja ni sodeloval pri porazu Maribora, ki ga je v Ljudskem vrtu ugnalo Krško.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA