09.10.2018 | A
Iličić: Pomagal bom tudi izven igrišča

Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić se je po prisilnem odmoru zaradi bolezni vrnil v izbrano vrsto. Pravi, da ga je prav bolezen marsikaj naučila, tudi zato je hvaležen, da je sploh lahko zdaj na Brdu pri Kranju in lovi svoj cilj - igranje na velikem turnirju v slovenskem dresu.

"Zdravje je zdaj v redu. Šel pa sem čez težko obdobje. Ampak gledam pozitivno, včasih se morajo tudi takšne stvari zgoditi, da so ti mogoče neke druge stvari, zaradi katerih si se prej sekiral, zdaj nepomembne," je na Brdu pri Kranju uvodoma dejal Iličić in dodal, da ga muči fizična pripravljenost, predvsem pomanjkanje eksplozivnosti, zaradi česar mora slediti programu iz kluba. "Moram trenirati še več kot drugi. Tako me boste lahko videli na igrišču več kot v preteklosti," je v šali dodal.

Kot je pojasnil, so ga z igrišč odstranile bakterije. "Dobil sem dve bakteriji hkrati, na srečo v bezgavkah. Ni mi zajelo celega telesa, v nasprotnem primeru bi bilo pol leta ležanja, brez premikanja. Tako da je bilo malce sreče v nesreči."

Čeprav posledično še ni v polni formi, v klubu, italijanskem prvoligašu Atalanti, je sicer že dobil nekaj malega minutaže, pa ga to ni odvrnilo od prihoda na zbor.

"Odpovedal sem, ko nisem bil zdrav. Zdaj pa sem," je poudaril in nadaljeval: "Mislim, da se ti enkrat vse vrne. Nekdo to vse vidi. Vedno bom prišel pomagat reprezentanci, dokler bom lahko, dokler bom videl, da vse funkcionira, dokler bo želja. Zato sem se odzval vabilu. Tudi če ne bom mogel toliko pomagati na igrišču, bom pa ob njem."

Takšno razmišljanje bi morali imeti vsi športniki, tudi zaradi številnih kritik slovenske javnosti glede odpovedi nastopanja za izbrano vrsto. Pa ga imajo vsi v slovenski vrsti?

"Ne vem, če tako razmišljajo, ampak morali bodo. Če ne, nima smisla, da sploh prihajamo. Če nekdo drugi razmišlja drugače, naj pove, bom prvi, ki bom šel domov. A jaz sem tukaj zato, da grem na veliko tekmovanje. To je moj cilj. Da nekaj naredim tudi z in za reprezentanco," je odločen Iličić.

Tudi zaradi takšnega odnosa so ga bili soigralci veseli, ko se je pojavil na Gorenjskem. "Vedno bom govoril, da je to fantastična ekipa. Morajo se urediti določene stvari, ampak ne zunaj igrišča. Na igrišču. Gre za odnos in strah. Ti dve stvari sta najhujši za nogometaša," je dejal Iličić in dodal: "Napake bodo vedno, ampak nikoli te ne sme biti strah narediti napake. Tudi najboljši jih delajo, ampak se ne obremenjujejo zaradi tega."

Pravi, da je ta strah tudi del težav v slovenski igri. "Videl sem, posebej proti Cipru da so igralci prišli v določeno cono in če bi bili takšni kot v klubih, bi šli v preigravanje, ampak niso in so izvajali neke podaje, ki niso imele smisla. Tako sem pač jaz videl. Kar hočem povedati je, da se ne smeš bati, tudi če kaj narobe narediš. Meni vedno trener pravi, da če boš desetkrat narobe naredil, boš enajstič preigral in šel mimo tekmeca ter bo padel zadetek. In tako moramo tudi mi razmišljati. Da vsako negativno stvar obrneš v pozitivno."

In kot še pravi, v reprezentanci ni vse tako črno, kot je videti navzven. Treba je pač vzeti pozitivne stvari in odpraviti napake. A zato bo moral vsak dati vse od sebe. "V nasprotnem primeru nimamo možnosti," je še povedal Iličić, ki sicer še ne ve, kdaj bo spet v polni formi. "Upam, da že konec tedna," je dobre volje in v šali zaključil.

V soboto bo Slovenija gostovala v Oslu pri Norveški v okviru lige narodov, tri dni pozneje bo igrala doma proti Cipru. Uvodni tekmi so Slovenci izgubili, in sicer z 1:2 doma proti Bolgarom in v gosteh proti Ciprčanom.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA