12.09.2017 | 1. SŽNL
IME KROGA SŽNL: Eva Potočnik

Če je kdo opozoril nase v tem delu SŽNL, je to zagotovo mlada nogometašica Eva Potočnik, članica Fužinarja, ki se je izkazala tako v dresu članic kot kadetinj. Za nameček je tudi članica slovenske izbrane vrste do 17 let. Zavoljo dobrih predstav je bila upravičeno izbrana za ime 2. kroga SŽNL.

Iz smučanja v nogomet

„Prve "nogometne korake" sem naredila pri enajstih letih, ko je bila na Ravnah na Koroškem pod vodstvom Petre Mikeln (današnja selektorica dekliške reprezentance do 19 let) ustanovljena dekliška nogometna ekipa. Začela sem igrati pri ekipi NK Fužinar, kjer igram še danes. Šport me spremlja na vsakem koraku življenja. Za nogomet me je navdušila najboljša prijateljica Zala. Pred tem sva skupaj trenirali smučanje. Ko pa je bila ustanovljena dekliška nogometna ekipa, me je prepričala, da poskusim še nekaj novega in tako sva še danes najboljši prijateljici na igrišču in tudi izven njega. Nogomet je del mojega vsakdana že pet let. Zame ima velik pomen, saj je vsak trening in vsaka tekma nova priložnost, da nadgradim svoje znanje in se dokažem,“ je jasna 16-letna Eva.

:: Ime 1. kroga SŽNL: Tina Paliska (ŽNK Ankaran)

Smola v 2. krogu

Njena članska vrsta Fužinarja je sezono začela z dvema porazoma, v nedeljo pa so se okitila s prvimi tremi točkami. „Sem oseba, ki ima rada tekmovalnost in se ne ustraši novih izzivov, zato se veselim vsake tekme. Seveda nihče ni zadovoljen z dvema porazoma, vendar pa moram povedati, da smo v klubu v preteklih mesecih imeli ogromno težav s formacijo ekipe, ker je klub zapustilo kar nekaj dobrih igralk, nekaj novih se jih pa je pridružilo. Zato smo vsa dekleta v ekipi mnenja, da bo v letošnji sezoni naša glavna naloga, da se dobro uigramo in damo poudarek na sami igri in ne rezultatu. Seveda pa se bomo trudile, da bi dosegale čim boljše rezultate. Na prvi tekmi z Radomljami smo imele kar precej smole, ker nas številčno ni bilo dovolj zaradi poškodb, bolezni in drugih obveznosti, zato nismo imele veliko možnosti, da bi bile konkurenčne. Na drugi tekmi s Cerkljami smo končno dobile možnost, da se pokažemo. V prvem polčasu smo naredile nekaj neumnih napak, ki so jih nasprotnice izkoristile in tako se je polčas končal s 3:0. Na začetku drugega polčasa smo prednost hitro zmanjšale na 3:2. Nato smo nadaljevale z napadalno igro in vse preusmerile v napad, vendar pa se nam to ni izšlo, saj smo prijele še en gol, ki je potem postavil končni rezultat 4:2,“ nadaljuje Eva. Ki ob tem ne pozabi povedati, da jih je trenerka Maja Jevtić vseeno pohvalila, saj so pokazale dobro igro in borbenost predvsem v drugem polčasu.

Stroj za gole

V SŽNL je Eva dosegla dva gola, v Ligi U17 pa je že pri številki 15, sedem v mrežo Olimpije, osem v mrežo Brežic. „Zabijanje golov mi dviga samozavest, saj menim, da je vsak gol, naj bo ključen za zmago ali ne, nagrada za trdo delo na treningih in tekmah. Ključno za zabijanje golov je dobra pripravljenost in zbranost. Za vsak gol se je treba potruditi, ne glede na to ali je najpomembnejši zadetek v karieri ali ne,“ Eva razmišlja o smislu zabijanja golov. Vse skupaj pa poteka pod strokovnim nadzorom „Menim, da smo se z novo trenerko kar dobro ujele. Želi, da na treningih trdo delamo in se maksimalno trudimo za vsako podano žogo in vsak strel na gol. Trenerka od mene zahteva borbenost in disciplino tako v napadu kot v obrambi. Ker delamo predvsem na igri želi, da se čim več vključujem pri grajenju napada in izkoristim svojo hitrost za prodore,“ razkrije, kako so se s soigralkami ujele z novo trenerko Majo Jevtić.

Naša sogovornica pove, da se najboljše počuti na položaju levega krilnega napadalca. „Ker sem začela trenirati razmeroma pozno glede na druge igralke, menim, da imam še kar nekaj rezerv na področju tehnike in taktike. To pa poskušam nadoknaditi z dodatnimi treningi in veliko truda. Mislim, da se naš napredek pozna po vsaki odigrani tekmi, a vseeno nas čaka še ogromno dela. Naš letošnji cilj je predvsem razvijanje igre, da bi lahko bile konkurenčne prav vsem ostalim ekipam v ligi,“ o ambicijah in ciljih, ki jih ima s klubskimi soigralkami.

Rada bi na EP

Danes in v četrtek bo Eva nosila dres Slovenije. Reprezentanca do 17 let bo odigrala prijateljski tekmi proti Škotski. „V reprezentanci imam trenutno bolj obrambne naloge, vendar je vsekakor čast nositi barve svoje države. V ekipi se z dekleti zelo dobro razumemo in upam, da nam bo to tudi pomagalo na igrišču, da bi pokazale dobro igro in se mogoče z nekaj športne sreče uvrstile v elitni krog kvalifikacij in morda tudi na evropsko prvenstvo,“ ne skriva ambicij, ob uspešni nogometni poti pa ne pozablja na šolo. Je dijakinja drugega letnika športnega oddelka ravenske gimnazije in kot prejemnica Zoisove štipendije mora tudi kar nekaj časa posvetiti šoli in učenju.

„Vsekakor pa želim še čim dlje igrati nogomet, morda ob študiju tudi kje v tujini, če bi se mi ponudila priložnost. Sicer sama nimam kakšne izrazite vzornice, vendar občudujem in spoštujem vse nogometašice, ki uspešno usklajujejo tako nogomet in tudi šolo na visokem nivoju,“ še sklene Eva.

Tekst: D.P.
Foto: ŽNK Teleing GMT Beltinci/B.R.

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2023 | 1. SŽNL
    Tri točke ostale v Murski Soboti
    Prva tekma 6. kroga, kar derbi Ženske nogometne lige Triglav Zdravje, je prinesel zmago ŽNK Muri Nona, ki je bila doma z golom Noelle Vilčnik z minimalnih 1:0 boljša od ŽNK Olimpije Ljubljane. To je bil prvi od vsaj štirih letošnjih derbijev med ekipama iz Murske Sobote in Ljubljane.
  • 15.09.2023 | 1. SŽNL
    Pripravljene na derbi, prenos na Sportklubu
    S tekmo v Murski Soboti, z derbijem tudi pred kamerami Sportklubu, se v soboto začenja 6. krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilni ekipi lige ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana se bosta pomerili na prvem letošnjem derbiju.
  • 13.08.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Olimpija in ŽNK Gažon do zmag
    S tekmami v Velesovem in v Ljubljani se je sklenil 1. krog 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. ŽNK Cerklje in ŽNK Radomlje Medex pred kamerami NZS brez golov, Olimpija boljša od novink s Ptuja, ŽNK Gažon na premieri v ligi do zmage v Ljubljani.
  • 10.08.2023 | 1. SŽNL
    Pred začetkom 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
    V novi sezoni bo v ženskem članskem tekmovanju igralo devet ekip, novinca v tekmovanju sta ŽNK Gažon in ŽNK Drava Ptuj. Naslov prvakinj brani ŽNK Mura Nona, ki je v minuli sezoni osvojila dvojno krono – državnemu naslovu so dodale še naslov prvakinj ženskega pokala NZS.
  • 03.07.2023 | 1. SŽNL
    Po žrebu parov 1. kroga SŽNL, ženskega pokala NZS in Lige DU17
    Slab mesec in pol pred začetkom ligaških tekmovanj v ženski in dekliški konkurenci so danes v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju opravili žreb tekmovalnih parov 1. SŽNL, 1. kroga Ženskega pokala NZS in Lige deklet DU17 za sezono 2023/2024.
  • 30.06.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Mura doma v lov na ligo prvakinj
    Slovenske državne prvakinje ŽNK Mura Nona so bile izžrebane v skupino 3 uvodnega dela. Za napredovanje v finale turnirja in boj za napredovanje v 2. krog kvalifikacij se bodo pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo. Ob uspehu jih čaka boljši iz para Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S. MKD). 
  • 14.05.2023 | 1. SŽNL
    Muri naslov, Krim v 94. minuti
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove, stare državne prvakinje Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na tekmi v Ljubljani so si priigrale zmago (3:0) in pet točk prednosti pred Olimpijo, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu.
  • 03.05.2023 | 1. SŽNL
    Licenciranje SŽNL: Štiri prvoligaške in dve evropski licenci
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2023/24. Za prvoligaško licenco so bili na prvi stopnji uspešni štirje klubi, dva med njimi sta uspešno pridobila tudi evropsko.
  • 22.04.2023 | 1. SŽNL
    Skoraj pet let Olimpija čakala to zmago
    Prva tekma 17. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje je prinesla novo zmago Olimpije in prvi poraz vodilne ekipe lige ŽNK Mura Nona. Olimpija je s temi tremi točkami znižala zaostanek na pet točk (45:40), do konca so še trije krogi.
  • 08.03.2023 | 1. SŽNL
    V soboto nogometašice začenjajo spomladanski del
    Igralke ŽNK Radomelj Medex in Mure None bodo v soboto ob 18.30 s tekmo 13. kroga odprle spomladanski del sezone v ženski nogometni ligi. V tekmovanju, ki nosi ime Triglav Zdravje, po prvem delu sezone vodijo prav nogometašice Mure None, ki so po 12 krogih stoodstotne.

DELI NA