Domžale napadajo nekdanjega evropskega prvaka

Slovenija ima po letu 2012 na pragu obeh skupinskih delov evropskih tekmovanj dve orožji. Maribor se bo bori za vstop v UEFA Ligo prvakov, Domžalčani pa se želijo prebiti v UEFA Evropsko ligo. Rumeni so si z izločitvijo nemškega Freiburga priigrali dvoboj s še enim predstavnikom iz lige najmočnejše peterice, na slovenskih tleh bo že v četrtek gostoval nekdanji evropski prvak Olympique de Marseille.

Marseljčani so leta 1993 poskrbeli za največji uspeh v zgodovini kluba, saj so v finalnem obračunu v Münchnu ugnali moštvo AC Milana, kapetan Didier Deschamps pa je s soigralci visoko v zrak dvignil lovoriko tedaj prenovljenega tekmovanja najboljših ekip Evrope. Že tedaj v moštvu ni manjkalo zvezdnikov, kot so bili Fabien Barthez, Marcel Desailly, Alen Bokšić, Rudi Völler, Abedi Ayev in drugi, ki so bili že tedaj ali kasneje nosilci igre v reprezentančnih dresih. Tudi zdaj v moštvu iz drugega največjega francoskega mesta ne manjka reprezentantov, saj ima trener Rudi Garcia na razpolago Patrica Evraja, Steva Mandandando, Adila Ramija, Luiza Gustava in Dimitri Payeta. Slednji je bil lansko poletje še član West Ham Uniteda, ki se je v Stožicah opekel in izgubil, podobne želje pa imajo Domžalčani tudi v letošnji sezoni.

Simon Rožman pred dvobojem z devetkratnim francoskim državnim prvakom ne skriva svojih želja, saj želi po Freiburgu presenetiti še Marseille in se s svojo ekipo veseliti zgodovinskega uspeha. Rumeni so se pred skupinskim delom znašli že v krstni evropski sezoni, ko so v prvem krogu Pokala UEFA po tesnem boju morali čestitati Stuttgartu. Več kot desetletje kasneje čaka pokalnega prvaka nov obračun z zvenečim tekmecem, o katerem z izbranimi besedami govori tudi domžalski strateg: »O ekipi Marseilla ni treba izgubljati besed, nedvomno so ob boku najboljšim dvajsetim ekipam v Evropi. Premorejo izredne posameznike, tudi kolektivno so izjemno dobro organizirani.«

 »Gre za tekmeca, ki ima hitrost, moč in taktično disciplino. Gojijo model igre, ki bi si ga želel tudi sam. So evropski velikan, ki pa se ga ne bojimo. Verjamemo vase, sanjamo velike stvari, ti dve tekmi pa želimo odigrati na način, ki bi nam lahko omogočil senzacijo,« cilja ne skriva mladi strokovnjak na klopi Domžal, del katerih je bil že lani poleti, ko so rumeni namučili Londončane. Domžalska zasedba je v primerjavi s tedanjo tekmo močno spremenjena, a Rožman na to ne polaga pretirane pozornosti. Prav nasprotno: »Zadnja dva treninga sta bila najboljša v moji dosedanji trenerski karieri. Fantje dajejo svoj maksimum, izpolnjujejo vsa navodila in naše želje, tudi medsebojni odnosi so fantastični. V splošnem zasledujemo našo strategijo, kar me izjemno veseli.«

Podobnega mnenja je tudi Ivan Firer.»Proti Freiburgu smo odigrali popolno tekmo, ki jo bomo potrebovali tudi v četrtek. Tekmeca smo spoznali in se v teh dneh nanj dobro pripravili. Čeprav gre za kolektiv nogometnih zvezdnikov, se jih seveda ne bojimo. Navsezadnje imamo vsi obe nogi, vsi smo ljudje, na igrišču pa imata obe ekipi po enajst nogometašev. Na koncu se bo v skupinski del evropske lige uvrstila ekipa, ki bo pokazala več. Srčno pa si seveda želimo, da bomo to mi,« poudarja izkušeni Rogatčan, sicer eden od junakov dvoboja izpred dveh tednov. Nekdanji reprezentant Slovenije je v Stožicah podal za gol Lovra Bizjaka in pokalnemu prvaku pomagal do zgodovinskega dosežka, ki ga želi s soigralci v obračunu s Francozi še nadgraditi.

Domžalska zasedba je v ponedeljkovem dopoldnevu trenirala tudi v Stožicah, ki so jih Rožmanovi varovanci do zdaj že dodobra spoznali. Zeni Husmani bo kot član zvezne vrste predstavljal eno od varovalk pred francoskimi napadi. Nesporna kakovost tekmeca bo, kot poudarja Makedonec albanskih korenin, zgolj dodatna motivacija za domačo ekipo, ki računa tudi na podporo pristašev kluba. »Pomerili se bomo s številnimi vrhunskimi nogometaši, tudi že z zmagovalci lige prvakov in reprezentanti držav kot so Francija, Brazilija, Kamerun, Japonska … A za nas je to le dodatna motivacija, saj je želja po dokazovanju nedvomno velika. Računamo pa tudi na podporo naših navijačev, želimo si polnih Stožic in bučnega navijanja,« pravi dolgoletni član Domžal, ki je rumenim zvest že vse od sredine leta 2012.

Že zdaj je jasno, da bodo Domžalčani v Stožicah deležni številčne podpore, saj so iz vrst dvakratnega državnega prvaka že v torkovem večeru sporočili, da so prodali več  kot 6.500 vstopnic. V zasedbi Simona Rožmana v en glas poudarjajo, da bo z glasno podporo lažje priti do želenega presenečenja, ki ga bo potrebno dokončno potrditi čez teden dni v Marseillu. Z odmevnim dosežkom bi Domžale postale šele drugi slovenski klub, ki bi jesen preživel v Evropi, bo rumenim uspelo?

 

Kvalifikacije UEFA Evropske lige, prva tekma playoffa:

Četrtek, ob 20.45: DOMŽALE - OLYMPIQUE DE MARSEILLE (FRA)

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pomembne točke Domžal proti Kopru
    Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 25. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 1:0 (0:0).
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Koper
    Marca je dvoboj Domžal in Kopra odneslo močno deževje, ki je razmočilo zelenico ob Kamniški Bistrici. Kdo bo dobil zaostali obračun?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Rogaška do zelo pomembnih točk pri Domžalah
    Nogometaši Rogaške so v 30. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale z 1:0 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Rogaška
    Domžale spet kažejo znake življenja, uspeh proti Bravu pa bodo skušale nadgraditi v sredo, ko gostijo razočarano Rogaško.
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do pomembne zmage pri Bravu
    Nogometaši Domžal so v 29. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagali Bravo Kostel s 3:1 (0:0).
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Domžale
    Devetindvajseti krog Prve lige Telemach bodo z nedeljsko tekmo zaključili nogometaši Brava in Domžal. Kakšen bo domžalski odziv po slovesu Dušana Kosića?
  • 01.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani so se razšli z Dušanom Kosićem
    Dušan Kosić je po dogovoru z vodstvom kluba sklenil zgodbo na klopi Domžal, na kateri je lanskega avgusta nasledil Simona Rožmana. Do nadaljnjega bo rumene vodil Matej Podlogar.

DELI NA