Domžale, Gorico in Olimpijo čaka dolga pot

Maribor se bo v kvalifikacija za UEFA Ligo prvakov pomeril s starimi znanci, nogometaši Zrinjskega, večja neznanka pa so nasprotniki slovenske trojice v prvem predkrogu UEFA Evropske lige. Domžalčane, Goričane in Ljubljančane čaka dolga pot. 

 

Domžale:

Nasprotnik v prvem predkrogu: FC FLORA TALIN (EST)
Nasprotnik v drugem predkrogu: VENTSPILS (LAT)/VALUR REYKJAVIK (ISL)

Domžalčani, ki so se lani prebili vse do roba skupinskega dela UEFA Evropske lige in obračuna z londonskim West Ham Unitedom, uvodoma čaka gostovanje v Estoniji. Četa trenerja Simona Rožmana se bo pomerila s Floro Talin, ki ima med trojico slovenskih nasprotnikov največ evropskih izkušenj. Desetkratni estonski prvak, ki je zgolj eden od dveh klubov z neprekinjenim statusom prvoligaša, se v 23 sezonah zgolj enkrat ni prebil na evropska prizorišča, nazadnje pa je lani v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov moral priznati premoč gibraltarskemu Lincolnu. Sezono 2016 je sklenil na četrtem mestu, po 16 krogih letošnje sezona pa se nahaja na vrhu lestvice.

Matej Oražem, športni direktor Domžal: »V letošnjem letu nam žreb v prvem krogu ni bil najbolj naklonjen. Med možnimi nasprotniki smo dobili najtežjega, saj je Flora sredi tekmovalnega ritma, hkrati pa ob impresivni gol razliki vodi v prvenstvu. Gre za klub z največ naslovi državnega prvaka v Estoniji. Kljub temu gremo v dvoboj zgolj z enim ciljem in to je napredovanj.«

Simon Rožman: »Dobili smo nasprotnika, ki je v tekmovalnem ritmu in vodi v državnem prvenstvu. Imamo dovolj časa, da se na njih dobro pripravimo. Cilj je napredovanje v naslednji krog. V Estoniji je Flora priznan klub, saj ima v svojih vitrinah kar deset pokalov za naslov državnega prvaka.«

 

Gorica

Nasprotnik v prvem predkrogu: FC SHIRAK GYUMRI (ARM)
Nasprotnik v drugem predkrogu: PANIONIOS (GRČ)

Gorica je bila za razliko od Domžal in Olimpije pred žrebom postavljena v vlogo izzivalca, med potencialnimi nasprotniki pa je bil tudi Maccabi Tel Aviv, ki je bil za vrtnice usoden lani. Tokratni ples kroglic je sinje-modrim namenil dolgo potovanje v Armenijo in obračun s Širakom. Štirikratni armenski prvak je v šestčlansko prvenstvo sklenil na tretjem mestu, ob tem pa v vitrine pospravil drugo pokalno lovoriko v zgodovini kluba. Gre sicer za klub, ki je pogost udeleženec evropskih tekmovanj, zadnjih pet let neprekinjeno, a doslej še nikoli ni odigral več kot štirih tekem. Lani je po gruzijski Dila Gori klonil proti Spartaku Trnavi.

Alen Jogan, kapetan Gorice: »Osebno ekipe ne poznam, je pa zagotovo vredna spoštovanja in ima določene kvalitete, če nastopa v evropskih pokalih. Tekmec je zagotovo premagljiv, tako da bomo skušali še od danes naprej o njih pridobiti čimveč informacij. Glede na imena ostalih ekip je Širak na papirju morda najlažja izbira, vendar je eno papir, drugo pa teren.«

 

Olimpija

Nasprotnik v prvem predkrogu: FC VAASA PS (FIN)
Nasprotnik v drugem predkrogu: BRÖNDBY IF (DAN)

Goričani bodo potovali na vzhod Evrope, Olimpijo pa čaka gostovanje v Skandinaviji. Nasprotnik zmajev bo finski prvoligaš Vaasa PS, lani četrti klub prvenstva, v letošnji sezoni (Finci prvi krog odigrajo spomladi in prvenstvo sklenejo jeseni) pa zaostaja zgolj za vodilnim HJK-jem. Klub iz istoimenskega mesta na zahodu države je bil doslej dvakrat državni prvak, a nazadnje že davnega leta 1948. Vaasa bo poleti še tretjič v zadnjih štirih sezonah finske barve zastopala tudi v kvalifikacijah UEFA Evropske lige, a je leta 2014 in 2015 obakrat obstala pred švedskima ovirama. Vaasa je bila v štirih evropskih sezonah uspešna zgolj v prvem poizkusu, ko se je preko islandskega HB Torshavna prebila do obračuna z graškim GAK-om.

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Oni so že v tekmovalnem ritmu, tako da je to zagotovo njihova prednost. Naša naloga je, da se dobro pripravimo, jasno pa je, da se bomo morali zelo potruditi za zmago.«

Branko Ilić, kapetan Olimpije: »S Finci sem igral še kot član Astane. Zmagali smo, a so zelo nevarni, v glavnem poskušajo z dolgimi podajami. Nasprotnika bomo vzeli maksimalno resno, naredili bomo vse, da preskočimo prvo oviro. Pomembno bo odigrati pametno in taktično.«

 

Prve tekme bodo na sporedu 29. junija, povratne pa teden dni pozneje. Domžalčani bodo prvo tekmo odigrali doma, na zelenici celjske Arene Petrol, Goričani in Ljubljančani pa se bodo lahko morebitnega napredovanja v drugi predkrog tekmovanja veselili pred svojimi navijači. Znani so tudi morebitni nasprotniki v drugem predkrogu UEFA Evropske lige. Bröndby čaka na Olimpijo ali Vaaso, Gorica se bo v primeru slavja pomerila z grškim Panioniosm, Domžalčani pa bi se v primeru napredovanja v drugi predkrog udarili z zmagovalcem dvoboja med latvijskim Ventspilsom in islandskim Valurjem.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.07.2023 | Prva liga Telemach
    Matija Širok sklenil nogometno kariero
    Po Mateju Podlogarju je nogometne čevlje na "klin" obesil še Matija Širok. Dvaintridesetletni bočni branilec kariero zaključuje po 271 tekmah v Prvi ligi Telemach, v kateri je debitiral v sezoni 2009/10.
  • 28.04.2023 | Prva liga Telemach
    Točka Gorice pri Domžalah
    Nogometaši Domžal in Gorice so se v 33. krogu Prve lige Telemach razšli brez zmagovalca z 1:1 (1:0).
  • 26.04.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Gorica
    Triintrideseti krog Prve lige Telemach bosta odprli ekipi, ki v aprilu še nista slavili zmage. Domžale po porazu z Mariborčani gostijo Gorico, ki je na domačem igrišču namučila nove državne prvake.
  • 26.02.2023 | Prva liga Telemach
    Slavje Domžal v Gorici
    Nogometaši Gorice so v 24. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Domžalam z 0:2 (0:1).
  • 24.02.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Domžale
    Zadnja tekma 24. kroga bo odigrana v Novi Gorici. Kdo bo boljši?
  • 04.02.2023 | Prva liga Telemach
    Domžalčani in Goričani priprave zaključili z zmago
    Nogometaši Domžal in Gorice so priprave na nadaljevanje zaključili z zmago. Rumeni so bili v Umagu s 3:2 boljši od ukrajinskega Ruha, modro-beli pa so z 1:0 premagali Kidričane. Radomlje so v hrvaškem Medulinu remizirale z Radničkim.
  • 11.01.2023 | Prva liga Telemach
    Domžalčani do visoke zmage, Goričani uvodoma izgubili
    Domžalčani in Goričani so odigrali prvo pripravljalno preizkušnjo po pričetku priprav. Rumeni so na domačem igrišču z umetno podlago napolnili mrežo Dekančanov, modro-beli pa so v Umagu doživeli tesen poraz z Javorjem.
  • 28.10.2022 | Prva liga Telemach
    Domžalčani zanesljivi proti Gorici
    Nogometaši Domžal so v 15. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 5:1 (2:0).
  • 26.10.2022 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Gorica
    Domžalčani na krilih vijoličastega skalpa pričakujejo Gorico, ki je v prejšnjem krogu odgriznila točko Olimpiji.
  • 22.08.2022 | Prva liga Telemach
    Remi brez golov med Gorico in Domžalami
    Nogometaši Gorice in Domžal so se v tekmi 6. kroga Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA