05.12.2017 | A
Cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo

Tomaž Kavčič je tudi uradno postal novi selektor slovenske moške nogometne reprezentance. Za naslednika Srečka Katanca so ga na seji današnjega izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju delegati potrdili za selektorja najmanj do evropskega prvenstva 2020.

Kavčič je sedmi selektor slovenske članske vrste, pred njim so to vlogo opravljali Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat ter Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović po enkrat.

"Vesel sem, da smo končno, po končanih kvalifikacijah in mesecu in pol na seji izvršnega odbora potrdili Tomaža Kavčiča kot selektorja slovenske reprezentance za naslednji cikel do Eura 2020. Mislim, da je odločitev po pretehtanih argumentih dobra, da je primerna za slovenski nogomet. Iščemo karakterno in korektno osebo, ki pozna slovenski nogomet. Tomaž ga pozna, vodil je mlado reprezentanco in iz te reprezentance jih veliko igra med člani," je odločitev pojasnil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in nato tudi poudaril najbližji cilj zveze in reprezentance: "S Tomažem bomo lahko prišli do tako želenega cilja, ki si ga tudi postavljamo, to je uvrstitev na Euro 2020."

Čeprav je bilo v igri še nekaj imen, se je tehtnica hitro nagnila na stran danes potrjenega selektorja. "Opravili smo kar nekaj razgovorov s tistimi, ki bi bili primerni za vodenje. A kot sem povedal, je Tomaž vrsto let v slovenskem nogometu, je oseba, ki si želi tega uspeha in veliko igralcev prihaja iz obdobja, ko je bil selektor mlade ekipe, zato je bila njegova izbira logična v tem trenutku," je še pojasnil predsednik zveze.

"Najprej bi se zahvalil predsedniku in IO za podporo. Pozdravil bi vse medije, novinarje, upam, da bomo dobro sodelovali, saj mislim, da je vsem v interesu, da se Slovenija uvrsti na EP 2020," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju uvodoma povedal Tomaž Kavčič in se opredelil tudi glede prihodnosti Kevina Kampla v reprezentanci.

"Moje mišljenje je, da Slovenija potrebuje vsakega dobrega igralca. Kevin Kampl ali kdorkoli drug mora priti na zbor s čisto glavo, vedeti, zakaj je tukaj. Vem, da Kevin rad igra za Slovenijo, a se bo treba z njim pogovoriti. Če bo vse v redu, bo tukaj, če ne, pa ne," poudarja Kavčič. Ozrl se je tudi na to, kakšna bo igra Slovenije pod njegovim vodstvom: "Moja vizija je, da poskušamo igrati. Odvisno je seveda tudi od tekmeca. V glavi imam, kaj in kako bomo igrali, ampak treba je počakati na prvo tekmo."

"Cilj je vedno zmaga. Kako do nje, je drugo vprašanje. Treba bo videti, v kakšnem stanju bodo igralci v naslednjih dveh, treh mesecih, treba bo tudi narediti nekaj na ekipnem duhu. Če sam sebe ne ceniš, ni nič," je še povedal Kavčič.

Na vprašanje, kako gleda na to, da so že zdaj postavili cilje, ko še ni žreba skupin za kvalifikacije za EP 2020, pa je odvrnil: "V reprezentanci sem bil leto in dva meseca. Cilj v ekipi je bil kar jasno postavljen že prej. Kako se je to prikazovalo ali ne, je pač drugo. Zdaj je cilj uvrstitev na EP, ne vem, kako bi sploh drugače razmišljal. Garancije pa ni, vse je treba narediti, da si bomo to zaslužili. Imamo dobro ekipo, konkurenčno, na nas je, da to uresničimo."

Poudarja, da bo treba to kakovost, igranje igralcev v dobrih klubih, zaupanje v same sebe prenesti na igralce. "Malenkosti odločajo, kar se je videlo tudi v zadnjih kvalifikacijah. Videlo se je, da če smo pravi, lahko igramo z vsakim." Dodal je tudi, da bo treba več samozavesti na tekmah v gosteh. O spremembah v ekipi se ni želel konkretneje izjasniti, dejal pa je, da ga čaka veliko dela, tudi s sestavo novega strokovnega štaba.

Tekst: STA, MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA