Zgodovina

V Sloveniji se je republiško pokalno tekmovanje igralo že pred osamosvojitvijo, prvič leta 1953. Podobnosti z republiškim pokalnim tekmovanjem pa je moč povleči tudi v prvi izdaji Pokala Slovenije, v finalu katerega sta se v sezoni 1991/92 pomerila Maribor in Olimpija. V četrtfinale pokalnega tekmovanja so se uvrstili zmagovalci finalov pokalov osmih MNZ. Prvo pokalno lovoriko so, potem ko 120 minut srečanja ni ponudilo niti zadetka, po izvajanju udarcev z bele točke dvignili Mariborčani.

V prvo ni šlo, je pa Olimpiji uspelo v drugem poskusu. V sezoni 1992/93, ko se je tekmovanje pričelo s šestnajstino finala, so Ljubljančani v finalnem dvoboju z 2:1 ugnali Celjane. Tretja izdaja pokalnega tekmovanja je prinesla novo spremembo, v finalu smo namreč spremljali dve tekmi, na igrišču vsakega od finalistov, takšen sistem pa je največ veselja prinesel Mariborčanom, ki so bili v finalu v obeh tekmah boljši od soboške Mure.

Med leti 1996 in 1998 so v finalu kar trikrat zapored nastopili nogometaši ajdovskega Primorja, a travnato zelenico vselej zapuščali s solzami v očeh. Leta 1996 je pokalna lovorika še drugič romala v vitrine Olimpije, sezono zatem so jo še tretjič osvojili Mariborčani, medtem ko so se leta 1998 uspeha razveselili pri velenjskem Rudarju.

Pokalni finale sezone 1998/99 je prinesel ponovitev krstne izdaje, tako kot leta 1992 pa so se znova veselili Štajerci, Maribor je dobil obe tekmi z Olimpijo. Zmaji so pokalne rane znova zacelili v drugem zaporednem nastopu v finalu, saj so sezono zatem ugnali prevaljski Korotan, ki je sicer dobil prvo srečanje na domačem igrišču.

Olimpija je leta 2001 nastopila še v tretjem zaporednem finalu, a so morali zeleno-beli tokrat priznati premoč Gorici, ki je sicer izgubila prvo tekmo za Bežigradom. Goričanom je kot prvim uspelo tudi ubraniti pokalni naslov, saj so bili v sezoni 2001/02 v dveh finalnih tekmah boljši od Aluminija, ki se je v finale prebil kot drugoligaš.

V sezoni 2002/03 so se na pokalni tron znova povzpeli Ljubljančani. Dvoboj s Celjani je bil odločen na podlagi doseženih zadetkov na gostujočem igrišču, saj sta se obe tekmi zaključili z neodločenim izidom, zmaji pa so v Celju zadeli dvakrat. Olimpija je s četrtim pokalnim naslovom ujela Maribor, a se je slednji že sezono zatem znova oddaljil, saj je v finalu premagal Dravograd.

Sezona 2004/05 je prinesla novo spremembo, saj je bil pokalni prvak odločen z eno tekmo, v prvem krogu Pokala Slovenije pa je s tekmovanjem pričelo 20 klubov, šesterica zmagovalcev drugega kroga pa se je prebila v osmino finala. Končne zmage so se veselili Celjani, ki so s skalpom Gorice v svoje vitrine pospravili za zdaj edino lovoriko v času samostojne države.

Po Goričanih so se dveh zaporednih zmag veselili tudi Koprčani, ki so leta 2006 v finalu po izvajanju kazenskih udarcev premagali Celjane, sezono zatem pa še Mariborčane. Maribor je klonil tudi v finalni tekmi sezone 2007/08, ko so prvi pokalni naslov proslavili v taboru Interblocka. Interblock je bil še tretji klub, ki je sezono zatem pokalni naslov potrdil še z enim pokalnim slavjem, tokrat so bili Ljubljančani v finalu boljši od Koprčanov.

Finalna srečanja med leti 2010 in 2014 so bili v znamenju Maribora, ki si je kar petkrat priigral uvrstitev v finale in ga trikrat tudi dobil. Prvič leta 2010, ko so bile vijolice po podaljških boljše od Domžal, odločilni zadetek pa je padel v 120. minuti. Domžalčani so se maščevali sezono zatem, ko smo spremljali enega najbolj dramatičnih finalov. V Stožicah je padlo kar sedem zadetkov, srečanje preobratov pa se je zaključilo z izidom 4:3 v korist Domžal.

Izjemno napet je bil tudi finale v sezoni 2011/12, ko sta se za pokalno krono borila Maribor in Celje. Štajerski finale je bil odločen šele po strelih z enajstih metrov. V rednem delu srečanja se je vsaka od mrež zatresla po enkrat, zadetka sta padla tudi v podaljšku, enajstmetrovke pa so tehtnico nagnile v korist Maribora. Zasedba iz Ljudskega vrta je dosežek ponovila v naslednji sezoni, ko je v Kopru nasproti znova stalo Celje, zmagovalca pa je odločil zadetek ob koncu prvega polčasa.

Mariborčani so imeli v sezoni 2013/14 priložnost, da kot prvi pokalni naslov osvojijo kar trikrat zapored, a so načrte Štajercem prekrižali Goričani. Leta 2015 so se zmage pred domačimi gledalci veselili Koprčani, ki so bili boljši od Celja, grofje pa so se v finale prebili tudi v sezoni 2015/16, a v devetem finalnem nastopu doživeli še osmi poraz. Deveti pokalni naslov so slavili Mariborčani.

DELI NA