Organizacija tekmovanja

V 2. Slovenski nogometni ligi tekmuje deset klubov, ki se v trikrožnem sistemu 27 krogov merijo za napredovanje v Prvo ligo Telekom Slovenije.

Zmagovalna ekipa 2. SNL si zagotovi pravico neposrednega napredovanja v 1. SNL, v kateri nadomesti desetouvrščeno ekipo minulega tekmovalnega leta. Drugouvrščena ekipa 2. SNL si zagotovi možnost nastopa v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev 1. SNL. V dveh kvalifikacijskih tekmah, ki potekata na prizoriščih obeh klubov, se drugouvrščena ekipa 2. SNL pomeri z devetouvrščeno ekipo 1. SNL.

Klubi razvrščeni med tretjim in osmim mestom v minulem tekmovalnem leto 2. SNL si zagotovijo novo sezono v 2. SNL. V tekmovanjih NZS, med katera spada tudi 2. SNL, lahko nastopajo le tisti klubi, ki so si tekmovalno pravico pridobili s športnimi rezultati in imajo ustrezno licenco NZS za nastopanje. Pogoji za pridobitev licence in postopki za izvedbo licenciranja so opredeljeni v posebnem Pravilniku NZS za licenciranje nogometnih klubov.

Po končanem prvenstvu deveto- in desetouvrščena ekipa neposredno izpade iz 2. SNL, v katero napredujeta zmagovalca dodatnih kvalifikacij za popolnitev 2. SNL, v katere se praviloma uvrstijo zmagovalci štirih skupin 3. SNL.

DELI NA